Combustibles alternatius en tendència creixent
Tot i que el consum de combustibles d’automoció a Catalunya és liderat pel consum de gasoil amb una quota del 77%, respecte del total, i seguit de la gasolina amb un pes del 17%, ambdós combustibles presenten una tendència a la baixa a raó d’un 1% i d’un 4% respectivament. Pel que fa als combustibles alternatius, presenten una tendència creixent a partir de 2007, destacant l’augment obtingut pel GLP i pel GNV en aquest últim bienni (+8% i +9% respectivament) (2016-2017).
En l’àmbit immologísitc i en continuïtat amb la tendència de recuperació iniciada el 2015, enguany s’observa un augment rellevant del preu mitjà de lloguer de magatzem logístic a Catalunya de gairebé el 15% (2016-2017), assolint un valor mitjà de 4,6 €/m2/mes. Cal esmentar que des de l’any 2008 fins al 2015 el preu mitjà a Catalunya ha experimentat un descens interanual de gairebé el 3%.
Igualment, l’estudi recull que, en el 2017 la quota del transport intermodal ha experimentat un lleuger increment del 5% respecte a 2016, situant-se en el 26,9%.
Finalment, l’Observatori d’enguany referma que l’increment de l’e-commerce està directament relacionat amb l’augment del transport comercial als nuclis urbans, ja que genera nous viatges per tal de dur l’entrega del paquet al domicili del consumidor. Així, segons les dades registrades, l’any 2017 més d’un 30% de la població catalana ha realitzat alguna compra en línia, la qual cosa representa un increment del 4% respecte a l’any anterior. En termes absoluts, el 2017 s’estima que es van realitzar un total de 40 milions d’operacions de compra a través d’internet.
Igualment, pel que fa a la distribució urbana de mercaderies, les dades presentades exposen que el transport de mercaderies representa al voltant del 21% del trànsit total de vehicles a la ciutat de Barcelona, que en valors absoluts es tradueix en uns 443.000 desplaçaments diaris l’any 2016, un valor que comença a incrementar amb una tendència creixent, després d’una gran davallada arran dels anys de crisi.
Taula rodona sobre l’última milla
L’acte ha acollida també una taula rodona al voltant de l’última milla: sostenibilitat, solucions i marc normatiu, per reflexionar sobre la necessitat de repensar els sous dels repartidors, i els preus dels enviaments fins al domicili, i dels productes dels comerços electrònics, per no saturar aquesta part de la cadena logística. Igualment, han valorat alternatives com ampliar els horaris de repartiment, disposar de petits centres de distribució dins de les grans ciutats i fer el repartiment de la darrera milla amb vehicles no contaminants.
L’Observatori de la Logística a Catalunya 2017 consta de 45 indicadors, distribuïts en 6 àmbits: Context socioeconòmic; Oferta infraestructural; Oferta i Demanda; Mercat immologístic; Eficiència i Logística urbana, acompanyats d’un annex estadístic amb més de 60 dades complementàries, obtingudes de més de 30 fonts d’informació tant del sector públic com del privat. A partir d’aquest dijous, 19 de juliol, la seva descàrrega complerta estarà disponible a la web
www.cimalsa.cat.