El conseller Comín inaugura set quiròfans d'alta tecnologia a l'Hospital de Bellvitge

L'entrada en funcionament de la primera fase del nou bloc quirúrgic de l'hospital permetrà fer unes 6.000 intervencions anuals de cirurgia major ambulatòria

query_builder   14 juliol 2017 20:00

event_note Nota de premsa

El conseller Comín inaugura set quiròfans d'alta tecnologia a l'Hospital de Bellvitge

L'entrada en funcionament de la primera fase del nou bloc quirúrgic de l'hospital permetrà fer unes 6.000 intervencions anuals de cirurgia major ambulatòria


  • El circuit d’intervencions d’aquestes sales d’operacions incorpora un sistema d’informació directa al telèfon mòbil dels familiars dels pacients, per notificar-los puntualment del seu estat
Departament de Salut
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha inaugurat aquest matí set quiròfans del nou bloc quirúrgic per a cirurgia major ambulatòria (CMA) de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Situats a la tercera planta de l’edifici tecnoquirúrgic, la posada en funcionament d’aquests quiròfans permetrà l’Hospital de Bellvitge descongestionar l’espera per a intervencions de cirurgia major ambulatòria –sense ingrés–, perquè disposarà de més equipament per operar. Els nous quiròfans també faran més accessibles la resta de procediments quirúrgics, ja que les sales d’operacions que fins ara es destinaven a cirurgia major ambulatòria podran acollir un major nombre de cirurgies complexes. Els quiròfans que s’han inaugurat avui han comptat amb una inversió en equipament de 5,3 M €.
 
Aquestes sales d’operacions són les primeres actives de les 31 que es preveuen per al nou bloc quirúrgic de l’hospital, que s’espera que comencin a funcionar en fases posteriors i progressivament entre el 2018 i el 2019.
 
El nou bloc quirúrgic per a CMA té una superfície total de 3.000 m2, on s’han habilitat espais més amplis i confortables per donar un millor servei al pacient. Els quiròfans que l’integren compten amb tecnologia innovadora que ha estat dissenyada amb la participació de professionals de l’hospital i totes les infraestructures del bloc segueixen criteris d’eficiència energètica.
 
El conseller Comín ha mostrat la seva satisfacció per la posada en marxa d’aquest bloc quirúrgic, perquè, entre d’altres, “teníem un deute amb aquest hospital, amb els professionals i amb els ciutadans de la seva àrea d’influència”. El titular de Salut ha emfatitzat l’alt nivell tecnològic de l’equipament d’aquest bloc, “el millor actualment a Europa”, que permetrà modificar els processos assistencials i millorar l’acompanyament dels familiars dels pacients. Comín també ha subratllat l’increment d’activitat que això suposarà per a l’hospital, per ser “el gran hospital quirúrgic de Catalunya” i seguir sent una “joia del sistema sanitari del nostre país”.
 
250 intervencions de cirurgia major ambulatòria i innovadora a la setmana
De les 10.000 intervencions anuals de cirurgia major ambulatòria que té previst realitzar l’Hospital Universitari de Bellvitge; 6.000 es faran en els set nous quiròfans inaugurats avui i 4.000 en els dos d’oftalmologia oberts des del febrer d’enguany. La mitjana d’intervencions de CMA serà de 250 setmanals, de les quals un centenar correspondran a cirurgia d’oftalmologia.
 
A part de cirurgia major ambulatòria convencional, al nou bloc quirúrgic s’hi faran procediments terciaris innovadors, com el tractament del càncer de mama utilitzant radioteràpia intraoperatòria dirigida amb el sistema INTRABEAM®. Amb aquesta tecnologia, la radiació s’aplica directament al llit tumoral –a teixit obert–, en el moment de la inter­venció quirúrgica, després d’extirpar el tumor. Aquesta tècnica presenta avantatges importants en efectivitat i precisió, i permet tractar amb gran exactitud la zona on hi ha més risc que el càncer es reprodueixi.
 
Informació puntual dels pacients per als familiars
Un programari especial desenvolupat per a aquest bloc quirúrgic fa possible visualitzar en temps real la ubicació dels pacients dins del bloc. Això permet identificar de manera segura el pacient durant tot el procés i estudiar i optimitzar l’ocupació real dels quiròfans.
 
A més, aquest programari ha permès establir un nou circuit d’informació virtual als familiars que fa que estiguin millor informats durant l’espera i disposin de més autonomia de moviment. El circuit inclou l’enviament de tres missatges de text al telèfon de contacte d’un familiar o acompanyant que informen, respectivament, del moment d’entrada al quiròfan, el moment de sortida cap a l’àrea de recuperació postanestèsica, i el moment en què el pacient passa a planta i l’habitació de destinació. Després del segon missatge de text, l’equip quirúrgic telefona els familiars per informar-los personalment dels resultats de la intervenció.
 
Tecnologia d’última generació per una cirurgia més resolutiva
Quant a la dotació tecnològica dels set quiròfans nous, estan equipats amb il·luminació, càmeres, ordinadors i equips d’última generació, com el sistema d’endoscòpia ultra high definition de 4K, que proporciona una visibilitat per fer les intervencions quatre vegades superior a les convencionals d’obtenció d’imatges d’alta definició (full HD). Tots els equips estan integrats i habilitats des del sostre per minimitzar les possibilitats de contaminació i millorar l’ergonomia de l’àrea de treball.
 
A més dels set quiròfans, el nou bloc també inclou un espai de preparació i recuperació del pacient abans i després de la cirurgia amb catorze lliteres i control d’infermeria, quatre zones de rentat, sala d’informes, sala de descans de personal, magatzems, vestidors, transfers d’entrada de pacients, zona administrativa, zona de producció d’audiovisuals, i sales de sessions i d’informació a familiars.
 
Una de les innovacions logístiques d’aquesta àrea de quiròfans és que els professionals disposen en aquestes instal·lacions d’un sistema automatitzat de dispensació de pijames quirúrgics d’un sol ús, que en millora la qualitat i seguretat de l’esterilització. Pel que fa a la sala de formació, permet presenciar les intervencions quirúrgiques en directe, que també es poden retransmetre a la sala d’actes, a les aules de l’hospital i a l’exterior a través de videoconferències. Quant als magatzems, incorporen una aplicació informàtica logística per reposar material fungible, així com dels anomenats custom-packs –o paquets personalitzats– específics per a cada tipus de procediment quirúrgic.
 
Els nous espais s’han dissenyat sota criteris d’eficiència energètica, amb un sistema de control de la climatització que ajusta els valors per a la renovació de l’aire, la temperatura i la sobrepressió a l’estat de cada quiròfan, ja sigui en servei o en espera, i amb un enllumenat de baix consum amb sistema d’encesa regulable.
 
Central d’esterilització també al nou bloc quirúrgic
De manera coordinada amb aquesta obertura, també ha iniciat la seva activitat la nova central d’esterilització, situada a la planta -1 de l’edifici tecnoquirúrgic. Té una superfície total de 1.000 m2, dels quals inicialment són operatius 500 m2. Està comunicada directament amb els quiròfans mitjançant dos muntacàrregues d’ús exclusiu, i inclou un nou sistema de traçabilitat en què cada peça de l’instrumental disposa d’un marcatge específic que permet fer el seguiment de tot el seu recorregut.
 
Els set nous quiròfans de CMA i la nova central d’esterilització són el primer pas del nou bloc quirúrgic de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que disposarà previsiblement de 31 quiròfans ubicats a l’edifici tecnoquirúrgic, més els dos quiròfans d’oftalmologia inaugurats recentment a l’edifici d’hospitalització (torre principal). En els propers mesos, es començarà a treballar en una segona fase de desenvolupament del nou bloc quirúrgic per equipar nou quiròfans del mòdul F, que estaran destinats a cirurgies d’alta complexitat, amb l’objectiu que puguin començar a funcionar l’estiu de 2018.
 
L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)
L’Hospital Universitari de Bellvitge pertany a l’Institut Català de la Salut (ICS) i és un dels cinc grans hospitals universitaris de Catalunya, que registra 33.000 altes anuals. Acreditat com a centre de tercer nivell, disposa de tecnologia i expertesa professional per realitzar els procediments assistencials més complexos. És l’hospital de referència terciària per a tot l’eix Sud de Catalunya fins a les Terres de l’Ebre i dona cobertura assistencial a més de 2 milions d’habitants. Ha estat nou vegades TOP 20 en el rànquing dels millors hospitals de l’Estat.

4  

Imatges

Foto 1 inauguració quiròfans Bellvitge

Foto 1 inauguració quiròfans Bellvitge 885

Foto 2 inauguració quiròfans Bellvitge

Foto 2 inauguració quiròfans Bellvitge 785

Foto 3 inauguració quiròfans Bellvitge

Foto 3 inauguració quiròfans Bellvitge 1163

Foto 4 inauguració quiròfans Bellvitge

Foto 4 inauguració quiròfans Bellvitge 911