L'economia catalana guanya força el primer trimestre del 2017

El PIB intertrimestral creix un 0,7% el primer trimestre del 2017 i millora els resultats dels dos trimestres anteriors

query_builder   4 maig 2017 10:32

event_note Nota de premsa

L'economia catalana guanya força el primer trimestre del 2017

El PIB intertrimestral creix un 0,7% el primer trimestre del 2017 i millora els resultats dels dos trimestres anteriors

  • La taxa de variació interanual se situa en un 2,5%
Fotografia d'una obra en construcció
Segons l’estimació d’avanç que elaboren conjuntament l’Idescat i el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, el creixement de l’economia catalana el primer trimestre del 2017 se situa en un 0,7% en taxa intertrimestral i en un 2,5% en taxa interanual. Aquests resultats mostren que, desprès de la moderació de la segona meitat del 2016, l’economia catalana torna a prendre impuls amb un creixement intertrimestral dues dècimes superior al dels dos trimestres anteriors.

Pel que fa a les taxes de variació per sectors, el creixement interanual del valor afegit brut  industrial se situa en un 3%, donant així continuïtat als importants creixements de la indústria des de l’any 2014. Com ve succeint els darrers anys, les dades de producció industrial fins al mes de febrer confirmen uns creixements de la indústria (en mitjana dels dotze darrers mesos) més elevats a Catalunya que al conjunt de la zona euro i que a les economies que tenen més pes econòmic a Europa. Les agrupacions sectorials on la producció industrial mostra un comportament interanual més positiu són la maquinària i equips mecànics; l’agrupació de tèxtil, confecció, cuir i calçat; la captació i distribució d’aigua; i els productes farmacèutics.

 
La construcció continua guanyant força i el primer trimestre d’enguany creix un 6,3%, gràcies al subsector residencial i, en particular, a l’habitatge. El nombre d’habitatges iniciats  mostra creixements relatius molt importants, dins d’uns nivells absoluts encara moderats. L’augment del nombre d’afiliats a la Seguretat Social i la millora del consum de ciment denoten el dinamisme que està prenent el sector malgrat el fre de l’obra pública. Les dades recents mostren una lleugera millora de la licitació oficial, tot i que l’evolució de la inversió en els pressupostos públics no permet preveure una revitalització de l’obra pública a curt termini.
 
Pel que fa als serveis, després del fort creixement dels dos darrers anys, la dinàmica del sector es va moderar la segona meitat de l’any passat i les dades d’avanç del primer trimestre del 2017 mostren una certa estabilització: el creixement interanual se situa en un 2,2%, enfront del 2,3% del trimestre anterior. Els indicadors que fan referència a les activitats de mercat del sector han millorat els darrers mesos i l’ocupació, mesurada pels afiliats a la Seguretat Social, manté un ritme interanual molt similar al del trimestre anterior.
 
Quant a l’activitat turística, el volum de turisme estranger ha augmentat un 4% interanual els tres primers mesos del 2017 i l’evolució de les pernoctacions hoteleres d’aquest tipus de turisme ha estat positiva. En canvi, si mirem les pernoctacions del turisme interior i del procedent de la resta de l’Estat, veurem que les dades són inferiors a les de l’any passat per una simple qüestió de calendari: la Setmana Santa d’enguany ha caigut el mes d’abril, mentre que l’any passat va ser al març.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 27