La consellera Chacón, durant la compareixença

Chacón: "Hem de portar la transformació digital a tots els àmbits empresarials, i facilitar que la universitat proveeixi i transfereixi aquest coneixement"

La consellera d'Empresa i Coneixement anuncia el projecte IoCAT, que aplica la tecnologia blockchain i preveu la creació d'una criptomoneda, per impulsar l'autoconsum fotovoltaic

query_builder   12 juliol 2018 13:52

event_note Nota de premsa

Chacón: "Hem de portar la transformació digital a tots els àmbits empresarials, i facilitar que la universitat proveeixi i transfereixi aquest coneixement"

La consellera d'Empresa i Coneixement anuncia el projecte IoCAT, que aplica la tecnologia blockchain i preveu la creació d'una criptomoneda, per impulsar l'autoconsum fotovoltaic

·     La consellera d’Empresa i Coneixement estableix el consens, l’aprovació i el desplegament del Pacte Nacional per a la Universitat i la Recerca com a objectiu clau de la legislatura

·     Catalunya comptarà amb un nou Pla Estratègic de Turisme, que desenvoluparà 93 mesures fins al 2022 
La consellera Chacón, durant la seva intervenció
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha explicat avui que el principal repte d’aquesta legislatura per al departament que encapçala és “portar la transformació digital a tots els àmbits empresarials, i facilitar que la universitat proveeixi i transfereixi el coneixement necessari”. En la seva compareixença davant la Comissió d’Empresa i Coneixement del Parlament de Catalunya, Chacón ha explicat les línies mestres de la legislatura en el diferents àmbits competencials del departament, i ha posat l’accent en la voluntat d’ajudar les empreses dels diferents sectors a modernitzar-se i adequar-se a les noves formes d’activitat, i a proporcionar a les universitats i centres de recerca l’entorn i les eines necessàries perquè puguin generar i transferir el coneixement necessari per al progrés del país.
 
Pacte Nacional per establir un nou model de finançament de les universitats
 
En matèria de política d’universitats i de recerca, la consellera ha destacat que l’objectiu clau de la legislatura és consensuar amb tots els agents, aprovar i desplegar el Pacte Nacional per la Universitat i la Recerca. Aquest instrument ha de servir per “mostrar el compromís del país amb les seves universitats per tal de mantenir les línies bàsiques del model, i reforçar aspectes com el finançament o el retorn social, en forma d’oportunitats per a les persones i de coneixement transferit a l’activitat econòmica”, ha assegurat Chacón.
 
La consellera també ha reiterat la voluntat del Govern d’aprofundir en el model de tarifació social, orientat a garantir l’equitat, i ha reclamat que l’Estat compleixi la sentència que reconeix que la gestió de les beques correspon a la Generalitat. Chacón també ha manifestat la intenció de reduir progressivament les taxes universitàries.
 
La consellera, que ha recordat el bon posicionament i reconeixement internacional de les universitats  i centres de recerca catalans, afavorir que l’ecosistema format per les universitats, centres de recerca i empreses avanci en la transferència de coneixement, i treballar per despertar i fer créixer les vocacions científiques entre els estudiants del país. 
 
Aprofundiment en la transició energètica
 
En l’àmbit de la política energètica, la consellera ha expressat la voluntat del Govern d’intensificar el procés de transició del model energètic català cap a un de més net, democràtic i sostenible, d’acord amb les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica. Per això, Chacón ha anunciat la voluntat d’impulsar les mesures normatives necessàries per facilitar la instal·lació de projectes d’energia eòlica  i solar fotovoltaica d’entre 1 MW i 10 MW a Catalunya.
 
A més, i amb l’objectiu d’impulsar l’autoconsum fotovoltaic i de situar el ciutadà en el centre d’aquest nou model, la Generalitat posarà en marxa el projecte IoCat, que mitjançant la tecnologia blockchain permetrà que aquells ciutadans que generin la seva pròpia energia i l’emmagatzemin amb bateries puguin compartir-la i transaccionar-la d’una manera fàcil, segura i sense intermediaris, i obtenir recompenses en forma de criptomoneda.
 
Actualització del model comercial català
 
En matèria de comerç, la consellera ha reiterat l’aposta del Govern de la Generalitat per preservar i mantenir el model comercial català. No obstant això, la consellera ha reconegut que els nous temps suposen nous reptes derivats de les noves tecnologies i dels canvis en els àmbits de consum, que s’han d’afrontar conjuntament des de les administracions públiques i el món privat. “Catalunya disposa d'un model comercial modern i competitiu. Ara el volem dur més enllà afrontant els reptes de futur que es presenten”, ha descrit. Per això, la consellera ha explicat que pretén continuar la labor de modernització del sector iniciada amb la llei de Comerç, Serveis i Fires de Catalunya  afrontant cinc grans reptes: l’acompanyament en la transformació digital, la necessitat de prestigiar el sector, l’enfortiment del creixement empresarial i generació de nous projectes, la millora de la professionalització del món associatiu i gestió público-privada i, el foment del model comercial de proximitat.
 
La consellera també ha anunciat que tramitarà la Llei per desenvolupar les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEUs), que es fonamenten en un model de col·laboració público-privada destinat a millorar la gestió i facilitar la modernització i la promoció de zones urbanes i de serveis. Les entitats gestores de les APEU complementaran la prestació dels serveis públics municipals amb promoció d’actuacions de millora de l’entorn urbà, promoció, foment de l’ocupació de locals buits o assessorament empresarial, entre d’altres iniciatives.
 
Chacón també ha destacat diferents actuacions en matèria de comerç, com la creació del Pla d’acceleració de nous models de negoci, l’Observatori d’Anàlisi de les Noves Ocupacions, el Pla Comerç Prestigi i diferents mesures d’acompanyament a les empreses comercials i els mercats municipals en el seu procés de transformació digital.
 
Creació de l’Observatori del Consum
 
En matèria de polítiques de consum, el Govern crearà l’Observatori del Consum com una eina que permeti a l’ACC conèixer quines són els hàbits de les persones consumidores de Catalunya i quines són les tendències de futur per tal de poder establir les polítiques preventives, informatives i correctives més adequades.
 
Chacón també ha avançat que el Govern preveu fer modificacions en el Codi de Consum. Els principals canvis tindran com a objectiu la protecció de les persones que pateixen trastorns alimentaris, i per tant s’incorporaran noves mesures per afrontar la lluita contra aquests trastorns de manera preventiva i coactiva.
 
Un nou Pla Estratègic de Turisme
 
Ja en l’àmbit de turisme, un sector clau en l’economia del país que suposa un 12% del PIB i un 13,6% de l’ocupació, la consellera ha refermat la voluntat de mantenir Catalunya com una potència turística, i ha expressat la necessitat d’apostar per la qualitat i per la diversificació de l’oferta per aconseguir-ho.
 
Per avançar en aquest objectiu, Chacón ha avançat l’aprovació d’un nou Pla Estratègic de Turisme de Catalunya i d’un nou Pla de Màrqueting de turisme de Catalunya. El nou Pla Estratègic s’estructurarà en 7 eixos estratègics, i suposaran l’aplicació de 93 accions fins a l’any 2022, com per exemple l’execució d’un programa per a l’eliminació de la pol·lució visual, l’activació d’un programa de captació d’inversions turístiques; la implementació d’un programa de reducció de la petjada ecològica; o l’elaboració d’un Pla Territorial Sectorial de Turisme, entre d’altres.
 
A més, i amb la voluntat d’ordenar el sector, simplificar el marc normatiu i adaptar-lo a les noves formes d’allotjament turístic que han sorgit, com per exemple les relacionades amb l’economia col·laborativa, Chacón s’ha compromès a tirar endavant el Decret de reglament de turisme de Catalunya. Aquest decret recull, per exemple, la creació de la llar compartida, és a dir, l’ allotjament turístic que és l’habitatge principal del titular i que es comparteix com servei d’allotjament amb terceres persones, a canvi de contraprestació econòmica, i per a una estada de temporada en la qual el titular també ha de residir en l’habitatge.
 
Aposta per la transferència digital a les pimes i pel sector tecnològic
 
Pel que fa a la política industrial, la consellera ha recordat que la indústria catalana, que ja suposa un 21,4% del PIB, viu un bon moment, tal i com assenyalen els principals indicadors: l’ocupació industrial acumula quatre anys consecutius de creixement, les exportacions creixen al ritme més alt des del 2011, i només el passat mes de juny es van comptabilitzar 48 inversions estrangeres, que suposaran la creació de 500 llocs de treball i una inversió associada de 2.772,3 milions d’euros.
 
La consellera ha recordat la necessitat d’emprendre actuacions per incloure el talent femení a l’empresa, amb l’objectiu final “d’impulsar la presència femenina en la indústria i promoure l’accés de les dones a càrrecs directius”.
 
Chacón ha vinculat aquestes xifres al marc estable generat pel Pacte Nacional per la Indústria. La consellera ha insistit en el desenvolupament de les diferents mesures de Pacte per tal de consolidar el sector industrial al país i traduir les bones xifres en la generació de llocs de treball estables i de qualitat.
 
En aquest sentit, Chacón s’ha plantejat com a repte adaptar el model de negoci de les petites i mitjanes empreses (pimes) als reptes de futur, centrant-se bàsicament en la transferència digital. Així, es treballarà pel desenvolupament de suports als processos de transformació digital de les pimes i en la introducció progressiva de l’economia circular en les pimes. De la mateixa manera, la consellera ha anunciat la voluntat de millorar l’ecosistema de suport a l’activitat de les pimes, i ha avançat que es treballarà en la simplificació del marc legal per tal d’afavorir el dinamisme de les pimes, i també que s’analitzarà quines desviacions hi ha en el marc normatiu català amb relació amb la mitjana europea per tal de posar-ho en coneixement de les institucions competents.
 
Chacón també ha anunciat la creació del Catalonia Hub Tech, un programa que tindrà com a objectiu agrupar i impulsar l’activitat econòmica en l’àmbit de les noves tecnologies per tal d’atraure la inversió estrangera de centres d’excel·lència tecnològics (Catalunya ja compta, a dia d’avui, amb 1.000 multinacionals tecnològiques), el desenvolupament de projectes de recerca i innovació en aquest àmbit, la transformació de les empreses catalanes cap a la indústria 4.0 i establir les bases per fer de Catalunya un referent en matèria d’startup.
 
Durant la propera legislatura, també es reforçarà la tasca de les 40 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions d’ACCIÓ, que enguany celebren el 30è aniversari que  treballen en més de 100 països acompanyant les empreses catalanes en la seva expansió internacional i captant inversió estrangera per al país. En aquest sentit, es posicionarà l’oficina de Silicon Valley com un centre d’innovació, amb la doble intenció de promoure l’atracció d’inversió tecnològica directa dels Estats Units a Catalunya i d’introduir startup catalanes en l’ecosistema californià.
 
------------------
Segueix-nos a Twitter: @empresacat / @coneixementcat

2  

Imatges

Imatge de la compareixença de la consellera Chacón en la Comissió d'Empresa i Coneixement del Parlament

Imatge de la compareixença de la consellera Chacón en la Comissió d'Empresa i Coneixement del Parlament 2048

La consellera Chacón, durant la seva intervenció

La consellera Chacón, durant la seva intervenció 1092