Govern

El Premi Medi Ambient de la Generalitat reconeix la tasca de quatre grups de recerca, dues associacions i el consultor ambiental Francesc Giró

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha lliurat els guardons, que aquest any han distingit projectes ambientals de ciencia ciutadana innovadors

query_builder   6 juny 2017 20:24

event_note Nota de premsa

El Premi Medi Ambient de la Generalitat reconeix la tasca de quatre grups de recerca, dues associacions i el consultor ambiental Francesc Giró

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha lliurat els guardons, que aquest any han distingit projectes ambientals de ciencia ciutadana innovadors

  
Govern
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha lliurat aquest dimarts el Premi Medi Ambient 2017, dins l’acte de commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient. Els guardons s’han lliurat per a tres modalitats: actuacions de recerca, innovació i desenvolupament; iniciatives de protecció i millora del medi ambient; i trajectòries de persones o institucions dedicades a la conservació i millora del medi ambient. Aquest any s’ha volgut distingir aquells projectes ambientals de ciència ciutadana més innovadors, que promouen la participació ciutadana en la recerca, impacten positivament en la societat i en el nostre entorn, i tenen una elevada repercussió científica. El conseller ha felicitat els finalistes i guanyadors del premi i els ha encoratjat “a continuar treballant per millorar el nostre entorn natural”.
 
Reptes de futur
El conseller Rull s’ha referit a l’Estratègia del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, en procés d’elaboració, i a que “ens trobem  en un moment idoni per reflexionar i crear les estructures necessàries per a Catalunya i concretar el full de ruta que ens marqui els objectius que cal fixar i les accions més estratègiques que cal abordar durant els propers anys”.
El titular de Territori també ha fet referència a la decisió de Trump de desvincular-se dels acords de París: “Si ell diu make America great again, nosaltres respondrem make our planet great again. Cap aquí és on va el futur”.
 
 
Premi a la Recerca, Desenvolupament i Innovació
Ha estat compartit per dues candidatures:
·        “SAVEnergy: foment de l’estalvi d’energia de les llars dels joves de secundària”, de Dolors Grau Vilalta, del Grup de Recerca EXPLORATORI de la Universitat Politècnica de Catalunya. El jurat ha valorat la seva proposta d’atansar la ciència ciutadana a joves de secundària als instituts i fomentar la participació de les famílies a les seves llars.
 
·        “Plant*tes. Ajuda’ns a mapejar les plantes que fan al·lèrgies” del Punt d’Informació Aerobiològica (PIA-UAB) i el Centre de Visió per Computador (CVC). S’ha tingut en compte el rigor científic del desenvolupament del projecte i de l’aplicació que posen a disposició dels ciutadans.
 
Millor iniciativa
Aquest premi també ha estat per a dos candidats:
·        “Ornitho.cat”, de l’Institut Català d’Ornitologia; per tractar-se d’un projecte de ciència ciutadana focalitzat a treure el màxim profit de les observacions faunístiques que fan milers de voluntaris i afeccionats a Catalunya. Actualment compta amb més de 4.000 participants i ja ha recollit més de 4 milions d’observacions.
 
·        “RiuNet”, del Grup de recerca FEM (Freshwater Ecology and Management) de la Universitat de Barcelona; per apropar els ciutadans als rius i implicar-los en l’avaluació del seu estat ecològic, fent-ho aplicant rigor científic amb la tutorització d’experts, però d’una manera senzilla i amena, amb una APP per a mòbils que guia al participant en l’aplicació d’un protocol de diagnòstic ambiental per determinar l’estat de salut d’un riu.
 
El jurat ha fet una menció honorífica al “Programa de seguiment de les Papallones Diürnes de Catalunya (Catalan Butterfly Monitoring Scheme)”, del Museu de Ciències Naturals de Granollers; pels més de 24 anys de desenvolupament del projecte, amb més de 150 estacions d’observació entre tot el territori català, l’andorrà i el de les Illes Balears. Disposen de més de 300 voluntaris que han destinat més de 40.000 hores més de 50.000 quilòmetres comptat papallones. Aquesta col·laboració ha aconseguit identificar més de 5,2 milions d’individus de 186 espècies diferents.
 
Trajectòria
El premi l’ha rebut l’Associació Naturalistes de Girona. Se l’ha premiat pels seus 37 anys de trajectòria cívica, comptant únicament amb el treball i l’esforç dels seus voluntaris. També s’ha reconegut el seu altruisme i la significació com a entitat referent, especialment a les comarques giornines
Finalment, en aquesta mateixa modalitat, ha rebut una menció d’honor el director de l’entitat de custòdia AccióNatura, el biòleg i consultor ambiental Francesc Giró, pels seus 40 anys de treball impulsant i desenvolupant iniciatives i projectes de caràcter ambiental, especialment els dedicats a la conservació de la natura, amb implicació personal, més enllà de la professional.
 
El Dia Mundial del Medi Ambient
El Dia Mundial del Medi Ambient és l’esdeveniment anual més important per conèixer i reconèixer accions en favor del medi ambient, Va ser promogut per l’Organització de les Nacions Unides l’any 1972, ara fa 45 anys.  Aquest any  el lema del Dia Mundial és “Connectar les persones amb la natura”.
Catalunya fa més de 25 anys que va començar a desenvolupar polítiques actives de conservació de la natura per protegir, conservar i recuperar el seu patrimoni natural. Durant aquest temps s’ha avançat molt i s’han aconseguit fites importants com, per exemple, el desenvolupament d’un extens sistema d’àrees protegides que garanteixen la protecció ambiental de més del 30% del territori català; la recuperació d’algunes espècies emblemàtiques extintes a Catalunya com la llúdriga o l’os bru, o d’altres en greu perill d’extinció com el trencalòs; o la implantació de la custòdia del territori com a mecanisme de governança compartida del patrimoni natural amb la resta de la societat.