El president durant la seva intervenció

President Puigdemont: "La simbiosi entre territori, port i activitat econòmica seran claus en el reforç d'una Europa competitiva, sostenible, i social"

El cap de l'Executiu ha presidit, acompanyat del conseller Rull, el sopar de la Conferència anual de l'Associació Europea de Ports

query_builder   1 juny 2017 21:30

event_note Nota de premsa

President Puigdemont: "La simbiosi entre territori, port i activitat econòmica seran claus en el reforç d'una Europa competitiva, sostenible, i social"

El cap de l'Executiu ha presidit, acompanyat del conseller Rull, el sopar de la Conferència anual de l'Associació Europea de Ports

El president durant la seva intervenció al sopar de l'ESPO
El president durant la seva intervenció al sopar de l'ESPO

  • Carles Puigdemont insta els ports a “ser membres actius de l’economia i de la lluita contra el canvi climàtic”
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest vespre, durant el sopar de la Conferència Anual de l’Associació Europea de Ports (ESPO),  que “la simbiosi territori, port i activitat econòmica seran claus en el reforç de l’Europa que volem i la ciutadania ens demana: competitiva, sostenible, i social”.
 
Per això, ha demanat als ports que exerceixin “aquest lideratge cada cop més ampli per ser membres actius de l’economia, i també de la lluita contra el canvi climàtic i la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle”. Ja que considera que en el nou escenari global, “l’economia, les institucions i la societat han de jugar un paper compromès” i, fins i tot, ha dit “d’activisme”, envers “la sostenibilitat del planeta, la innovació, i les persones”.
 
Precisament, la Conferència, que se celebra entre avui i demà a Barcelona, tracta d’una banda, sobre el paper que han de jugar els ports i la indústria marítima en la lluita contra el canvi climàtic; i , de l’altra, sobre com afectarà als ports i al comerç internacional la tendència actual cap a la desglobalització i el retorn de les polítiques proteccionistes per part d’alguns estats.
 
La Conferència Anual de l’ESP és la principal trobada europea del sector i reuneix a responsables de màxim nivell d’administracions i autoritats portuàries locals i estatals, de la Comissió Europea i dels seus òrgans de govern, de la indústria naviliera, del sector logístic i del transport, així com a representants de les principals associacions professionals implicades en el desenvolupament portuari i el transport marítim del continent.
 
En aquest context, el president ha assegurat que els ports com a agents econòmics amb una implicació directa amb el seu entorn, “són eines estratègiques per vehicular el comerç exterior i per aportar competitivitat a l’economia del seu territori”, però sobretot “per generar riquesa i treball a les persones que hi viuen”.
 
Per això, ha dit “hem de facilitar les instal·lacions i infraestructures que l’economia demana; facilitar que la revolució tecnològica arribi a tots els racons, millorar la connectivitat física i digital, promoure la logística de l’energia neta i agilitzar els processos administratius”.  Tot plegat, amb l’objectiu que “l’economia europea sigui capdavantera, més competitiva i més atractiva”.
 
Davant d’aquest auditori, Puigdemont ha recordat que Catalunya “és un país que viu del comerç internacional”, on ha explicat que les exportacions de béns i serveis contribueixen gairebé al 50% de la nostra riquesa.
 
El president ha apuntat que com a país, Catalunya comparteix les reflexions que planteja la conferència d’enguany, entre les quals ha citat: “el negacionisme (del canvi climàtic), el populisme, la disrupció, el proteccionisme, les barreres comercials, la tecnologia”, tots ells, ha dit, són “conceptes que remouen els fonaments d’un sistema que, tot i que té marge de millora, funciona amb plenes garanties”.
 
L’Associació Europea de Ports (ESPO) representa els ports dels estats membres de la Unió Europea i Noruega, més de 1.200 enclavaments que gestionen el 90% de les mercaderies que es transporten a Europa. És la interlocutora dels ports davant la Unió Europea i defensa els interessos comuns dels seus membres, així com el diàleg amb els diferents grups d’interès del sector portuari i marítim.
 
A més del president també han intervingut en aquest acte el subdirector general del Port de Barcelona, Santiago Garcia-Millà, i el secretari d’Estat de Infraestructures, Transport i Vivenda, Julio Gómez-Pomar, i el president de l'European Sea Ports Organitation, Eamonn O'Reilly.  També hi han estat presents el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el president i el director del Port de Barcelona, Sixte Cambra i José Alberto Carbonell, respectivament.
 

1  

Imatges

El president durant la seva intervenció al soper de l'ESPO

El president durant la seva intervenció al soper de l'ESPO 2522