transparencia

L'economia catalana cada vegada amb més força

Creix un 0,7% el primer trimestre del 2017i la taxa de variació interanual se situa en un 2,5%

query_builder   8 maig 2017 08:42

event_note Nota de premsa

L'economia catalana cada vegada amb més força

Creix un 0,7% el primer trimestre del 2017i la taxa de variació interanual se situa en un 2,5%


  • El sector industrial es manté com a puntal de l’economia catalana, amb creixements més elevats que al conjunt de la zona euro
  • Creixement important de la construcció en termes relatius, tot i que amb uns nivells absoluts encara moderats
  • El Sector dels Serveis s’estabilitza, després del fort creixement dels dos darrers anys
L'economia catalana cada vegada amb més força.
 
Segons l’Idescat i el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, el creixement de l’economia catalana el primer trimestre del 2017 se situa en un 0,7% en taxa intertrimestral i en un 2,5% en taxa interanual.
 
Aquests resultats mostren que, desprès de la moderació de la segona meitat del 2016, l’economia catalana torna a prendre impuls amb un creixement intertrimestral dues dècimes superior al dels dos trimestres anteriors.
 
El pes de la indústria es consolida
 
·         El creixement interanual del valor afegit brut  industrial se situa en un 3%, donant així continuïtat als importants creixements de la indústria des de l’any 2014.
 
·         El sector industrial està tenint creixements (en mitjana dels dotze darrers mesos) més elevats a Catalunya que al conjunt de la zona euro i que a les economies que tenen més pes econòmic a Europa.
 
·         El sectors industrials més creixents són: la maquinària i equips mecànics; l’agrupació de tèxtil, confecció, cuir i calçat; la captació i distribució d’aigua; i els productes farmacèutics.
 
El sector de la construcció emergeix
 
·         La construcció continua guanyant força i el primer trimestre d’enguany creix un 6,3%, gràcies al subsector residencial i, en particular, a l’habitatge.
 
·         El nombre d’habitatges iniciats  mostra creixements relatius molt importants, dins d’uns nivells absoluts encara moderats.
 
·         L’augment del nombre d’afiliats a la Seguretat Social i la millora del consum de ciment denoten el dinamisme que està prenent el sector malgrat el fre de l’obra pública.
 
·         Les dades recents mostren una lleugera millora de la licitació oficial, tot i que l’evolució de la inversió en els pressupostos públics no permet preveure una revitalització de l’obra pública a curt termini.
 
Estabilització econòmica del sector serveis
 
·         Lles dades d’avanç del primer trimestre del 2017 mostren una certa estabilització: el creixement interanual se situa en un 2,2%, enfront del 2,3% del trimestre anterior.
 
·         Els indicadors que fan referència a les activitats de mercat del sector han millorat els darrers mesos i l’ocupació, mesurada pels afiliats a la Seguretat Social, manté un ritme interanual molt similar al del trimestre anterior.
 
El Turisme segueix sent una font econòmica important per Catalunya
 
·         El volum de turisme estranger ha augmentat un 4% interanual els tres primers mesos del 2017 i l’evolució de les pernoctacions hoteleres d’aquest tipus de turisme ha estat positiva.
.