Consellera Artadi

El Govern reprèn l'impuls de la Reforma Horària

query_builder   8 juny 2018 15:06

event_note Nota de premsa

El Govern reprèn l'impuls de la Reforma Horària

  • La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, anuncia la creació de l’Oficina del Pacte per a la Reforma Horària, que haurà d’aplicar les mesures previstes a l’acord signat el passat 17 de juliol
  • Artadi ha presidit l’acte d’inauguració de la 5a edició de la Setmana dels Horaris, que a partir de l’11 de juny oferirà més de 40 activitats programades amb la participació d’un centenar d’actors compromesos amb el desplegament del Pacte
Consellera Artadi
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha presidit avui la inauguració de la 5a. Setmana dels Horaris. L’acte, que s’ha celebrat al Museu Marítim de Barcelona, és el tret de sortida de més de 40 activitats programades amb la participació d’un centenar d’actors compromesos amb el desplegament del Pacte per a la Reforma Horària.
 
Artadi ha refermat el “compromís absolut” del Govern amb la reforma horària, un compromís que es concretarà en breu amb la creació de l’Oficina per a la Implementació de la Reforma Horària, un instrument organitzatiu adscrit al Departament de la Presidència que tindrà per objectiu “tirar endavant i aplicar” les mesures previstes a l’acord rubricat el passat 17 de juliol.
 
Precisament, la consellera Artadi ha recordat que la signatura del Pacte va ser el primer acte de Jordi Turull com a conseller de la Presidència: “Per ell era un tema molt important, en vam parlar molt”, ha explicat Artadi, perquè “buscar la qualitat de vida és el centre de les polítiques públiques. Quan parlem que el ciutadà està al centre de les polítiques públiques, és això”. Per aquest motiu, la voluntat del Govern és que l’Oficina generi projectes que permetin fer visibles els objectius del pacte.
 
Artadi també ha remarcat que la reforma horària va començar com una iniciativa ciutadana, a la qual l’Administració s’ha sumat per impulsar, acompanyar i emprendre les reformes legislatives necessàries: “Hem de treballar tots els sectors, perquè la reforma horària és una de les grans transformacions que haurem de fer com a societat”, ha  manifestat.  
 
Finalment, la consellera ha valorat el temps lliure com un dels actius fonamentals per al reforçament de la democràcia i la participació, especialment per a les dones.   
 
L’acte ha comptat amb les intervencions de la vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó; del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, i del membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària, Lluís Casado. També hi ha assistit el promotor de la Reforma Horària a Catalunya, Fabián Mohedano.
 
Durant l’acte s’han presentat diverses iniciatives a favor d’una racionalització dels horaris. En primer lloc, s’han projectat clips del documental “Lladres de temps”, de Cosima Dannonitzer, un coproducció internacional de Polar Star Films amb la participació de TV3, TVE, Arte i l’ICEC. A continuació, el president de la Comisión Nacional para la Racionalización de los Horarios Españoles, Ignasi Buqueras ha presentat el seu llibre Dejemos de perder el tiempo, i l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya ha mostrat la seva campanya per a l’avançament del prime time.
 
5a Setmana dels Horaris
 
Al llarg d’una setmana, diferents àmbits del Govern, institucions locals i empreses i entitats, exposaran els compromisos per impulsar la Reforma Horària a Catalunya.
 
La Setmana dels Horaris que enguany se celebra de l’11 al 15 juny és la primera edició que se celebra ja amb el Pacte per a la Reforma Horària aprovat i constitueix una oportunitat excepcional per presentar els reptes del país quant a la transformació de l’organització del temps de vida quotidiana. Neix el 2014 com un espai per plantejar alternatives a la ciutadania, el teixit productiu i les institucions públiques amb l’objectiu d’induir un canvi d’estructures i cultural. Vol incidir de forma incisiva de manera que s'assoleixi l'adaptació a uns temps més humans i cívics en el marc de l'impuls de la Catalunya que ve. En definitiva, amb aquesta convocatòria, la cinquena, es pretén seguir consolidant el factor temps com a variable rellevant en la recerca de creixement i benestar.
 
El 17 de juliol de 2017, el president Carles Puigdemont proposa la signatura del Pacte per a la Reforma Horària a institucions, actors i ciutadania en un acte solemne al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.
 
Bona mostra del compromís en l’exemplaritat de les institucions públiques és que el Govern ha avançat l’hora del Consell Executiu dels dimarts de les 10h a les 9.30h. La previsió és que la roda de premsa de la portaveu Elsa Artadi acabi sempre abans de les 14h. D’aquesta manera es pretén racionalitzar l’horari del Consell Executiu i ajustar l’agenda dels consellers, així com facilitar la feina dels mitjans audiovisuals, que ofereixen espais informatius a partir de les 14h.
 
Els municipis, punta de llança de la reforma horària

Al llarg de la Setmana (de l’11 al 15 de juny), diferents àmbits del Govern, institucions locals, empreses i entitats exposaran resultats de treballs realitzats i compromisos de futur per impulsar la Reforma Horària a Catalunya. Es farà la presentació del Pacte del Temps (pacte local per la reforma horària) de Barcelona. S’impulsarà l’inici dels pactes també a Girona, Lleida, Molins de Rei, Prats de Lluçanès, Argentona, Esplugues, Cardedeu i Sant Cugat del Vallès. Alhora, Barcelona, Esplugues, Girona i Terrassa veuran com evolucionen les xarxes d’empreses i  entitats per la reforma horària.
A més, durant la setmana i els dies posteriors, diversos ajuntaments acolliran jornades intercomarcals sobre “El rol dels ajuntaments a la Reforma Horària". L’impuls de la reforma horària als municipis, allà on passen els horaris, esdevé un dels eixos clau per sensibilitzar i formular pactes locals de convivència i millora contínua dels temps de vida quotidiana.
 
El treball sectorial també avança

Veuran la llum informes per a l’acceleració sectorial relacionats amb l’economia social i el tercer sector social, les dones, etc. I fins i tot es presentarà una nova aplicació per compartir bones pràctiques, l’APP de la Reforma Horària per a empreses i entitats. També se celebraran jornades de reflexió on destaca la “Reforma horària i salut”, amb la participació d'experts i professionals de l'àmbit de la medicina clínica i laboral, la psicologia i la salut pública. En aquesta línia, s’impulsarà un treball sobre pràctica esportiva i reforma horària, amb la implicació de federacions esportives i municipis.
 
Destaca també la inauguració de l’exposició promoguda per l’Institut Català de les Dones (“Trobar temps dins del temps per a les dones”) que romandrà al Museu Marítim de Barcelona del 8 al 14 de juny, i a La Bordeta (Barcelona), del 18 al 24 de juny.

La primera edició després de la signatura del Pacte el passat juliol
 
La Setmana neix el 2014 com un espai per plantejar alternatives a la ciutadania, el teixit productiu i les institucions públiques amb l’objectiu d’induir un canvi d’estructures i cultural. Vol incidir de forma incisiva de manera que s'assoleixi l'adaptació a uns temps més humans i cívics en el marc de l'impuls de la Catalunya que ve. En definitiva, amb aquesta convocatòria, la cinquena, es pretén seguir consolidant el factor temps com a variable rellevant en la recerca de creixement i benestar. Aquesta és la primera edició d’ençà el 17 de juliol de 2017 el president Carles Puigdemont proposa la signatura del Pacte per a la Reforma Horària a institucions, actors i ciutadania en un acte solemne al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Avançament del consell executiu i de la compareixença, primeres mesures
 
Una de les primeres mostres del nou Govern, anunciada aquesta setmana, és l’avançament de l’hora del Consell Executiu els dimarts al matí a les 9:30h, mitja hora abans del que és habitual, amb l’objectiu d’acabar abans la reunió i avançar també així la compareixença de la consellera de la Presidència del Govern perquè finalitzi sempre abans de les 14h. D’aquesta manera es pretén racionalitzar l’horari del Consell Executiu i ajustar l’agenda dels consellers, així com facilitar la feina dels mitjans audiovisuals, amb espais informatius a partir de les 14h.
 
Per a més informació:

1  

Fitxers adjunts

Programa 5a Setmana dels Horaris

Programa 5a Setmana dels Horaris
PDF | 251