El president, acompanyat del conseller, amb els rectors

President Puigdemont: "El Govern impulsarà en les properes setmanes el Pacte Nacional per les Universitats"

query_builder   16 maig 2017 19:32

event_note Nota de premsa

President Puigdemont: "El Govern impulsarà en les properes setmanes el Pacte Nacional per les Universitats"

  • El cap de l’Executiu ha encapçalat l’acte amb motiu del 25è aniversari del desplegament del sistema universitari català
El president, acompanyat del conseller, amb els rectors. Autor: Jordi Bedmar
El president, acompanyat del conseller, amb els rectors. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquesta tarda que en les properes setmanes “el Govern impulsarà el Pacte Nacional per les Universitats”, que, ha explicat, “ha de fomentar la participació dels diferents actors, el debat, el coneixement i la construcció col·lectiva de futurs”. El cap de l’Executiu ha posat en relleu  el precedent del Pacte Nacional per la Indústria, que el Govern ha aplicat “amb molt d’èxit” en l’àmbit industrial.
 
Carles Puigdemont ha fet aquest anunci durant l’acte commemoratiu del 25è aniversari del desplegament del sistema universitari català, amb la posada en funcionament de les universitats Pompeu Fabra (UPF), Ramon Llull (URL), de Lleida (UdL), de Girona (UdG) i Rovira i Virgili (URV). Pel president, si la decisió de crear aquestes universitats fa 25 anys “ens va saber situar en el futur ara ens toca fer un esforç similar per poder situar el potent sistema universitari català com a motor dinàmic del progrés social, econòmic, cultural i científic de la Catalunya del futur”. “Com vam fer fa tres dècades, hem de tornar a alçar la mirada i ens hem de proposar també adoptar decisions estratègiques en clau de futur en el nostre model universitari”, ha reblat.
 
El cap del Govern, qui ha ironitzat que “per sort en aquell moment ningú va considerar que era inconstitucional crear universitats al conjunt del país”, ha subratllat “el canvi radical que ha proporcionat el sistema universitari català a la nostra societat”. I ha afegit que “volem que el sistema universitari català lideri també els canvis a què està abocada la nostra societat i que ens ajudi a estar a l’avantguarda”.
 
Durant la seva intervenció, el president Puigdemont també ha fet notar la importància d’aquesta “constel·lació d’universitats” en el reequilibri territorial del país, que, ha explicat, “no consisteix només en infraestructures o equipaments, sinó sobretot en talent i coneixement”. “De no haver estat per aquest sistema de coneixement estaríem en un país més descompensat”, ha conclòs. 
 
“Estructura d’Estat”
 
En la commemoració dels 25 anys del desplegament del sistema universitari català també ha intervingut el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, qui ha destacat que la creació d’aquestes cinc universitats “no va ser una actuació puntual”, sinó que “forma part de la posada en funcionament del nostre model universitari que va aprofitar al màxim els  recursos que teníem i es va saber, hem sabut, crear una estructura d’Estat de primer nivell”. “El nostre país no tindria el potencial que té ara mateix sense el model universitari del qual en vam dotar”, ha reblat.
 
Durant l’acte, que ha tingut lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha lliurat distincions commemoratives als rectors de les cinc universitats: Jaume Casals (UPF), Josep M. Garrell (URL), Roberto Fernández (UdL), Sergi Bonet (UdG) i Josep Antón Ferré (URV). Tot seguit, han pronunciat unes paraules l’exrectora de la URL Esther Giménez Salinas i el president de l’ACUP (Associació Catalana d’Universitats Públiques), Jaume Casals, que han parlat en representació de les universitats privades i públiques, respectivament.
 
A l’acte, en el qual també han intervingut estudiants de la primera promoció de cadascuna de les cinc universitats, també hi han assistit la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Mercè Jou, i el director general d’Universitats, Josep Pallarès.

1  

Imatges

Fotografia de grup

Fotografia de grup 1042

1  

Vídeos

Vídeo de l 'acte