El president Torra durant la seva intervenció a la Trobada empresarial al Pirineu

El president Torra emplaça els empresaris a "demanar a l'Estat que es comprometi amb el diàleg i la negociació"

query_builder   15 juny 2018 13:01

event_note Nota de premsa

El president Torra emplaça els empresaris a "demanar a l'Estat que es comprometi amb el diàleg i la negociació"

  • El cap de l’Executiu ha inaugurat aquest matí la 29a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu, a la Seu d’Urgell, sota el lema “Liderant un creixement sostenible”
  • El president ha assegurat que el Govern farà “polítiques per recuperar les empreses” que han canviat de seu social, però ha advertit que primer el Govern espanyol ha de “derogar aquell decret indignant”
  • Torra ha alertat que “no normalitzarem la situació política catalana fins que no haguem resolt el tema dels presos i el dret d’autodeterminació sigui reconegut”
 
El president Torra durant la seva intervenció a la Trobada empresarial al Pirineu
El president Torra durant a la Trobada empresarial al Pirineu (Fotografia: Rubén Moreno)
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha emplaçat aquest matí el sector empresarial “a demanar a les institucions de l’Estat que es comprometin pel diàleg, la negociació i escoltar a la gent”. “Que escoltin i s’asseguin a la taula, i tornem la política a la política. És una responsabilitat de tots”, ha defensat.  
 
Des de la Seu d’Urgell, on aquest matí ha pronunciat la conferència inaugural de la 29a Trobada Empresarial al Pirineu, el president ha defensat que és indispensable tenir “un debat pacífic i franc” sobre “per què ens convé o no seguir a l’Estat espanyol”. “Amb un model de finançament injust, caducat des de fa més tres anys, i amb un dèficit fiscal com el que Catalunya pateix, el risc de la residualitat per al nostre país és enorme”, ha alertat el cap de l’Executiu. I, per aquest motiu els ha demanat la seva implicació directa: “Us demano que ens ajudeu i que el mateix punt de pressió que exigiu al Govern, i que mai demanaré que rebaixeu, l'hi plantegeu també al Govern de l’Estat, i li pregunteu si, amb un deute del 8%, un país pot tirar endavant”, ha afirmat.
 
En paral·lel al risc de residualitat, el president ha alertat també de la “judicialització de tota llei i normativa que afavoreixi l’obtenció de més ingressos per a les institucions catalanes”. “Quants anys portem reclamant el Corredor Mediterrani? On són aquelles mesures promeses que no arriben mai? No les he sabut trobar, tampoc en els pressupostos de l’Estat, que, de nou, atorguen unes inversions a Catalunya del 13%”, ha lamentat. I s’ha preguntat si Catalunya mereix aquest tracte de l’Estat espanyol.
 
 
La desconnexió de l’Estat respecte a Catalunya
Al llarg de la seva conferència, el president ha insistit en la idea que “l’Estat ha desconnectat de nosaltres” perquè, malgrat les contínues demandes de major autogovern que li ha fet Catalunya, “primer amb un nou Estatut retallat a Madrid, després amb un pacte fiscal rebutjat a cop de porta, i, finalment, amb un referèndum, criminalitzat i reprimit violentament, no ens n'hem sortit”. “No hem tingut mai una resposta per part de l’Estat espanyol”, ha alertat Torra, que ha defensat que aquesta resposta “hauria de ser negociar, parlar i pactar”.
 
“Penso que l’exigència a uns i altres és necessària que la fem a les dues parts”, ha remarcat el cap de l’Executiu, i ha insistit de nou que el Govern segueix “oferint la mà estesa, oberts a negociar sense condicions i volent assumir riscos”, i que “també demanem que n’assumeixi el Govern espanyol”. “I com abans vulgui que seiem a la taula a parlar, millor, amb la voluntat que, després de la primera reunió, n’hi hagi una segona”, ha afegit.

Per últim, el president ha volgut denunciar de nou la situació “intolerable i incomprensible” de tenir presos polítics per “defensar un projecte democràtic, empesos pel vot de més de 2 milions de catalans”. I s’ha preguntat “de quina justícia estem parlant” quan, imputats pels mateixos delictes, “uns són a Bèlgica, lliures”, i els altres “a Madrid, a la presó”. “No normalitzarem la situació política catalana fins que no haguem resolt aquest tema i fins que el dret d’autodeterminació dels catalans sigui reconegut, perquè és un dret universal al qual hi tenim tot el dret del món”, ha remarcat.
 
 
“El Govern espanyol ha de derogar el decret que facilita la sortida d’empreses”
A preguntes dels assistents en el debat posterior a la conferència, Quim Torra ha afirmat que el Govern de la Generalitat farà “polítiques per recuperar les empreses” que han canviat de seu social, però ha advertit que, en primer lloc, el Govern espanyol ha de “derogar aquell decret indignant” que facilitava la sortida d’empreses del país. “L’Estat juga les seves cartes, no a fons, sinó amb quatre baralles alhora”, ha denunciat, mentre que “nosaltres en tenim menys, però les lluitarem totes”.
 
En aquest sentit, el president de la Generalitat ha volgut deixar clar que el Govern “serà al costat de qualsevol empresa o empresari que tiri endavant un projecte a Catalunya” i que es plantejaran els incentius que siguin necessaris. “Totes les empreses que treballen al país i que ajuden que progressi són empreses catalanes a les quals prestem tot el nostre suport”, ha deixat clar.
 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 687

1  

Fitxers adjunts

Text de la conferència

Text de la conferència
PDF | 237