PAU18

El Consell Interuniversitari de Catalunya acorda augmentar la rellevància de la Filosofia en l'accés a la universitat

Aquest acord s'emmarca en el procés d'avançar cap a una proves PAU més competencials

query_builder   6 setembre 2017 17:00

event_note Nota de premsa

El Consell Interuniversitari de Catalunya acorda augmentar la rellevància de la Filosofia en l'accés a la universitat

Aquest acord s'emmarca en el procés d'avançar cap a una proves PAU més competencials

  • La matèria Història de la Filosofia s’examinarà a la fase específica de les PAU 2018 i ponderarà en l’accés a graus universitaris de les branques d’Arts i humanitats, i de Ciències socials i jurídiques
PAU
El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), organisme que aplega el Govern i les universitats catalanes, ha acordat donar més rellevància a l’assignatura d’Història de la Filosofia en l’accés a la universitat i, per aquesta raó, ha adoptat mesures per dotar-la d’un major pes en la ponderació de les proves d’accés a la universitat (PAU). Concretament, la matèria d’Història de la Filosofia s’examinarà a la fase específica a les PAU 2018 i serà ponderable per a l’accés a un important nombre de graus universitaris de les branques d’Arts i humanitats, i de Ciències socials i jurídiques.
 
Aquest acord s’emmarca en el procés d’avançar cap a unes proves més competencials. La secretària general del CIC, Mercè Jou, ha explicat que “fa temps que s’està duent una profunda reflexió de com haurien de ser les proves d’accés a la universitat mantenint l’objectiu fonamental de les PAU: ser un sistema d’accés basat en el mèrit, la capacitat i, sobretot, la igualtat d’oportunitats”.
 
D’una banda, aquest procés té com a objectiu “anar avançant cap a un model d’exàmens més centrat en avaluar competències que no pas coneixements, ja que és l’enfocament coherent amb la manera en què les matèries s’imparteixen tant a batxillerat com a la universitat”. El CIC ja té alguna experiència en marxa com, per exemple, en la matèria de Biologia o en els exàmens de les proves d’aptitud personal (PAP) per accedir als graus d’Educació.
 
En el marc d’aquest mateix procés, Jou ha subratllat que “també és necessari anar ajustant els pesos de les diverses matèries en funció dels estudis als quals es vol accedir”.
 
Accés als graus d’Arquitectura
 
En aquesta línia, les PAU 2017 ja van introduir la possibilitat de ponderar a la fase específica les matèries comunes d’opció examinades en la fase general. De cara a les proves del 2018, a més del nou pes per a l’assignatura d’Història de la Filosofia, també hi haurà noves ponderacions per a l’accés als graus d’Arquitectura. Concretament, les matèries de Fonaments de les arts, Història de l’art, Disseny i Dibuix artístic tindran una ponderació de 0,2 punts. Pel que fa a Cultura audiovisual i Geografia la ponderació serà de 0,1. No ponderaran per a l’accés a aquests graus les assignatures de Biologia, Electrotècnia i Química.
 
Per a la secretària general del CIC aquest procés d’adaptació s’ha de fer amb cura i ha de comptar amb la complicitat de tots els àmbits implicats, l’universitari i el d’educació secundària. En aquest sentit, la ponderació en les PAU 2018 d’Història de la Filosofia i de les assignatures per accedir als graus d’Arquitectura ja ha estat comunicada als directors dels instituts catalans. 
 
Estructura bàsica de les PAU
 
Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els perfils d’estudiants i serveix per apujar nota. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, i Història) i una matèria a escollir que estarà vinculada a les matèries comunes d’opció. Així, els estudiants poden escollir entre Matemàtiques, Llatí, Fonaments de les arts, i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.
 
Els alumnes que obtenen un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat (que té un valor del 60%) i la de la fase general de les PAU (amb un valor del 40%, si la qualificació d’aquesta fase general és com a mínim de 4), superen les PAU i, per tant, tenen nota d’accés a la universitat.
 
En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat entre més d’una vintena d’assignatures. Amb les dues millors qualificacions –un cop ponderades i obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar–, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts.
 
L’assignatura de modalitat examinada a la fase general també es té en compte en la ponderació de la fase específica. Per tant, els estudiants poden examinar-se de fins a tres assignatures a la fase específica però tenen fins a quatre notes per a ponderar.
 
La validesa de la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU és indefinida. Pel que fa a les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica, caduquen als dos anys.    

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 63