SUR

Més del 36% dels nous estudiants de màster procedeixen d'una universitat internacional

El sistema universitari català participa per sisè any consecutiu en la fira internacional NAFSA, que se celebra a Los Angeles

query_builder   26 maig 2017 16:01

event_note Nota de premsa

Més del 36% dels nous estudiants de màster procedeixen d'una universitat internacional

El sistema universitari català participa per sisè any consecutiu en la fira internacional NAFSA, que se celebra a Los Angeles

  • Un total de 6.454 nous matriculats en centres catalans durant el curs 2015-16 s’havien graduat a l’estranger
  •  Les universitats catalanes imparteixen 168 màsters universitaris on més del 50% dels alumnes són estrangers
SUR
Més del 36% dels estudiants de nou accés que es matriculen en un màster universitari a Catalunya s’han graduat en una universitat estrangera, segons les últimes dades disponibles corresponents al curs 2015-2016. Així, gairebé quatre de cada 10 alumnes matriculats al sistema universitari català en aquests estudis de postgrau ha estudiat en un sistema universitari internacional.
 
Concretament, el curs 2015-2016 van ser un total de 6.454 estudiants de nou accés els que van escollir Catalunya per continuar amb la seva formació universitària després d’haver-se graduat a l’estranger. En opinió del secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, “aquest és un altre indicador que evidencia la qualitat del sistema universitari català, que també aconsegueix un molt bon posicionament en els rànquings internacionals situant-se entre les millors universitats d’Europa i del món”.
 
Més de la meitat d’aquest 6.454 nous alumnes de màster procedien d’Amèrica Llatina (3.434), seguits d’Europa (1.601) i els Estats Units (839).
 
Una atracció d’estudiantat internacional que creix any rere any.
Estudiants de nou ingrés a màsters universitaris
Curs
2013-14
2014-15
2015-16
Total
3.630
4.737
6.454
%
30,9
31,3
36,3
 
La presència d’estudiants procedents de sistemes universitaris estrangers contribueix a internacionalitzar l’oferta de màster universitaris de Catalunya. Així, segons dades del curs 2015-16, s’imparteixen 168 titulacions on més del 50% dels alumnes són estrangers. D’aquests estudis de màster, 19 d’ells corresponen al programa Erasmus Mundus.
 
Per al curs 2017-18, el programa Erasmus Mundus ha ampliat l'oferta fins a 30 màsters que les universitats catalanes ofereixen en col·laboració, com a mínim, de dues universitats estrangeres. Més enllà d’aquest programa específic, més del 40% dels màsters interuniversitaris de Catalunya s’imparteixen en coordinació amb alguna universitat estrangera.
 
Pel que fa a la llengua de docència, el 68% dels màsters universitaris s’imparteixen en una tercera llengua, principalment en anglès, tot i que també s’ofereixen assignatures en francès i alemany, entre d’altres. Concretament, el 18% d’aquestes titulacions s’imparteixen íntegrament en anglès.
 
Aquestes dades d’internacionalització del sistema universitari català es coneixen els dies previs a l’inici de la fira internacional NAFSA, la més important del món en l’àmbit de l’educació superior, i que des d’aquest diumenge i fins divendres vinent, comptarà amb la presència d’una delegació formada per representants del Govern i de les universitats catalanes. Aquesta és la sisena edició en què Catalunya hi participa per presentar l’oferta d’estudis.
 
La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Mercè Jou, ha destacat que “la presència del sistema universitari català en aquests esdeveniments internacionals permet donar a conèixer les possibilitats d’estudiar i fer recerca a Catalunya, així com impulsar acords perquè estudiants i professors de les universitats catalanes participin en programes d’intercanvi amb institucions estrangeres”.
 
En aquest línia, Catalunya també hi serà present a mitjans de setembre en el saló europeu més important, l’EAIE, que se celebra a Sevilla. El març passat, la delegació catalana també va ser present, per 5è any consecutiu, en l’Asia Pacific Association for International Education (APAIE), que es va celebrar a la ciutat de Kaohsiung (Taiwan).
 
Presentació del sistema universitari català
En l’edició d’enguany de la fira NAFSA, que se celebra a Los Angeles (Estats Units), la delegació catalana organitza una presentació del sistema universitari que tindrà lloc el pròxim dijous 1 de juny al Hilton Checkers Hotel. Paral·lelament, al llarg de tota la setmana, NAFSA acollirà més de 200 sessions d’aprenentatge, un centenar de presentacions per part de les 400 institucions presents a la fira, així com 43 workshops especialitzats.
 
Durant tots els dies del saló, l’estand Study in Catalonia. Welcome to the Universities of Catalonia posarà a disposició dels visitants diferents publicacions i documentació en anglès de les universitats catalanes, així com informació sobre com estudiar a Catalunya (Study in Catalonia, Passport to Catalonia), el programa de màsters (Master’s Programm) i les Guies de conversa universitària, entre d’altres. Paral·lelament, el Govern català ofereix la web www.studyincatalonia.com per facilitar informació als estudiants estrangers. El portal recull els principals programes de postgrau d’excel·lència de les universitats catalanes.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 97