Un patrimoni natural excepcional a conservar
Comunitats de coral·ligen amb gorgònies, praderies de posidònies, fons rocosos batuts per les onades, parets verticals de roca calcària i boscos d’algues que són refugi i aliment per a espècies marines són alguns dels components de la rica biodiversitat dels Parcs Naturals marins de Catalunya: el Parc Natural de Cap de Creus i el Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. Aquests parcs marins de Catalunya es consideren unes de les àrees marines protegides més emblemàtiques de la Mediterrània nord-occidental, i contenen un patrimoni natural únic, però altament sensible als impactes d’origen natural o antropogènic sobre el medi marí.
Arreu el món, les àrees marines protegides són espais de referència per a la gestió d’uns ecosistemes marins cada cop més amenaçats. Avui dia, el Parc Natural de Cap de Creus i el Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter són unes de les reserves marines de major riquesa ecològica de tota la Mediterrània, integrades a la Xarxa Natura 2000 i declarades com a Zones Especialment Protegides d’Importància per a la Mediterrània (ZEPIM) des del 2001.
Les àrees marines són també regions exposades a múltiples factors que poden trencar el fràgil equilibri als ecosistemes i es fa necessari avaluar l’impacte de l’activitat humana als parcs naturals, com ara la pesca artesanal, activitats recreatives com la pesca esportiva, el busseig o la nàutica, furtivisme, entre les activitats més destacables. En aquest context, la gestió d’aquests espais litorals i marins, de gran valor econòmic i turístic a la regió, exigeix l’elaboració d’un projecte de seguiment científic que avaluï l’estat del patrimoni natural amb l’objectiu d’analitzar l’estat de conservació de les espècies, comunitats i hàbitats dels diferents espais marins protegits. Així, mitjançant el seu seguiment temporal i a més llarg termini, es vol avaluar l’efecte de les activitats antròpiques que es desenvolupen en aquests espais, fet que permet millorar els instruments de planificació i millorar la gestió que es desenvolupa en aquests espais.
Per tot això, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha volgut donar el màxim de continuïtat als projectes de seguiment, garantint el seguiment de la biodiversitat marina als parcs marítimo-terrestres de Catalunya per a 4 anys (2017-2020).
Elevada mortalitat de gorgònia vermella
L’augment de la temperatura i la proliferació d’algues filamentoses ha causat una elevada mortalitat de gorgònia vermella en ambdós Parcs, tot i que ha estat més elevada al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i Baix Ter. Aquesta mortalitat d’enguany s’afegeix a la mortalitat detectada ja l’any passat al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i Baix Ter.
Al Parc Natural del Cap de Creus, els signes de mortalitat queden separats en dos grups, amb les poblacions del sud de cap de Creus (Cap Trencat i el Gat) presentant mortalitats majors (excepte la Messina) i amb les poblacions del nord (Cap Gros, Farallons, Portaló, l’Encalladora) amb mortalitats menors (excepte Massa d’Or). A les poblacions del Cap Trencat i el Gat, al voltant d’un 45-50% de les colònies presentaven signes de mortalitat, mentre que a la resta de poblacions, a excepció de la Massa d’Or, el percentatge de colònies afectades no superava el 30%.
Pel que fa al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes, i el Baix Ter, totes les estacions mostrejades presentaven un increment de colònies amb signes de mortalitat, i un augment significatiu de la superfície morta, en molts casos superant el 20% de superfície mitjana morta. Tot i així, només en algunes aquest canvi va ser estadísticament significatiu, com Medallot, El Guix, Carall Bernat o Cap Castell, on el percentatge de colònies afectades per algun tipus de mortalitat gairebé va arribar al 75%. En alguns casos, el percentatge de colònies afectades ha incrementat en més d’un 15%, com és el cas de la població de Medallot, Pedra de Déu, Tascó Petit i Pota del Llop.