nano

Munté: "El XIX Congrés Mundial de Carilló és un èxit abans de començar"

Barcelona acollirà la 19a edició del Congrés Mundial del Carrilló

query_builder   8 juny 2017 15:00

event_note Nota de premsa

Munté: "El XIX Congrés Mundial de Carilló és un èxit abans de començar"

Barcelona acollirà la 19a edició del Congrés Mundial del Carrilló

  • La consellera de la Presidència ha presentat avui en roda de premsa al Palau de la Generalitat, juntament amb el secretari de la Confraria de Campaners i carillonistes de Catalunya, Ramón Gené, i la carillonista del Palau de la Generalitat, Anna Maria Reverté, la 19a edició del Congrés Mundial de Carilló
 
Foto de l'acte
La consellera Munté amb la carillonista del Palau, Anna M. Reverté i el secretari de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, Ramon Gené

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha destacat aquest matí, en la roda de premsa de presentació del XIX Congrés Mundial de Carilló, que aquest esdeveniment, “ja és un èxit abans de començar”, donat que a un mes gairebé de l’inici del certamen ja hi ha 170 congressistes inscrits de 20 països entre els quals un centenar de carillonistes, “un rècord de participació al congrés i també de persones apuntades al post-congrés que visitaran diverses poblacions”.

 
Munté ha subratllat també que per primer cop hi prendran part 14 associacions federades a la World Carillon Federation. Rècords de participació que “tenen molt a veure al fet que disposem al Palau de la Generalitat l’únic carilló que funciona amb regularitat” i per això “els que treballem aquí tenim el goig cada dia a les 12 i a les 6 de la tarda de sentir les 49 campanes del carilló a través de les mans de l’Anna Maria Reverté”.
 
La portaveu del Govern ha dit sobre les melodies del carilló que “és una música que ens ha inspirat i ens inspira ara, en moments tan transcendents”. Aquest congrés “serà una oportunitat única i fem una crida perquè sigui conegut pels concerts i actes amb aquests la voluntat de fer conèixer el carilló a la ciutadania i perquè sigui un espai debat de reflexió sobre aquest instrument dedicant atenció especial a la formació i la divulgació d’un instrument més antic que el violí”.
 
La portaveu del Govern ha ofert la roda de premsa al costat del secretari de la Confraria de Campaners i carillonistes de Catalunya, Ramón Gené, qui ha explicat les raons que han fet triar Barcelona, com a seu del Congrés i la carillonista del Palau, Anna Maria Reverté, que ha desvetllat la programació que hi haurà durant el congrés, dels dies de l’1 al 5 de juliol i del post congrés que es farà del 6 al 8 de juliol a Tarragona, les terres de Lleida i Montserrat.
 
Entre els concerts programats per aquest congrés cal destacar el concert d’obertura que tindrà lloc el dia 1 de juliol al Palau de la Generalitat; el que es durà a terme l’endemà, 2 de juliol a l’Auditori de Barcelona; el concert a la Sagrada Família el 4 de juliol, i el de cloenda, que es farà l’endemà al davant de la catedral de Barcelona.
 
El carilló del Palau de la Generalitat
 
Les raons per les quals es fa aquest certamen internacional a Barcelona és principalment la d’aprofitar l’esdeveniment per donar a conèixer el carilló a Catalunya. El carilló troba els seus orígens a Flandes al S. XV, i tot i que es va estendre per tot el món, al nostre país actualment només n’hi ha dos i el més emblemàtic es troba al Palau de la Generalitat.
 
El Congrés Mundial de Carilló es planteja, doncs, com un espai de debat i de reflexió sobre la realitat cultural i artística d’aquest instrument, fent èmfasi en la seva evolució tècnica i com aquesta pot ajudar a oferir no només noves vies de modernització artística, sinó també una nova manera de potenciar el seu reconeixent social i cultural.
 
Al llarg de cinc dies a Barcelona -a través de conferències, sessions obertes al debat, visites culturals i concerts- i durant tres més a Tarragona, Lleida i Montserrat, el Congrés pretén apropar-se des de diferents perspectives i punts de vista al panorama del món del carilló, analitzant els reptes i les experiències que han contribuït a que aquest instrument tan antic continuï formant part de la música actual. En aquesta edició es dedicarà una especial atenció a la formació professional i a com avançar en la seva promoció i divulgació.
 
Més enllà de les sessions de treball, però, el Congrés ha organitzat un seguit de concerts de carilló -amb aquest com a solista o acompanyat d’altres instruments especialment produïts per a l’ocasió, alguns d’ells fins i tot amb repertori musical de nova creació. Amb l’objectiu de donar a conèixer el carilló, l’accés als concerts serà públic i tothom que ho desitgi podrà gaudir del seu so en espais com, per exemple, l’Auditori o la Sagrada Família.

1  

Imatges

Foto de la presentació de l'acte

Foto de la presentació de l'acte 113

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa XIX Congrés Mundial de Carilló

Dossier de premsa XIX Congrés Mundial de Carilló
PDF | 1056

Dossier de concerts i activitats del XIX Congrés Mundial de Carilló

Dossier de concerts i activitats del XIX Congrés Mundial de Carilló
PDF | 1688