Inauguració curs HC

El conseller Vila inaugura el curs universitari 2017-2018

query_builder   8 setembre 2017 16:00

event_note Nota de premsa

El conseller Vila inaugura el curs universitari 2017-2018

  • Santi Vila subratlla “el model d’èxit del sistema universitari català, que demostra que quan el país té capacitat de decidir ho fa bé i de forma transformadora”
  • El conseller destaca l’extensió del sistema de tarifació social, que incrementa les beques als estudiants de renda més baixa i les estén per primer cop als màsters
  • Durant l’acte es lliuren les distincions Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent Universitària de reconeixement a l’excel·lència docent
HC Vila
El conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, acompanyat del secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, i del rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep A. Planell, ha inaugurat aquest migdia el curs acadèmic 2017-2018 del sistema universitari català. En el discurs inaugural, el conseller Vila ha posat en valor “el model d’èxit que representa el sistema universitari català, que ens demostra, com a país, que quan tenim la capacitat de decidir, ho fem, ho fem bé i d’una manera transformadora que fa progressar la societat en el seu conjunt”.
 
En opinió de Santi Vila, el creixement quantitatiu i qualitatiu dels sistemes universitari i de recerca catalans gaudeix d’una “significació històrica, ja que són projectes pensats en clau de futur, pensant en les properes generacions”. Pel conseller, “la universitat forma part de les estructures que fan un país fort i d’alt benestar social pels seus ciutadans”.
 
En aquest sentit el conseller d’Empresa i Coneixement ha recordat que el sistema universitari català “compta amb el reconeixement de la societat, ja que la universitat continua sent la institució més ben valorada pels ciutadans, segons l’últim Baròmetre de CEO”. A parer de Vila, és precisament amb voluntat de donar continuïtat a aquesta línia que s’ha impulsat el Pacte Nacional per a la Universitat (PNU), “un instrument de país per donar resposta als reptes de la universitat, per definir els elements claus dels pròxims anys i fer-ho amb el màxim de consens”. Pel conseller, el PNU ha de ser l’instrument que asseguri que la universitat segueixi sent motor de progrés social, econòmic i cultural i que doti al sistema universitari de la màxima estabilitat.
 
Santi Vila ha destacat també tasca de Govern per “mantenir l’equitat a la universitat, fent un pas endavant en el sistema de tarifació social aquest curs 2017-2018, incrementant la beca als estudiants que més ho necessiten i, per primer cop, estenent-les als alumnes de màster”.
 
A l’acte inaugural també hi han assistit el director general d’Universitats, Josep Pallarès; el director general de Recerca, Francesc Subirada; la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Mercè Jou; el president del Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, Pere Vallès; i del catedràtic de Sociologia de la UOC, Manuel Castells, que ha pronunciat la lliçó inaugural La universitat a l’era de la informació, així com tots els rectors del sistema universitari català: Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL), Universitat Rovira i Virgili (URV), Universitat Ramon Llull (URL), Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i Universitat Abat Oliba (UAO).
 
Distincions Jaume Vicens Vives
 
En el decurs de l’acte s'han lliurat les distincions Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent Universitària, que atorga la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de premiar l’excel·lència en la docència universitària. Enguany, s’ha guardonat a quatre professors i tres projectes de les universitats catalanes. Els premis individuals, dotats amb 20.000 euros cada un, han estat per:
  • Sílvia Simon Rabaseda, professora de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, per la seva contribució a la qualitat de la docència universitària en l’ús de les noves tecnologies i les noves metodologies per facilitar l’aprenentatge, així com pel seu lideratge com a dona científica i el seu compromís amb la ciència.
  • Antoni Carreras Casanovas, professor del Departament de Dret Públic de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili, en reconeixement al seu projecte Metodologies docents per estimular l’interès per una matèria amb la complicitat de la societat.
  • Mar Sabadell Bosch, professora d’Estudis d’Economia i Empresa, en l’àmbit del Dret laboral i Dret fiscal, de la Universitat Oberta de Catalunya, pel seu impuls i la seva tasca de disseny innovador i desenvolupament de pràctiques en espais empresarials, en un context virtual d’aprenentatge (Aula Site Professional Ad-Hoc – ASPA).
  • Julita Oliveras Masramon, professora de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Se li reconeix el seu lideratge del Programa Ciència i Societat d’apropament de l’estudiant universitari i preuniversitari a la ciència més innovadora.
Pel que fa als premis col·lectius, dotats amb 20.000 euros cada un, s’han lliurat a:
  • Grup d’Innovació Docent Consolidat Dikasteia, de la Universitat de Barcelona, per la seva consolidada trajectòria com a grup pioner i expert en el desenvolupament de metodologies actives innovadores de formació i d’aprenentatge en Dret, ADE i Relacions Laborals.
  • Projecte Aprenentatge Servei en l’àmbit de l’optometria al Centre Universitari de la Visió de la Universitat Politècnica de Catalunya, en reconeixement al desenvolupament pioner de la metodologia docent “aprenentatge-servei” de consolidació i posada en pràctica dels coneixements teòrics en l’atenció a usuaris.
  • La formació Dual: un enfocament innovador d’integrar en el projecte formatiu de l’estudiant universitari el treball i l’estudi, del Vice-rectorat de Planificació, Innovació i Empresa, l’Escola Politècnica Superior, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària, la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social i el Centre de Formació Contínua de la Universitat de Lleida, per la posada en marxa, pionera i reconeguda institucionalment.
Els premis van ser creats per Decret del Govern de 1996 i l’import atorgat a cada persona i projecte guardonats s’haurà de destinar a projectes d’innovació o de millora docent.

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1471

Fotografia 2

Fotografia 2 1078

Fotografia 3

Fotografia 3 1773

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 72