Bassa: "L'escoltisme i la seva capacitat educadora i transformadora és un actiu molt important de compromís amb el país"

query_builder   30 abril 2017 14:00

event_note Nota de premsa

Bassa: "L'escoltisme i la seva capacitat educadora i transformadora és un actiu molt important de compromís amb el país"

Més de 13.000 escoltes i guies de Catalunya han participat aquest cap de setmana a Tàrrega a la Jamborinada, la trobada escolta més gran que s’ha fet mai al país i que ha comptat amb el ple suport i complicitat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha participat aquest diumenge a l’acte de cloenda de la Jamborinada, la trobada que durant el cap de setmana ha aplegat més de 13.000 escoltes i guies d’arreu de Catalunya corresponents a més de 150 agrupaments. A l’acte multitudinari també hi han intervingut la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, l’acaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i els coordinadors de la Jamborinada, Jordi Castellà i Núria Montanyà.
 
La Jamborinada, la trobada més gran que ha registrat mai el món de l’escoltisme a Catalunya, ha estat organitzada per Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i ha comptat amb la participació d’Escoltes Catalans i d’Acció Escolta de Catalunya i el suport de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres institucions.
 
Tal com indica el lema de la Jamborinada, “la força per moure el món”, i en consonància amb el manifest final que s’ha llegit a la cloenda de l’esdeveniment, la consellera Bassa ha volgut destacar la capacitat de l’escoltisme i el guiatge per esdevenir una escola de vida, de formació de ciutadans crítics, organitzats i amb capacitat transformadora.
 
Així mateix, la consellera ha posat de relleu el valor afegit que representa el treball voluntari i desinteressat dels milers de joves que cada setmana participen de l’escoltisme des dels diferents agrupaments escoltes. “L’escoltisme i la seva capacitat educadora i transformadora és un actiu molt important de compromís amb el país, i volem que els valors que representen siguin ben presents en els pilars de la nova República”, ha indicat Bassa.
 
Un moviment de 20.000 joves i present arreu del país
 
Per tot plegat, la consellera Bassa ha refermat el suport del Govern a tot el moviment, i n’ha destacat la seva força i vigor, no només històric, sinó també actual. Segons les dades de la Direcció General de Joventut (DGJ), l’escoltisme i el guiatge compta amb un volum de 20.000 infants i joves, dels quals 4.300 són caps.
 
Així mateix, al llarg de 2016 la DGJ va rebre les notificacions d’un total de 1.161 activitats protagonitzades pels agrupaments escoltes a Catalunya, a les quals van participar-hi un total de 34.091 persones: 27.873 joves i 6.218 dirigents.  
 
En el conjunt de l’educació en el lleure, més enllà del mètode que representa l’escoltisme, Catalunya va registrar el 2016 un total de 6.077 activitats a les quals van participar 306.404 joves en total.
 
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies presta suport al sector de l’educació en el lleure amb múltiples iniciatives, com són la regulació, notificació, difusió de l’activitat i suport econòmic. Precisament la Consellera Bassa ha fet èmfasi en el grup de treball entre el sector i el Govern que s’acaba d’impulsar per treballar un possible marc normatiu específic de l’associacionisme educatiu.
 
En relació al suport econòmic al conjunt del sector de l’educació en el lleure va ascendir als 5,5 M d’euros el 2016, dels quals 1,1 M van ser en concepte de beques per a garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés de joves amb risc d’exclusió social a les activitats organitzades per les entitats. En l’àmbit concret de l’escoltisme, el suport del Departament de Treball i Afers Socials el 2016 va ser de 1,2 milions d’euros.
 
La Jamborinada ha comptat també amb un dispositiu preventiu de seguretat i emergències en el qual han participat la pròpia organització, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, SEM, Policia Local de Tàrrega i Creu Roja.
 
El Govern de la Generalitat també ha col·laborat amb la cessió de 4.000 polseres identificatives per a Castors i Llúdrigues (6 a 8 anys) i Llops i Daines (8 a 11 anys), que permeten posar noms, cognoms i telèfon de contacte.