Presentació dels resultats de la segona edició de l'Observatori del Món Rural

El despoblament rural es redueix quasi a la meitat

query_builder   18 juliol 2018 13:25

event_note Nota de premsa

Presentació dels resultats de la segona edició de l'Observatori del Món Rural

El despoblament rural es redueix quasi a la meitat

FOTO WEB
Un moment de la presentació d'avui.

El món rural català presenta un atur més baix i una major creació d’empreses que l’urbà
 
Aquests són alguns dels resultats de l’Observatori del Món Rural 2018, que, entre altres coses, realitzen una comparativa entre la demografia, l’economia, els serveis i la qualitat de vida del món rural i els espais urbans
 
 
El director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, ha participat aquest matí, a Lleida, en la presentació dels resultats de la segona edició de l’Observatori del Món Rural, juntament amb el director de la Fundació del Món Rural, Marc Riera, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera.
 
Món rural: població més envellida, menys atur, bona qualitat de vida, i major creació d’empreses
 
Les dades més rellevants de l’informe presentat avui constaten –com ha subratllat Marc Riera- que, pel que fa a la demografia, el món rural català segueix perdent població, encara que s’observa una desacceleració d’aquesta minva, així com una reducció del nombre de municipis que pateixen aquesta realitat. A més, hi ha un increment de la població jove (menys de 35 anys) i de la població estrangera en el món rural. Finalment, creixen l’envelliment i el sobre envelliment tant en el món rural com en l’urbà, tot i que en l’àmbit rural aquest fenomen segueix sent més elevat.
 
Respecte a l’economia, les dades són positives en ambdós casos, tot i que en el món rural resulten més sorprenents pel que tenen de poc conegut o esperat, ja que hi ha menys atur, una major afiliació a la seguretat social, i es crea més empreses que en els entorns urbans (en termes proporcionals).
 
En relació a l’àmbit de la qualitat de vida i dels serveis, el món rural revalida la notable valoració assolida l’any 2017, destacant en positiu i de forma especial la satisfacció amb els serveis de salut o la reducció del nombre de municipis que no tenen llar d’infants. I com a notes negatives, queden pendents de millora el transport públic i la disponibilitat de fibra òptica als domicilis. Així mateix, també és destacable el menor preu dels lloguers que presenta el món rural, tot i que també comencen a mostrar una tendència a l’alça.
 
Per la seva banda, en el decurs de la presentació, Oriol Anson ha posat en valor la utilitat de l’Observatori com a “eina per a prendre el pols al món rural i veure què cal reforçar o millorar”, tot destacant “la necessitat d’abordar les seves problemàtiques des d’una perspectiva transversal que permeti una equiparació d’oportunitats entre les persones que resideixen en zones rurals i els veïns de ciutats i trames urbanes”. El director general de Desenvolupament Rural del DARP també s’ha referit a algunes iniciatives que s’estan duent a terme per a avançar en aquest treball transversal, com ara les accions dels grups Leader i la comissió sobre despoblament rural.
 
D’altra banda, el director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, ha situat el context de la ruralitat lleidatana, donant algunes xifres sobre el volum de població i comarques de la demarcació que poden ser considerades rurals.
 
L’Observatori del Món Rural (OMR) és una eina nascuda l’any passat per tal de radiografiar i donar a conèixer la situació del món rural català en àmbits tan importants per al seu desenvolupament com la demografia, l’economia, els serveis i la qualitat de vida. La seva manera d’operar es basa en la recopilació de dades d’un conjunt d’indicadors anuals públics que permet reflectir i posar llum a una situació, la del món rural català, sovint poc coneguda i presonera d’un seguit d’idees preconcebudes que no sempre es corresponen amb la realitat. L’anàlisi d’aquests indicadors, que són agrupats temàticament –demografia, economia, serveis i qualitat de vida, i territori-, permet traçar una evolució contínua de l’estat del món rural quant a les seves dinàmiques i variables més importants. Així, la principal finalitat de l’Observatori és divulgar, alhora que generar acció a través d’oferir informació i idees clau per a orientar accions o projectes de recerca d’aquelles entitats o administracions que desenvolupen la seva activitat en relació al món rural català.
 
A més, una de les principals particularitats de l’Observatori és la seva vocació valoritzadora del món rural. És per això que, a banda de fer un seguiment dels indicadors de referència en cadascun dels àmbits analitzats, també duu a terme una comparativa de les dades recopilades per al món rural amb dades relatives a l’àmbit urbà, la qual cosa permet desmentir alguns tòpics molt sovintejats en la nostra societat.
 
Finalment, val a dir que per al proper mes de novembre està prevista la presentació de les dades territorialitzades de les comarques rurals.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Imatges

Imatge de la presentació d'avui.

Imatge de la presentació d'avui. 1332

1  

Fitxers adjunts

Dossier

Dossier
PDF | 5131