Els departaments de Governació i Territori i Sostenibilitat impulsen el Pacte nacional per a la renovació urbana

Serà el marc de referència per a la creació de polítiques de renovació urbana des d'un punt de vista integral, alineat amb l'Agenda urbana de Catalunya

query_builder   5 setembre 2017 19:34

event_note Nota de premsa

Els departaments de Governació i Territori i Sostenibilitat impulsen el Pacte nacional per a la renovació urbana

Serà el marc de referència per a la creació de polítiques de renovació urbana des d'un punt de vista integral, alineat amb l'Agenda urbana de Catalunya

  • L’objectiu és potenciar la renovació, millora i transformació de ciutats, pobles i barris amb criteris de sostenibilitat econòmica, social i ambiental
     
  • Neix arran d’una proposta del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i  fa especial incidència en el manteniment i rehabilitació dels edificis i en la consecució d’entorns urbans de qualitat
IMG_PacteNacionalRenovacióUrbana
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyats pel degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Lluís Comerón, han presentat aquesta tarda l'acord de govern per a l'elaboració del futur Pacte nacional per a la renovació urbana. El pacte té per objectiu potenciar la renovació, millora i transformació de ciutats, pobles i barris amb criteris de sostenibilitat econòmica, social i ambiental, i fa especial incidència en la necessitat d’incrementar els nivells de rehabilitació fins a assolir els estàndards d’altres països europeus.
 
La iniciativa va néixer arran d’una proposta del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya sorgida a partir dels debats del Congrés d'Arquitectura 2016. El passat 1 d’agost, el Govern va prendre l’acord per impulsar el Pacte com a marc de referència per a la creació de noves polítiques públiques orientades a la renovació urbana des d’un punt de vista integral, incloent-hi les relatives a la conservació i millora dels entorns urbans i a la millora del parc d’edificis.
 
Algunes de les línies d’actuació són el benestar i confort de les persones, la seguretat estructural, la cohesió social i prevenció i correcció de desigualtats i vulnerabilitats, la transició energètica i la reducció d’emissions en CO2, l’economia circular i col·laborativa, la introducció de noves i millors prestacions, l’accés a l’habitatge i a la ciutat i l’aplicació de les noves tecnologies, entre altres.
 
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha destacat que “el disseny urbà té una importància cabdal” perquè “de com planifiquem, dissenyem, construïm i rehabilitem les nostres ciutats dependran qüestions tan fonamentals com el canvi climàtic, l’eficiència en l’economia i la qualitat de vida de les persones”. En aquest sentit, ha assegurat que el Pacte ha d‘establir les bases per al tractament integral de la renovació urbana “amb un triple objectiu: la reducció de les desigualtats, el desenvolupament sostenible i la governança horitzontal. Perquè l’objectiu final és un major benestar i qualitat de vida per a tothom”.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha explicat que "només podem entendre el Pacte des del punt de vista del desenvolupament sostenible". "El Pacte s'ha de formular de baix a dalt, com la Llei de l'arquitectura, que vam aprovar al Parlament amb un consens important", ha afegit.
 
D’altra banda, el degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Lluís Comerón, ha destacat que “molts dels reptes i les necessitats que té la nostra societat requereixen una millora de les nostres ciutats pensada de forma integral. Aconseguir aquesta millora significa renovar un parc edificat en un interval de temps molt inferior als darrers 150 anys que ha tardat en construir-se”. En aquest sentit, ha assegurat que “necessitem un model nou d’actuació, fruit d’una planificació estratègica que compti amb el consens tant de l’Administració pública com del nostre sector. Els arquitectes aportem el nostre coneixement i el nostre compromís professional per contribuir a fer-ho possible”, ha reblat.
 
Creació de la Taula del Pacte nacional
 
L’impuls al procés d’elaboració del Pacte de renovació urbana l’assumeixen la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat, i la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. Per fer-ho, crearan la Taula del Pacte nacional per a la renovació urbana, que haurà d’elaborar el document del Pacte nacional en el període d’un any.
 
La Taula del Pacte nacional per a la renovació urbana tindrà també les funcions següents:
 
  • Assessorar els departaments de la Generalitat en l’elaboració de polítiques de renovació urbana.
 
  • Analitzar la situació específica del sector de manteniment i rehabilitació dels edificis i dels habitatges, de la seva eficiència energètica, i sostenibilitat, de les noves tecnologies i de la qualitat espacial dels entorns urbans en general, com també el seu impacte econòmic i social i proposar polítiques governamentals a llarg termini i línies d’actuació a curt termini.
 
  • Garantir la coordinació i coherència dels treballs amb els continguts desplegats per l’Assemblea Urbana de Catalunya, en el marc de l’elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya. Amb aquest objectiu, la Taula establirà mecanismes d’intercanvi d’informació i de discussió compartida entre òrgans.
 
La Taula, com a òrgan assessor dels departaments impulsors, s’adscriu al Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. La presidiran, per anys alternatius, els consellers de Territori i Sostenibilitat i de Governació. La primera presidència correspondrà al Departament de Territori i Sostenibilitat. En representació de la Generalitat, hi haurà dos representants del Departament de Governació i dos del de Territori i Sostenibilitat, i fins a un màxim de 15 representants d’altres departaments i organismes de la Generalitat amb competències relacionades amb la matèria del pacte. Comptarà, a més, amb representació de l’Administració local; els col·legis professionals amb activitats vinculades al pacte; l’àmbit universitari i de recerca amb línies docents relacionades amb els objectius del pacte, i les associacions empresarials, sindicals i teixit associatiu amb activitats també vinculades a l’objecte del pacte.
 
Vinculat a l’Agenda urbana de Catalunya
 
El Pacte nacional per a la renovació urbana és un instrument que es vincula amb l’Agenda urbana de Catalunya, que impulsa el Departament de Territori i Sostenibilitat per transposar i adaptar a la realitat catalana les directius de desenvolupament urbà sostenible de l’ONU.
 
L’Agenda parteix d’un enfocament centrat en les persones a l’hora de dissenyar i aplicar les polítiques urbanes. Així, fa especial èmfasi en la consecució d’entorns urbans, la qualitat i millora de barris i el reciclatge d’àrees urbanes, que garanteixin a tothom l’accés a l’habitatge i als serveis; un model compacte i mixtos i amb densitats adequades que permetin uns hàbitats saludables, ben equipats i intel·ligents, amb accés al transport i a espais públics de qualitat, energèticament eficients i garants de prosperitat, com també abasta l’articulació urbana amb el territori, i el bon govern.
 

1  

Imatges

IMG_7130

IMG_7130 1986