Museus

Museus d'arreu de Catalunya celebren el Dia Internacional dels Museus, amb prop de 250 activitats adreçades a tots els públics

La celebració comença demà 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, i s'allarga al cap de setmana, en què tindrà lloc la Nit dels Museus

query_builder   17 maig 2017 16:22

event_note Nota de premsa

Museus d'arreu de Catalunya celebren el Dia Internacional dels Museus, amb prop de 250 activitats adreçades a tots els públics

La celebració comença demà 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, i s'allarga al cap de setmana, en què tindrà lloc la Nit dels Museus


  • La programació d’activitats es pot consultar al web del DIM 2017 de patrimoni.gencat.cat
Museus
Demà 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, la gran festa en la qual museus d’arreu del món reivindiquen el seu paper en el desenvolupament de la societat. A Catalunya, entre tots els equipaments museístics, s’hi sumen prop de 250 activitats. L’esdeveniment més popular és la jornada de portes obertes que ofereixen tots els equipaments museístics als seus visitants, però també es pot gaudir de propostes com visites teatralitzades, espectacles musicals o tallers familiars, entre d’altres. 
 
El Dia Internacional dels Museus, organitzat per l’ICOM (Consell Internacional de Museus) des del 1977, es dedica enguany a ‘Museus i històries punyents. Dir allò que no es pot explicar als museus’, convidant els museus a convertir-se, gràcies al seu paper com a mediadors, en element reconciliador amb els fets i les històries traumàtiques del passat.
 
La celebració del Dia Internacional dels Museus a Catalunya s’estén fins al cap de setmana vinent, quan tindrà lloc la Nit dels Museus, la nit del 20 de maig, una iniciativa promoguda pel Consell d’Europa en què els museus obren les seves portes fins a la matinada i també ofereixen activitats d’oci i cultura. La iniciativa Catalunya va néixer a la ciutat de Barcelona i al llarg dels anys s’hi ha anat sumant una bona part de museus catalans.
 
Amb motiu del DIM 2017, el Departament de Cultura repeteix la campanya “Avui em sento” amb la que vol promoure la visita de la ciutadania als museus catalans. Catalunya té una oferta de museus molt gran, amb molta diversitat temàtica, cosa que permet considerar que hi pot haver un museu diferent perquè cada dia de l'any grans i petits els descobreixin.
 
Activitats per a tots els públics
Un any més, el Departament de Cultura ha recollit en una única agenda en línia l’activitat dels museus catalans, publicada al web patrimoni.gencat.cat (http://patrimoni.gencat.cat/DIM2017) on es poden consultar les activitats organitzades arreu de Catalunya a través d’un cercador.
 
Els museus del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que van presentar ahir en roda de premsa la programació d’activitats, organitzen concerts amb maridatge de vi, visites guiades i reconstruccions històriques, tallers per a experimentar l’art rupestre o el cinema, conferències, recitals de poesia i, fins i tot, esmorzars. A Tarragona ciutat, destaca l’espectacle ‘Adrià i Antinous. Sacrifi al Nil’ que tindrà lloc demà a la nit al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, i l’activitat itinerant ‘Constel·lació de Museus’ a través de la qual s’explicaran als 7 museus de la ciutat històries vinculades al tema proposat per l’ICOM; històries controvertides que han estat silenciades i que expliquen un passat dolorós i un present ple de conflictes per imaginar un futur comú.
 
A les comarques gironines, més enllà de les jornades de portes obertes, destaca l’activitat ‘Joies del Museu amb música’ del Museu d’Art de Girona en la qual es presenta el recull de 12 obres acompanyat del concert ‘Fvlgentia’ sobre el cançoner de Petrarca. La Nit dels Museus, els equipaments de la ciutat de Girona s’uneixen a la celebració amb diversos espectacles de circ, dansa, música i cinema. També hi haurà activitat per a famílies a l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries i poesia i música al Museu de la Garrotxa, entre altres.
 
Per la seva banda, els Museus de les Terres de Lleida i Aran s’han unit per exposar, entre el 18 i el 21 de maig i sota el lema “Conflictes bèl·lics i migracions. Memòries ferides i reconciliació”, diversos objectes vinculats a conflictes bèl·lics, d’acord al tema proposat per l’ICOM. La iniciativa es complementa amb xerrades, un cicle de conferències i documentals sobre els conflictes actuals i els seus devastadors efectes sobre el territori, el patrimoni i les persones que els pateixen són algunes de les activitats previstes.
 
A Barcelona, la majoria de museus concentren la seva activitat la nit del 20 de maig. Al Museu d’Història de Catalunya s’organitzen diverses activitats al voltant de l’exposició “Els Templers Guerra i religió a l’Europa de les Croades” com visites teatralitzades i recreació històrica, a banda dels ja clàssics Pessics d’Història. Per la seva banda el Museu d’Arqueologia de Catalunya organitza un sopar romà, espectacles de lluita medieval, tallers per les diverses sales museu i l’experiència de realitat augmentada Ullatret3D. Fora de la ciutat de Barcelona destaca la cursa solidària que organitza el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya el dissabte 20 al matí així com la passejada nocturna a les voltes del museu i una sessió de monòlegs científics.
 
 
Es poden consultar les activitats al web del Dia Internacional dels Museus: http://patrimoni.gencat.cat/DIM2017.