DARP

Meritxell Serret anuncia jornades informatives al sector sobre el potencial de les circumscripcions econòmiques per a la fruita dolça

Assegura que s'està treballant amb el sector perquè l'Observatori de preus comenci a funcionar aquesta campanya, per tal que la propera pugui estar consolidat

query_builder   31 maig 2017 13:46

event_note Nota de premsa

Meritxell Serret anuncia jornades informatives al sector sobre el potencial de les circumscripcions econòmiques per a la fruita dolça

Assegura que s'està treballant amb el sector perquè l'Observatori de preus comenci a funcionar aquesta campanya, per tal que la propera pugui estar consolidat


DARP
La consellera Serret en un moment de la seva intervenció avui al Parlament de Catalunya
“Que el sector conegui el potencial de les circumscripcions econòmiques per a la fruita dolça com a eina que permetrà incidir en la regulació del mercat per prevenir crisis de preus i poder actuar, en cas que es produeixin per a minimitzar els efectes”. Aquest és l’objectiu de les jornades que la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha anunciat avui al Parlament de Catalunya responent a la pregunta del grup parlamentari Junts pel Sí en relació a les mesures que està impulsant el Govern per tal de millorar i enfortir el sector de la fruita dolça de Catalunya.
 
La consellera Serret ha recordat que durant aquesta legislatura “hem creat tres circumscripcions econòmiques: la de préssec i nectarina, de la pera i de la poma. Aquestes circumscripcions les integra el propi sector productor, que d’aquesta manera es pot autoregular i establir les seves pròpies normes sobre les condicions  de comercialització, quins calibres, quines qualitats surten al mercat, en quines condicions es fan el contractes, i aquestes normes són d’obligat compliment per tots els operadors a  Catalunya i ajuden a regular molt millor el mercat”
 
En aquest sentit, la consellera ha explicat que ja s’han programat jornades informatives a Alcarràs, el 5 de juny, i a Corbins, el 20 de juny, perquè els productors coneguin bé les possibilitats d’aquest nou instrument de cara a la propera campanya. Aquests jornades s’organitzen conjuntament amb AFRUCAT, l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, que és el titular de la circumscripció econòmica i aplega la major part de la producció catalana.
 
L’altra eina a la qual s’ha referit la consellera és l’Observatori de preus,  “llargament reivindicada pel sector i que ens ha de donar més transparència als mercats”.  “Hi estem treballant molt amb el sector per obtenir dades fiables i de la màxima confiança  amb l’objectiu que esdevingui un element de referència que ens ajudi a millorar les relacions en la cadena”. La consellera ha explicat que l’Observatori ja començarà a funcionar durant aquesta campanya, amb l’objectiu que “a la propera ja  estigui consolidat”, ha concretat Serret.
 
Circumscripcions econòmiques i Observatori de preus són dos nous  instruments que des del DARP s’estan implementant per fomentar l’equilibri i l’ordenació entre els diferents agents de la cadena alimentària  i  fomentar mesures de regulació de mercats, que permetin anar corregint  deficiències estructurals que afecten a la competitivitat del sector.
 
En aquest mateix sentit, des del departament d’Agricultura s’ha estat pioner en establir un Codi de Bones Pràctiques Comercials, amb l’objectiu d’integrar i estructurar la cadena de valor de la fruita.
 
D’altra banda, des del DARP s’elaboren diferents campanyes per a promoure el consum de la fruita, basat en una dieta equilibrada i hàbits saludables. El Pla de consum de fruites i hortalisses a les escoles n’és un exemple, que ha de servir per a invertir la tendència a la disminució del consum de fruites i hortalisses, i incidir en els nens i nenes per tal que adquireixin hàbits alimentaris saludables.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.