Govern

L'ICF i l'AHC destinen 250 milions d'euros a la construcció i compra d'habitatge de lloguer social

query_builder   14 juny 2018 14:30

event_note Nota de premsa

L'ICF i l'AHC destinen 250 milions d'euros a la construcció i compra d'habitatge de lloguer social

·     L’Institut Català de Finances i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya dediquen dues línies de préstecs amb condicions preferents a promoure i finançar la construcció i compra d’habitatges destinats a lloguer social
 
·      La línia de finançament per a l’adquisició d’habitatges, amb un pressupost de 110 M€, permetrà que ajuntaments, entitats sense ànim de lucre i del tercer sector comprin habitatges de lloguer social
 
·      La línia de préstecs per a la construcció, dotada amb 140 M€, està destinada a promotors i servirà per ampliar el parc de lloguer social amb la construcció de 1.000 habitatges nous
GOvern
L’Institut Català de Finances (ICF) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) destinaran 250 milions d’euros a l’habitatge social, en línia amb els objectius estratègics del Govern de la Generalitat d’incrementar el parc de lloguer social, millorar les vies d’accés a l’habitatge amb la construcció i rehabilitació del parc ja construït, i de millorar la resposta davant les situacions d’emergències.
 
En aquest sentit, l’Institut Català de Finances (ICF) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) posen a disposició dues línies de préstecs amb condicions preferents per finançar la construcció i compra d’habitatges destinats a lloguer social.
 
Durant l’acte de presentació que ha tingut lloc a la seu del Departament d’Economia a Gran Via, 639, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Pere Aragonés, ha destacat que aquestes dues línies “tenen el valor que permeten garantir un parc públic d’habitatges destinat a lloguer social que es manté en el temps”. Per al màxim responsable de les finances de la Generalitat, la política econòmica del Govern ha de ser “propera a la gent” i basada en la inversió social. “Entenem que les finances han d’estar al servei de la societat i no al revés. Per això és important el rol de l’ICF, que en cooperació amb l’AHC, ha d’estar en disposició d’ajudar a aconseguir aquests objectius i cobrir les mancances que té la societat”, ha reblat.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que aquestes línies de finançament “s’emmarquen en un dels objectius estratègics del Govern en matèria d’habitatge, que és l’increment del parc públic”. “Som conscients de la problemàtica i volem actuar des del minut 1 per aconseguir més habitatge públic, millorar les vies d’accés a l’habitatge, oferir més suport institucional al sector de la construcció i de la rehabilitació, més cooperació institucional i donar resposta als desnonaments.”, ha indicat. Per al titular de Territori i Sostenibilitat i màxim responsable del Govern en matèria d’habitatge, “la via del tanteig i retracte per aconseguir habitatge social ens ofereix una oportunitat que ni podem ni volem deixar passar perquè som conscients de la problemàtica que tenim i necessitem mesures immediates”.
 
A l’acte de presentació també han assistit el conseller delegat de l’ICF, Josep Ramón Sanromà, i el director de l’AHC, Jaume Forn.
1.800 habitatges nous per al parc d’habitatge públic de Catalunya.
 
La línia de préstecs per finançar la compra d’habitatges, dotada amb 110 milions d’euros, té com a destinataris ajuntaments, entitats sense ànim de lucre, entitats del tercer sector i promotors socials. L’objectiu és que aquestes entitats puguin adquirir habitatges que es destinaran a lloguer social. S’estima que aquesta línia de préstecs permetrà ampliar l’oferta de lloguer social a Catalunya en 1.800 habitatges.
 
En els propers mesos, està previst que les entitats financeres treguin a la venda una part important del seu parc d’habitatges. La legalitat vigent permet que abans de la venda l’AHC pugui exercir el seu dret de tanteig i retracte i adquirir-los, per després oferir-los a les entitats del tercer sector i als promotors socials. Aquestes operacions, que es fan a preus individualment molt ajustats, representen una oportunitat única per incrementar notablement el parc de lloguer social.  
 
Per la seva part, i d’acord amb l’acord marc signat entre l’ICF i l’AHC, les entitats que adquireixin aquests habitatges hauran de destinar-los, prioritàriament, a situacions derivades de les meses d’emergències. En aquest cas, els llogaters pagaran només 30 euros al mes. Quan els ingressos estiguin per sota 1,86 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència (IRSC), la Generalitat subvencionarà la diferència entre els 30 euros de lloguer mensuals i les despeses de retornament del préstec. Si no hi ha situacions d’aquests tipus, podran destinar els habitatges a lloguer social per a altres col·lectius amb necessitats dins el municipi.
 
Aquesta línia aposta per la fórmula de la propietat temporal associada al préstec rebut. És a dir, les entitats seran les titulars dels immobles durant 75 anys, termini a partir del qual l’habitatge entrarà a formar part del parc públic de la Generalitat.
 
1.000 nous habitatges per al parc de lloguer social a Catalunya
 
 
L’ICF i l’AHC també van activar a l’abril una línia de finançament per a la construcció d’habitatges de lloguer social dotada amb 140 milions d’euros per a promotors privats i  promotors públics (ajuntaments, consells comarcals...). Els habitatges s’hauran de construir en algun dels 152 municipis amb forta demanda acreditada, segons el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge
 
Aquests préstecs serviran per ampliar el parc públic de lloguer social a Catalunya ja que permetran 1.000 nous habitatges, que seran d’una mitjana de 70 m2 i tindran un preu màxim de 450 euros mensuals.
 
Préstecs en condicions preferents
 
Segons l’acord marc, i per les dues línies de préstecs, l’ICF aportarà els recursos, analitzarà i gestionarà els préstecs i l’AHC emetrà un informe d’elegibilitat. Els préstecs comptaran amb un tipus d’interès fix sobre el qual s’aplicarà una bonificació parcial per part de l’AHC, cas que sigui elegible. El termini d’amortització serà d’un màxim de 25 anys, amb possibilitat d’un període de carència de fins a 2 anys inclosos.
 
Les sol·licituds d’aquests préstecs –ICF Habitatge Social (promoció) i ICF Habitatge Social (adquisició)- es poden fer a través de la plataforma de l’ICF (www.icf.cat).

1  

Imatges

Habitatge social

Habitatge social 2993