Jané: "La nova uniformitat de Mossos d'Esquadra i Policies Locals és una fita històrica fruit del consens"

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha presentat aquest matí les noves uniformitats del cos de Mossos d'Esquadra i de les Policies Locals de Catalunya

query_builder   30 juny 2017 14:21

event_note Nota de premsa

Jané: "La nova uniformitat de Mossos d'Esquadra i Policies Locals és una fita històrica fruit del consens"

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha presentat aquest matí les noves uniformitats del cos de Mossos d'Esquadra i de les Policies Locals de Catalunya

Foto
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha presentat aquest matí les noves uniformitats del cos de Mossos d’Esquadra i de les Policies Locals de Catalunya. Jané ha destacat que ”la idea d’un canvi d’uniformitat era necessària ja que es buscava de manera unànime una imatge de respecte a l’uniforme i de proximitat al ciutadà”. I s’ha mostrat molt satisfet perquè “tot aquest procés s’ha fet des del consens i de manera conjunta”. “Imposant no ens n’hauríem sortit” ha afegit.
 
El conseller ha agraït l’esforç que s’ha fet tant des del cos de Mossos d’Esquadra com del món local perquè aquest nou model sigui possible. “Era una tasca difícil però no impossible si es feia des del respecte i sense imposar res i vull agrair a les Policies Locals que han remat juntes per assolir aquest objectiu” ha dit.
 
El titular d’Interior també ha posat en valor que “la llei ens demana no només nous uniformes sinó que reforcem el concepte de la Policia de les institucions pròpies de Catalunya”.
 
Per la seva banda el major del cos dels Mossos d’Esquadra, el comissari Josep Lluís Trapero, ha destacat que “l'uniforme que avui presentem és resultat d'una feina iniciada fa dos anys en el marc del Projecte de Seguretat Ciutadana i recull dues premisses essencials que són reconèixer els elements consubstancials als valors del cos com la proximitat al ciutadà i una de més interna i operativa que era fer-lo còmode i segur que ajudi al policia a fer la seva feina”.
 
A la presentació també hi ha participat el superintendent cap del cos de la Guàrdia Urbana de Badalona, Conrad J. Fernández, que ha explicat que aquest “és un procés exemplar entre tots els cossos policials de Catalunya i és un element simbòlic fonamental desitjat per tots i que reforça el concepte de servei públic de la Policia de Catalunya”.
 
Finalment, l’alcaldessa de Rubí i responsable de Seguretat  de la Federació Catalana de Municipis, Ana M. Martínez, i el coordinador tècnic de la comissió de Seguretat de l’Associació Catalana de Municipis, Rafael de Yzaguirre, que també han assistit a la presentació, han coincidit a destacar el consens durant tot el procés i han agraït la tasca tant del Departament d’Interior, com de totes les policies locals de Catalunya per aconseguir una fita que feia molt de temps que es perseguia.
 
 
Uniformitat del cos de Mossos d’Esquadra
 
La proposta de nova uniformitat de la PG-ME persegueix diversos objectius, d’una banda mantenir la coherència amb el model de servei actual i preservar el concepte de policia de proximitat, i de l’altra millorar l’adequació de l’operativitat del patruller mantenint la prestància.
Tos dos objectius els compleix la nova uniformitat ja que s’aprofiten els avenços més recents quant a materials tèxtils per proporcionar confort i protecció davant condicions climatològiques adverses. Al mateix temps es busca l’elegància que ha d’estar associada a un cos policial.
 
També s’ha volgut respectar els elements de la imatge tradicional de la uniformitat del Cos de Mossos d’Esquadra, mantenint alguns formats, com ara colors i insígnies, que històricament han estat vinculats a la uniformitat de la PG-ME.
 
Així doncs, la nova proposta actualitza la imatge corporativa als patrons estètics actuals, però conservant la imatge i els valors que com a cos cal projectar.
 
Un altre aspecte important que s’ha tingut en compte a l’hora d’establir la nova uniformitat ha estat la implantació de l’armilla antibales individual, per la qual cosa s’ha optat per colors de la uniformitat que siguin homogenis amb aquesta peça de dotació. D’aquesta manera s’aconsegueix el doble objectiu de potenciar l’ús d’aquesta peça de la uniformitat.
 
Quant a la visió interna, s’ha volgut triar una uniformitat que obtingui la màxima acceptació entre el propi col·lectiu per les seves propietats tècniques que milloren l’operativitat i la confortabilitat.
 
Per últim, s’ha pretès la versatilitat d’un únic model d’uniformitat arreu del territori, per ajustar les necessitats dels agents la PG-ME a qualsevol indret del país en qualsevol època de l’any. Per aquest motiu s’ha estructurat la nova uniformitat en base a un concepte de capes que proporciona un ampli ventall de combinacions i configuracions, que permet adaptar-se a les necessitats de qualsevol agent en qualsevol indret.
 
 
Uniformitat del cos de les Policies Locals de Catalunya
 
Amb aquesta iniciativa, totes les Policies Locals de Catalunya compartiran una uniformitat única, ja que fins ara hi havia diversitat en el vestuari de les policies locals de cada municipi, un fet que ara canviarà perquè compartiran la mateixa indumentària. 
 
Així, el nou uniforme de les Policies Locals de Catalunya, de color blau nit, consisteix en una camisa o polo que es presenta en dues modalitats: màniga llarga i màniga curta, amb botons blancs.
 
Al pit dret, s'hi observa el text “POLICIA” serigrafiat en blanc o gris clar reflector i, per sota, la veta adherent per fixar el número d'identificació professional de l'agent. Al pit esquerre es mostra l'escut específic designat per cada cos de policia local. A l'esquena es mostra centrat el text “POLICIA”. Immediatament per sota es mostra el text “policia local” o “guàrdia urbana” o la denominació pròpia del cos policial, i per sota, quatre quadres. Tot serigrafiat en blanc o gris clar reflector. Les espatlles es mostren en groc fluor d'alta visibilitat en forma cònica amb xarretera de color blau nit.
 
A la part alta de la màniga esquerra es mostra la bandera de Catalunya en posició horitzontal.
 
La caçadora i l’impermeable, amb el mateix color i disseny, estan compostos a més d’un folre extraïble en la zona del tronc per tal que l'usuari pugui regular la protecció tèrmica segons la temperatura exterior, o bé faci ús o no de l'armilla de protecció balística.
 
Els pantalons també inclouen un folre extraïble per afavorir la regulació tèrmica de l'usuari.
 
Pel que fa a la gorra, també de color blau nit, està composta de copa, cinturó i visera. La part superior de la copa disposa d'un teixit transpirable.
La gorra disposa d’un cinturó en forma circular amb dues línies de quadres serigrafiats en color blanc o gris clar reflector.
 
El complementen un cinturó, mitjons, sabates o botes i guants, tot de color negre. Els guants, confeccionats en pell o qualsevol material sintètic que es consideri per proporcionar diferents tipus de protecció (antitall, transpirables, hidròfugs, protecció tèrmica, etc.), seran a elecció de cada cos policial.
 
 
 
Al Facebook del Departament d’Interior hi trobareu un vídeo amb les noves uniformitats tant de Mossos d’Esquadra com de Policia Local https://www.facebook.com/interiorcat
 
 

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1

Foto 2

Foto 2 3386