Llengua

El Departament de Cultura destina 300.000 euros a la nova línia d'ajuts per a la traducció al català d'obres literàries i no literàries

La previsió és que aquest any es tradueixin més de 150 títols a través d'aquesta iniciativa de suport al sector del llibre i la producció editorial

query_builder   28 juny 2017 09:16

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura destina 300.000 euros a la nova línia d'ajuts per a la traducció al català d'obres literàries i no literàries

La previsió és que aquest any es tradueixin més de 150 títols a través d'aquesta iniciativa de suport al sector del llibre i la producció editorial


  • El conseller de Cultura presenta la nova enquesta d’hàbits de lectura, que situa la població lectora en el 67,8%, a tocar de la mitjana europea
  • La campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’ es tanca amb la participació del 39,1% dels infants, un punt per sobre que en la primera edició


Llengua
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presentat avui la nova línia d’ajuts per a la traducció al català d’obres literàries i d’obres no literàries en altres llengües, que té per objectiu potenciar el sector del llibre i la producció editorial a Catalunya. El Departament de Cultura ha creat aquesta línia de subvencions en el marc del Pla de Lectura 2020 per tal d’impulsar l’edició i la traducció en llengua catalana, afavorint la creació d’un catàleg ampli, divers i d’alt interès cultural a disposició dels lectors. Enguany, la línia d’ajuts està dotada amb 300.000 euros i es preveu mantenir almenys la mateixa dotació fins l’any 2020.
 
Amb aquesta línia d’ajuts, impulsada a través de la Direcció General de Política Lingüística, s’incentiva la publicació d’obres d’altres àmbits lingüístics amb una alta qualitat i de temàtiques poc difoses en llengua catalana, amb una especial incidència en l’assaig. Amb aquesta eina de suport es vol contribuir a equilibrar el cost d’edició de l’obra traduïda en llengua catalana, afavorint un preu de venda al públic competitiu respecte a la mateixa edició en altres llengües, com ara el castellà.
 
La primera convocatòria d’aquestes subvencions està tenint una bona acollida per part del sector editorial, i es preveu que només aquest any 2017 més de 150 títols puguin ser traduïts a llengua catalana amb el suport d’aquests ajuts. El període de presentació de sol·licituds finalitza el 30 de novembre de 2017.
 
Han participat en la presentació el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis; la presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Montse Ayats; el director general de Creació i Empreses Culturals, Quim Torrent, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.
 
Hàbits lectors dels catalans
El conseller Santi Vila ha presentat els resultats de l’enquesta “Hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya 2016", encarregada pel Departament de Cultura. Segons aquest estudi, el 67,8% dels catalans és lector de llibres, una xifra que situa Catalunya a tocar de la mitjana europea, que és del 68%. Per al conseller de Cultura, les dades demostren “la inequívoca homologació de Catalunya als paràmetres europeus pel que fa els hàbits lectors”. “No està escrit enlloc que Catalunya no pugui tenir la màxima ambició cultural, tenim índexs homologats als països als quals més ens agrada semblar-nos”, ha subratllat.
 
El conseller Vila ha destacat la importància de dur a terme enquestes com les que avui s’ha presentat: “No hi ha any en què no incorporem més ciència a les nostres línies de treball per fer diagnosis acurades i poder ajustar les nostres respostes per tal que siguin més científiques i més avaluables”. En aquest sentit, Vila ha ressaltat que “l’estudi ens il·lumina de manera notable sobre què fem bé i què necessitem millorar”.
 
Segons l’enquesta, el catalans llegeixen una mitjana de 10,5 llibres l’any. El 61,9, ho fa per oci i el 26,5% llegeix per feina o estudis. El 32,2% de la població no llegeix mai o quasi mai, un percentatge que  s’ha reduït 5,5 punts percentuals en sis anys.
L’enquesta revela que la major part dels lectors són lectors freqüents: el 55,5% de la població llegeix almenys un cop a la setmana i el total de lectors llegeix almenys un cop al trimestre. A més, de 2011 a 2016, l’índex de lectors total ha augmentat 5,5 punts percentuals.
 
Pel que fa el tipus de lector, el 73,4% de les dones es declaren lectores, per un 62% dels homes. El 93,1% de la població de 14 a 24 anys és lectora de llibres, per oci o per feina o estudis. D’altra banda, hi ha una correlació positiva entre nivell d’estudis i hàbit lector. El 85,7% dels que han fet estudis universitaris es declaren lectors, per el 46,5% dels que han fet estudis primaris. Quan a la llengua, el 27,4% dels lectors té el català com a llengua de lectura habitual de llibres d’oci i el 70,2%, el castellà. En sis anys, el català ha guanyat 6,2 punts percentuals com a llengua de lectura habitual entre els lectors.
 
Sobre l’adquisició de llibres, el 48,6% de la població va comprar una mitjana de 7,2 llibres (no de text) l’any 2016. Globalment, del 2011 al 2016, hi ha més gent que compra llibres, però se’n compren menys exemplars. El 23,7% dels catalans llegeix llibres en suports paper i digital. Des de 2011, la lectura de llibres en suport només digital s’ha incrementat 4,9 punts percentuals.
 
Pel que fa la lectura infantil, el 86,7% dels infants llegeix en el seu temps lliure una mitjana de 10 llibres a l’any i el 13,3% dels infants no llegeix en el seu temps lliure mai o quasi mai. En tot cas, entre 2011 i 2016, l’índex d’infants de 10 a 13 anys que llegeix llibres en el seu temps lliure s’ha incrementat 4,8 punts percentuals, de 81,9% a 86,7%.
 
Fas 6 anys. Tria un llibre
El conseller Vila també ha aportat dades de la segona edició de la campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’, que el Departament de Cultura impulsa per tal d’estimular els hàbits de lectura dels infants de 6 anys. La iniciativa, que es va tancar el passat 17 de juny, té com a objectius que els nens descobreixin les llibreries amb un adult, que se sentin motivats per començar a crear la seva pròpia biblioteca i que aprenguin a donar valor al llibre. Enguany hi han participat 31.657 nens; és a dir, el 39,1% dels infants de 6 anys de Catalunya, un percentatge superior al de l’any passat, en què hi van participar el 38,3%.
 
En aquesta edició s’han comprat més de 6.800 títols diferents i el 69,5% dels exemplars venuts ha estat en català. Les cadenes de llibreries han venut el 46,2% dels exemplars; les llibreries especialitzades, el 7%, i la resta de llibreries independents, el 46,9%. A més, un total de 439 editorials han comercialitzat el seus títols entre els infants de Catalunya.
 
Per territoris, la vegueria de la Catalunya Central ha estat la que ha tingut més participants, amb el 44,8% dels infants censats. La segueixen Lleida, amb el 41,91%; Barcelona, amb el 39,2%; l’Alt Pirineu i Aran, amb el 38,8%; Girona, amb el 36,7%; el Camp de Tarragona, amb el 35,9%, i les Terres de l’Ebre, amb el 34,4%.

3  

Imatges

Fotografia: Presentació de la nova línia d'ajuts a la traducció i de l'enquesta d'hàbits de lectura i compra de llibres (1)

Fotografia: Presentació de la nova línia d'ajuts a la traducció i de l'enquesta d'hàbits de lectura i compra de llibres (1) 4222

Fotografia: Presentació de la nova línia d'ajuts a la traducció i de l'enquesta d'hàbits de lectura i compra de llibres (2)

Fotografia: Presentació de la nova línia d'ajuts a la traducció i de l'enquesta d'hàbits de lectura i compra de llibres (2) 2197

Fotografia: Presentació de la nova línia d'ajuts a la traducció i de l'enquesta d'hàbits de lectura i compra de llibres (3)

Fotografia: Presentació de la nova línia d'ajuts a la traducció i de l'enquesta d'hàbits de lectura i compra de llibres (3) 1630

2  

Fitxers adjunts

Resum de l'enquesta 'Hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya 2016'

Resum de l'enquesta 'Hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya 2016'
PDF | 2698

Hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya. Informe de resultats 2016

Hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya. Informe de resultats 2016
PDF | 4736