La setmana del 18 de setembre es convocarà el grup d’experts que haurà d’analitzar la situació actual del sector fructícola català i treballar per definir un pla de futur que garanteixi la seva viabilitat. Així s’ha acordat avui en la reunió de la Taula Agrària, convocada per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, que ha reunit els responsables d’Agricultura amb els representants del sector (Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Afrucat). Aquest grup de treball estarà format per Administració, representants del sector i experts i especialistes en el sector fructícola i serà liderat pel departament d’Agricultura. “L’objectiu és garantir la viabilitat d’aquest sector, que porta anys arrossegant greus crisis de preus, identificant tots els canvis estructurals que cal fer per adaptar-lo a l’evolució dels mercats”, ha manifestat la consellera Serret.
Tots el membres de la Taula Agrària, amb Afrucat, han coincidit a valorar de “molt positiu i necessari” aquest treball conjunt i consensuat entre Administració i tot el sector. De la mateixa manera, s’ha posat de manifest la necessitat d’articular mesures per donar suport a les explotacions que més estan patint la crisi. En aquest sentit, la consellera ha posat el Departament d’Agricultura a disposició de “totes les explotacions que estant patint greus situacions financeres per acompanyar-les i assessorar-les perquè es puguin acollir a les línies previstes per l’Institut Català de Finances”.
La quota de retirada, positiva però insuficient
En la reunió d’avui s’ha informat que en només 24 hores el productors catalans i aragonesos ja han sol·licitat poder retirar del mercat més de 27.000 tones de fruita, que supera la quota total assignada a l’Estat espanyol la setmana passada, que és de 19.550 tones. Davant d’aquest situació, s’ha acordat que la consellera Serret sol·licitarà al Ministeri d’Agricultura (MAPAMA) i a la Comissió Europea (CE) que reassigni la quota que sobri d’altres països, com ara Itàlia o Grècia, si aquests no aprofiten el total del que se’ls ha concedit, per tal que Catalunya i Aragó en puguin disposar de més si en fa falta.
Una altra qüestió que s’ha posat sobre la taula és la necessitat de traslladar a Brussel·les, de forma sistemàtica, dades el màxim d’ajustades i transparents sobre la producció i l’evolució dels preus de la fruita a l’Estat espanyol per a garantir que la Comissió Europea prengui, en base d’aquesta informació, les decisions més adequades i necessàries per anticipar i fer front a crisis de mercats.