El Govern aposta per la tecnologia a les aules

La Generalitat de Catalunya se suma al projecte "Samsung Smart School"

query_builder   26 juny 2017 08:00

event_note Nota de premsa

El Govern aposta per la tecnologia a les aules

La Generalitat de Catalunya se suma al projecte "Samsung Smart School"

  • El projecte "Samsung Smart School"  suposa  un canvi metodològic basat en l'ús d'eines digitals, en què la tecnologia jugui un paper integrador i contribueixi a superar situacions amb risc de bretxa digital
 
  • Concretament, s'hi adhereix amb la participació de l'Escola Joan Sallarès i Pla de Sabadell al projecte
 
  • Aquesta actuació s’emmarca en la Llei d’educació de Catalunya, com a objectiu de desenvolupament de projectes d'innovació pedagògica i curricular i,  especialment, la recerca i els projectes d'innovació
 
  • Catalunya i representants dels països europeus més avançats en tecnologies digitals aprofundeixen en les polítiques educatives de l'àmbit digital
Què és el projecte “Samsung Smart School”
 
És una prova pilot i es preveu que els primers resultats de l'experiència es puguin presentar durant el primer trimestre del curs 2017-2018. Un element clau del projecte és la participació de mestres de l’escola al seminari de formació i coordinació amb altres escoles de l'estat que participen al projecte  “Samsung Smart School”.  El projecte es va iniciar el 2014 amb un conveni subscrit per l'empresa Samsung, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports i diverses comunitats autònomes.
 
El programa proposa un canvi metodològic basat en l'ús d'eines digitals del segle XXI, en què la tecnologia jugui un paper integrador i contribueixi a superar situacions amb risc de bretxa digital.
 
 
Prova pilot a Catalunya
 
El Departament d'Ensenyament s’adhereix al programa amb la participació de l'Escola Joan Sallarès i Pla, un centre d'alta complexitat situat al barri de Campoamor de Sabadell, on l'equip docent impulsa des de fa temps diverses iniciatives d'innovació educativa amb suport de les TIC.
 
·         L'escola ja ha rebut l'equipament donat per Samsung, consistent en un carro amb 45 tauletes amb què els alumnes estan treballant les competències digitals en diversos projectes transversals i integrant l'ús d'apps mòbils a les àrees del currículum.
 
·         Un d'aquests projectes ha girat al voltant de l'intercanvi de receptes de cuina amb una escola rural de la Sierra de Checa (Guadalajara), en què els alumnes han utilitzat les tauletes per crear un llibre digital de receptes.
 
·         La participació de l'Escola Joan Sallarès i Pla en aquest projecte encaixa amb altres iniciatives al voltant de l'ús educatiu i integrador de les tecnologies mòbils que promou el Departament d’Ensenyament i del pla STEMcat per promoure les vocacions científiques i tecnològiques.
 
·         Aquest centre participa també en el projecte Mobile History Map del programa mSchools, on els alumnes utilitzen les tauletes per georeferenciar i documentar punts d’interès de l'entorn més proper.
 
 
El Govern aposta per la tecnologia a les aules
 
Catalunya i representants dels països europeus més avançats en tecnologies digitals han aprofundit en les polítiques educatives digitals, en el marc d’una trobada organitzada per primera vegada al voltant d’aquest àmbit. Per Govern, i especialment pel Departament d’Ensenyament és important canalitzar la tecnologia com a element positiu i transformador del sistema educatiu
 
Les noves pedagogies se centren en els estudiants com a participants actius; i els sistemes escolars necessiten entorns d'aprenentatge amb mètodes d'ensenyament del segle XXI que proporcionin als alumnes les habilitats que necessiten per desenvolupar-se exitosament en el món d’avui i de del futur.
 
La tecnologia digital està canviant les aules i moltes escoles ja l’han adoptat. Amb tot, queda un llarg camí per recórrer per assegurar que tots els centres educatius estiguin plenament preparats per al futur de la tecnologia.
 
Per aquesta finalitat, s’ha constituït un grup de treball amb representants d’Estònia, Escòcia, Noruega, Flandes, Finlàndia, Països Baixos, així com de l’OCDE i de la Comissió Europea. S’ha expressat la voluntat de mantenir la continuïtat d’aquest grup de treball en el temps, com a espai de reflexió i d’intercanvi d’experiències en l’àmbit digital.