Imatge

Acord històric per reduir gairebé a la meitat les extraccions del riu Ter cap a Barcelona en deu anys

query_builder   14 juliol 2017 13:35

event_note Nota de premsa

Acord històric per reduir gairebé a la meitat les extraccions del riu Ter cap a Barcelona en deu anys

  • Actualment el volum anual màxim d’aigua està quantificat en 166 hm3 i per al 2027 es preveu que no superi els 90 hm3/any
     
  • El conseller de Territori i Sostenibilitat elevarà els acords de la Taula del Ter al Govern per a la seva aprovació i inclusió en la planificació hidrològica
  • Rull subratlla que “es posa fi a una situació injusta i incompressible del greuge que patia la conca del Ter, un territori que ha mostrat, una solidaritat excepcional cap a l’àrea de Barcelona”
  • La intensificació de recursos del riu Llobregat, l’aposta per la reutilització i l’increment de producció de l’aigua dessalinitzada, entre d’altres mesures, equilibraran els recursos al sistema Ter-Llobregat i permetran incrementar cabals circulants al Ter
  • Es preveu l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera per incrementar la seva producció  actual en 60 hm3 addicionals
Imatge
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat avui l’assoliment  d’un acord històric amb el territori de Girona per reduir les extraccions del riu Ter cap a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’acord s’ha aconseguit en el marc de la reunió de la Taula del Ter, l’organisme creat el desembre del 2016 per consensuar mesures sostenibles al voltant del cabal del riu, integrada per la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Ajuntament de Girona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el Consorci de la Costa Brava, el Consorci del Ter, la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, el Grup de Defensa del Ter i la plataforma d’organitzacions de la societat civil Aigua és Vida.
 
La Taula del Ter va crear dues taules tècniques per analitzar les mesures i accions a dur a terme. Durant aquest temps, s’han mantingut un total de tretze reunions amb l’objectiu de buscar solucions a nivell tècnic per garantir un cabal ecològic del riu i reduir la derivació d’aigua cap a Barcelona.
 
Després de vuit mesos de trobades, s’han fixat una sèrie de mesures en els propers deu anys, dividides en dues etapes, per reduir de manera progressiva les derivacions del Ter cap a Barcelona en prop del 50% i potenciar els cabals de manteniment del riu amb l’objectiu de recuperar-ne el bon estat ecològic, tal com preveu la Directiva marc de l’aigua.
 
El conseller Rull ha subratllat que “es posa fi a una situació injusta i incompressible del greuge que patia la conca del Ter”, un territori que ha mostrat, segons Rull, una “solidaritat excepcional cap a l’àrea de Barcelona que calia revertir”.
 
Rull ha agraït “l’extraordinària predisposició de les parts implicades” a l’hora d’arribar a aquest acord, “fruit d’un altíssim nivell de generositat i solidaritat”, que demostra que “la democràcia participativa sempre és capaç d’aportar molts bons resultats”.
 
Ha destacat  “el rigor tècnic i el sentit de responsabilitat” aportat per aconseguir aquest “full de ruta clar, traçable i calendaritzable amb mesures concretes i pressupost perquè el 2028 l’aportació del Ter a Barcelona no superi el 30%”.
 
El conseller ha anunciat, a més, que el proper 2 d’agost s’oficialitzarà aquest acord amb un acte solemne presidit pel president Carles Puigdemont de signatura de totes les institucions i organitzacions que ho han fet possible.
Imatge de la reunió.
Primer escenari (2018-2022)

Actualment, la concessió per gestionar el servei de la xarxa Ter-Llobregat fixa una dotació màxima de 166 hm3/any provinents del riu Ter. En aquesta primera etapa del procés es contempla reduir la derivació d’aigua del Ter, fixant una mitjana plurianual cap a l’àrea de Barcelona de 140 hm3/any.
 
Aquesta mesura comportarà incrementar l’aprofitament d’aigua del riu Llobregat i també potenciar l’ús de les plantes dessalinitzadores (tant la de Llobregat com la de Tordera) i de l’aigua regenerada en l’entorn de l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquest darrer cas, amb la participació de l’Agència de Salut Pública, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i un grup d’experts, es durà a terme una prova de demostració per determinar les condicions per integrar l’aigua regenerada com a recurs prepotable a la conca del Llobregat.
 
Es potenciaran també millores a les potabilitzadores del sistema Ter-Llobregat per fer més eficient el subministrament d’aigua a 5 milions d’habitants.

Ampliació de la planta dessalinitzadora de la Tordera
 
En aquesta primera fase, l’Agència Catalana de l’Aigua elaborarà els documents tècnics necessaris per a l’ampliació de la planta dessalinitzadora de la Tordera, ubicada al terme municipal de Blanes. Aquesta instal·lació, un cop ampliada, tindrà capacitat per produir fins a 80 hm3/any d’aigua, fent possible, així, la reducció d’extraccions del riu Ter.
 
Paral·lelament, també, s’invertiran prop de 23 milions d’euros a la conca del Ter entre 2017 i 2022 en millores de sanejament, incrementar el bon estat dels ecosistemes fluvials i dur a terme actuacions per millorar l’estat de l’aqüífer del Baix Ter. A més, s’analitzarà la possibilitat de potenciar la reutilització a les depuradores de Torroella de Montgrí, Girona, la Bisbal d’Empordà, l’Escala i Palamós.
 
2n escenari (2023-2027)

En aquest segon període de cinc anys s’aplicaran les mesures necessàries per passar de la mitjana plurianual de 140 hm3/any del període 2017-2022 als 90 hm3/any de mitjana plurianual previstos per a l’escenari 2023-2027.
 
Per fer possible aquests volums, es durà a terme l’execució de l’ampliació de la dessalinitzadora de Tordera (60 hm3/any addicionals, que s’afegeixen a la capacitat actual de 20 hm3/any), així com noves instal·lacions de recàrrega i de recuperació d’aqüífers, especialment a la conca del riu Besòs.
 
Un cop executades aquestes noves infraestructures, es definirà a partir de 2024 la implantació completa dels cabals previstos en el Pla Sectorial de Cabals de Manteniment de la conca del riu Ter.
 
També es duran a terme inversions en sanejament a prop de 80 municipis de la conca del Ter, amb una inversió prevista de 39 milions d’euros, millores en els ecosistemes fluvials, recuperació de l’aqüífer del Baix Ter i potenciar la reutilització a les comarques gironines.

Tercer escenari, a partir del 2028
 
A l’inici d’aquesta fase es realitzarà una nova revisió de les directrius d'explotació del sistema. La transferència de l’aigua del Ter a l’àrea de Barcelona se situarà en un màxim anual del 30% sobre el volum total desembassat al riu, i sense superar el volum plurianual màxim establert en la fase anterior.
 
El fet de fixar un percentatge pretén garantir que el 70% de l’aigua desembassada es quedi al Ter, amb independència de quin sigui el cabal del riu en el futur davant l’amenaça del canvi climàtic.
 
El Govern impulsarà les accions necessàries per assegurar a llarg termini la garantia dels abastaments i la implantació dels cabals ambientals, front els efectes de canvi climàtic i d’eventuals creixements de les demandes d’aigua, tenint en compte les propostes que hagi formulat la Taula de l’Aigua.
 

2  

Imatges

Imatge

Imatge 270

Imatge de la reunió.

Imatge de la reunió. 340

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 464