El president Puigdemont i la presidenta de la Regió d'Occitània, durant l'acte de traspàs de la presidència de l'Euroregió

President Puigdemont: "Gràcies a l'Euroregió som capaços de mobilitzar recursos europeus per a polítiques estructurals"

El cap de l'Executiu ha participat aquest migdia a Perpinyà en l'assemblea extraordinària de l'Euroregió, de la qual Catalunya ha assumit la presidència

query_builder   23 juny 2017 18:55

event_note Nota de premsa

President Puigdemont: "Gràcies a l'Euroregió som capaços de mobilitzar recursos europeus per a polítiques estructurals"

El cap de l'Executiu ha participat aquest migdia a Perpinyà en l'assemblea extraordinària de l'Euroregió, de la qual Catalunya ha assumit la presidència


  • Carles Puigdemont i les presidentes d’Occitània i de les Illes Balears han signat el full de ruta Euroregió 2020
  • El president ha denunciat que “l’Estat espanyol no està fent els deures davant del drama humanitari del Mediterrani”
El president Puigdemont i la presidenta de la Regió d'Occitània, durant l'acte de traspàs de la presidència de l'Euroregió. Autor: Rubén Moreno
El president Puigdemont i la presidenta de la Regió d'Occitània, durant l'acte de traspàs de la presidència de l'Euroregió. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha participat aquesta tarda a Perpinyà en l’acte de traspàs de la presidència de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, que estava en mans de la regió d’Occitània, i que ara assumeix Catalunya per als propers 18 mesos. Carles Puigdemont ha posat en relleu que “gràcies a espais euroregionals de cooperació interfronterera som capaços de mobilitzar recursos que van directament a polítiques estructurals de futur d’uns territoris que tenen vocació, per tradició i futur de compartir el seu testimoni”.
 
En aquesta mateixa línia, el cap de l’Executiu ha explicat que “per cada euro que les diferents administracions hem aportat a l’Euroregió n’hem mobilitzat quatre de la UE”. “Això és eficàcia màxima”, ha subratllat, i ha fet notar que “ho hem d’explicar als nostres ciutadans, que a vegades es pregunten què vol dir el discurs europeu”.
 
Després d’agrair l’esforç i la dedicació de la presidència d’Occitània, Carles Puigdemont ha assenyalat que “avui és un dia important perquè agafem la presidència d’una regió a Perpinyà, el centre del nostre món euroregional” i ha posat en relleu que “ens sentim tots a casa per molts motius, històrics però sobretot de futur, i a mes ens sentim aplegats a l’entorn d’un projecte que és un projecte d’èxit”.
 
 
Full de ruta Euroregió 2020
 
Durant l’acte, el president Puigdemont i les presidentes d’Occitània, Carole Delga, i de les Illes Balears, Francina Armengol, han signat el full de ruta Euroregió 2020, que presenta les línies prioritàries per al proper trienni, que són: desenvolupar l’ecosistema euroregional de la innovació, contribuir al desenvolupament sostenible del territori i aprofundir en la identitat euroregional.
 
En relació amb aquest full de ruta, el president Puigdemont ha destacat, com a trets principals, l’aposta per  “contribuir al desenvolupament sostenible del nostre territori i aprofundir en la identitat regional; donar respostes concretes als reptes europeus compartits, i jugar un paper actiu en la Mediterrània”.
 
 
La Mediterrània “no pot ser un espai de vergonya internacional”
 
En aquest sentit, el cap del Govern s’ha referit a la crisi de les persones refugiades i ha insistit que la Mediterrània “no pot ser avui un espai de vergonya internacional”. A preguntes dels mitjans en la roda de premsa posterior a l’acte, Carles Puigdemont ha fet notar que els governs dels territoris que formen l’Euroregió “no només hem mostrat un compromís explícit, sinó que hem fet passes concretes per acollir, per contribuir a aquest esforç que ha de fer Europa per mitigar el drama humanitari que es viu al Mediterrani”.
 
El president ha recordat que “Catalunya ha ofert 4.500 places d’acollida per a refugiats, que no arriben”. “Hem insistit al Govern espanyol, i jo personalment també a través d’una carta al comissari europeu de Drets Humans, perquè les regions puguem jugar un paper a nivell europeu resolutiu”, ha afegit, però ha lamentat que “no topem amb la UE, sinó amb els estats, que no actuen adequadament i aleshores veiem, com per vergonya, l’Estat espanyol no està fent els deures”.
 
El president ha insistit que a nivell regional europeu “crec que el compromís és explícit, però tristament no tenim les eines pel que és un desig de les regions, de la ciutadania, que ens ho demana, ens pressiona i es manifesta, es pugui veure satisfet i no pas per manca de voluntat política nostra”.
 
En un altre moment de la seva intervenció en l’acte de traspàs de la presidència, Carles Puigdemont ha assenyalat que l’Euroregió integra 14 milions d’habitants i representa aproximadament el 4% del PIB europeu. Una regió, ha afegit, que té “dinamisme industrial que en el cas de Catalunya ja supera, i en el cas d’Occitània esta a punt de superar, el percentatge de pes del sector industrial que Europa recomana per al 2020”. Ha destacat també els hubs d’indústria i tecnologia com Barcelona i Tolosa; amb una connexió ferroviària que, ha insistit “ha d’anar a més, però que ens fa també ser un espai de potencialitat, de futur”.
 
El president també s’ha referit a la “riquesa cultural” dels territoris que integren l’Euroregió i ha apostat per “fet una narrativa compartida a l’entorn de la cultura i els grans valors culturals, al servei dels nostres conciutadans però sobretot al servei d’una Europa millor, basada en cultura”. “Perquè si es basa en cultura es basa en pau, en democràcia, en convivència i diversitat”, ha conclòs.
 
 
Nova seu a Perpinyà
 
Prèviament a l’acte de traspàs, els presidents dels tres territoris han participat en l’assemblea extraordinària de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) Pirineus Mediterrània. Els tres presidents i la resta d’autoritats també  han visitat les obres de la futura nova seu de l’Euroregió a Perpinyà. Les noves instal·lacions estaran en uns locals del Centre del Món, l’edifici situat sobre l’estació de tren d’alta velocitat.
 
L’Euroregió Pirineus-Mediterrània és una plataforma de cooperació territorial, creada el 2004, que aplega la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i la Regió de l’Occitània. El 2009 es va crear l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial Pirineus-Mediterrània (AECT) i l’Euroregió es va recolzar en aquesta estructura jurídica de dret comunitari per tal de dotar-se dels mitjans necessaris per dur a terme les actuacions i projectes comuns i presentar-les als diversos programes europeus existents.

1  

Imatges

Acte de traspàs

Acte de traspàs 786