Platja

L'Agència Catalana de l'Aigua activa PlatgesCat, amb la pràctica totalitat de les platges catalanes amb qualitat excel·lent

Els controls efectuats aquesta setmana evidencien que prop d'un 99% de les zones de bany costaneres tenen la màxima qualificació

query_builder   22 juny 2018 13:47

event_note Nota de premsa

L'Agència Catalana de l'Aigua activa PlatgesCat, amb la pràctica totalitat de les platges catalanes amb qualitat excel·lent

Els controls efectuats aquesta setmana evidencien que prop d'un 99% de les zones de bany costaneres tenen la màxima qualificació

 
 
  • La bonança meteorològica i l’absència de pluges han contribuït a l’assoliment d’aquests resultats
 
  • S’activa l’aplicació PlatgesCat, que per cinquè estiu consecutiu dona informació de 300 platges catalanes
 
 
Platja
Platja de l'Almadrava, a Roses.
Els mostrejos duts a terme per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) entre el 18 i 19 de juny evidencien que prop del 99% de les 254 zones de bany costaneres controlades per l’agència tenen una qualitat sanitària excel·lent. La bonança meteorològica i l’absència de pluges han afavorit aquests resultats.

 

 

Una platja ha obtingut la classificació de Bona (platja de l’Arenal, a l’Ampolla), mentre que una zona de bany –la Marquesa, a Deltebre-, té la classificació provisional d’insuficient.

 
L’alteració puntual de la qualitat d’aquesta platja podria ser conseqüència de la  seva proximitat a un canal de desguàs del delta de l’Ebre i s'ha descartat que sigui per efecte de les pluges o incidències en el sistema de sanejament en alta. S’ha informat a l’Ajuntament de Deltebre i ahir l’ACA va fer un nou control i els resultats preliminars indiquen que les aigües de bany han recuperat la seva qualitat habitual. El proper dilluns, 25 de juny, es disposarà dels resultats definitius, tot i que la tendència actual és cap a la millora.
 
També hi ha una zona de bany, la platja de la Mora de Badalona, de la qual no es tenen resultats perquè estarà tancada tot l’estiu per obres.
 
En els controls analítics s’examina la qualitat microbiológica de l’aigua i s’avalua la presència dels indicadors microbiològics Escherichia coli i enterococs intestinals que permeten saber si hi pot haver contaminació fecal a l’aigua. En casos d’afectació de la qualitat s’investiguen les possibles causes, s’informa als ajuntaments perquè facilitin la informació pública a les zones de bany que s’han vist afectades, i s’efectuen controls analítics de seguiment fins a comprovar que la qualitat s’ha restablert.
 
 
Aplicació per consultar les dades
 
La publicació d'aquests controls coincideix amb l’activació de l’apli PlatgesCat, una eina que per cinquè estiu consecutiu aporta informació detallada sobre 300 platges catalanes. La qualitat de l’aigua, la bandera de seguretat, la temperatura, així com diverses informacions de servei són algunes de les dades que es poden consultar i que s’actualitzaran fins a mitjans del mes de setembre.
 
Des de l’1 de juny i fins al 15 de setembre, l’Agència Catalana de l’Aigua du a terme el Programa de vigilància i informació de l’estat de les zones de bany a Catalunya, que es desenvolupa des del 1990, amb l’objectiu de vetllar per la qualitat de les aigües de bany i facilitar, periòdicament, els resultats a la ciutadania.
 
S’efectuen visites d’inspecció a les platges i controls analítics de les aigües de bany d’acord amb els criteris que estableix la Directiva 2006/7/CE relativa a la gestió de la qualitat de les aigües de bany i el Reial Decret 1341/2007, de transposició de la Directiva.

4  

Imatges

Foto 1. Platja de l'Almadrava (Roses)

Foto 1. Platja de l'Almadrava (Roses) 157

Foto 2. Platja de Sant Simó (Mataró)

Foto 2. Platja de Sant Simó (Mataró) 111

Foto 3. Cala dels Vienesos (Montroig del Camp)

Foto 3. Cala dels Vienesos (Montroig del Camp) 88

Foto 4. Detall PlatgesCat

Foto 4. Detall PlatgesCat 244

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 221