Foto

La consellera de Governació i el Síndic d'Aran signen l'acord de finançament de 2017 del Conselh Generau d'Aran

query_builder   17 juny 2017 15:10

event_note Nota de premsa

La consellera de Governació i el Síndic d'Aran signen l'acord de finançament de 2017 del Conselh Generau d'Aran

  • L’import total del finançament d’enguany del Conselh és de més de 23,4 milions d’euros, amb un increment d’1,4 milions d'euros en relació amb el del 2016
 
  • Meritxell Borràs ha participat en els actes institucionals de la Hèsta d'Aran on ha defensat el dret a decidir dels pobles i ha reivindicat que "en la cruïlla històrica de Catalunya, l'Aran serà el que els aranesos decideixin"
Foto
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el Síndic del Conselh Generau d’Aran, Carlos Barrera, han signat aquest matí l’acord que recull el finançament corresponent a l’exercici 2017 del Conselh Generau d’Aran. Les transferències de la Generalitat, per un import total de 23.474.428 euros, estan destinades al finançament de la institució d’autogovern aranesa i a l’exercici de les seves competències pròpies, en compliment de la Llei 1/2015, del 5 de febrer, del règim especial d’Aran. Aquesta xifra representa un increment d’1.407.701 euros respecte del 2016.
 
La consellera ha destacat la feina conjunta entre el Govern de la Generalitat i el Conselh Generau de l’Aran per donar compliment al finançament derivat de la llei de l'Aran de 2015. Borràs ha remarcat que amb aquest acord, el Govern “culmina el desplegament econòmic derivat de la llei" i prova que “el compromís del Govern amb la Val d'Aran és ple i respectuós". 
 
Per la seva banda, el síndic Carlos Barrera, també ha valorat positivament la col·laboració i entesa amb el Govern de la Generalitat i ha celebrat l'acord “que ens permet exercir aquelles competències amb força més solvència que en anys anteriors".
 
Borràs ha estat acompanyada de la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, M. Rosa Amorós, i la directora general d’Administració Local, Montserrat Mundi.La representació del Conselh Generau d’Aran, encapçalada pel síndic d'Aran, ha estat integrada pels vicesíndics i consellers que en formen part.
 
Finançament per a competències
 
El gruix del finançament correspon a una partida del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge destinada a la dotació de les competències pròpies de la Vall d’Aran per valor de 22.017.196 euros a la qual cal sumar les transferències que aporten al pressupost de Governació des del Departament de Presidència en matèria de foment de l’ús social de l’aranès (60.000 euros) i del Consell Català de l’Esport per al foment de l’esport i del Centre de Tecnificació (122.500 euros). Així, l’import total amb càrrec a la partida del pressupost 2017 de Governació és de 22.199.696 euros.
 
La resta de l’import (1.284.731,53 euros) correspon a diverses partides que transfereixen directament el departament de Cultura (145.000 euros); de Territori i Sostenibilitat (62.500 euros per al finançament d’actuacions als espais naturals protegits; 168.640 euros per a la realització d’actuacions en la xarxa de camins i 50.000 euros pel Pla urbanístic de la Garona); de Treball, Afers Socials i Família (42.597 euros); d’Empresa i Coneixement  (65.994,53) i de Salut (750.000 euros).
 
La Ponència permanent de treball en matèria de traspassos i convenis creada en el si de la Comissió Bilateral Govern de la Generalitat – Conselh Generau d’Aran és la responsable del seguiment i avaluació d’aquest acord. 
 
Actes de la Hèsta d’Aran
 
La consellera Meritxell Borràs ha participat també en els actes institucionals de la Hèsta d’Aran, a Vielha. Acompanyada del síndic de la Val d’Aran, Carlos Barrera, la consellera Borràs, ha assistit a la Missa solemne al Santuari de Nósta Senhora de Mijaran. Tot seguit,  ha tingut lloc l’acte institucional que es fa a les runes del Santuari de Mijaran, i en el decurs del qual han intervingut el síndic i la consellera. 
 
En el seu parlament, Borràs ha defensat el dret a decidir dels pobles i ha apuntat que "en aquesta cruïlla de país, en què decidirem el nostre futur, el compromís és màxim amb l'Aran i això vol dir que arribat el moment, l'Aran serà el que decideixin els aranesos".  La consellera de Governació també ha remarcat que l'Aran "és un poble que heu exercit i defensat el vostre autogovern i sou una realitat nacional gràcies a la gent de l'Aran que al llarg dels anys heu mantingut la vostra identitat, la vostra llengua i la vostra cultura". "Heu reforçat la vostra consciència nacional i sou una magnífica excepció del que passa a altres llocs", ha reblat la consellera. 

5  

Imatges

Foto 1 (Autor: Gorka Martínez Llurda)

Foto 1 (Autor: Gorka Martínez Llurda) 255

Foto 2 (Autor: Gorka Martínez Llurda)

Foto 2 (Autor: Gorka Martínez Llurda) 252

Foto 3 (Autor: Gorka Martínez Llurda)

Foto 3 (Autor: Gorka Martínez Llurda) 412

Foto 4 (Autor: Departament Governació)

Foto 4 (Autor: Departament Governació) 2721

Foto 5 (Autor: Departament de Governació)

Foto 5 (Autor: Departament de Governació) 3955