La consellera Teresa Jordà

Consellera Teresa Jordà: "La venda de llet crua de vaca acosta productor i consumidor"

query_builder   20 juliol 2018 14:12

event_note Nota de premsa

Consellera Teresa Jordà: "La venda de llet crua de vaca acosta productor i consumidor"

Moment de la visita de la consellera Jordà a l'obrador de Mas el Lladré a Les LLosses
Moment de la visita de la consellera Jordà a l'obrador de Mas el Lladré a Les LLosses
Avui, la consellera ha visitat una explotació ramadera al Ripollès on ha lloat el gran esforç de reestructuració tecnològica i professional que està duent a terme el sector lleter
 
El nou Decret de venda de llet crua garanteix el compliment de Bones Pràctiques higienicosanitàries i d’autocontrol per part dels productors
 
 
La venda directa de llet crua de vaca des d’una explotació ramadera al consumidor final ja està regulada. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha decidit tirar endavant aquesta nova mesura davant les nombroses peticions del sector ramader perquè els productors de llet puguin revalorar els seus productes.
 
La consellera Teresa Jordà s’ha desplaçat avui a les Llosses (Ripollès) per visitar una explotació que ven llet crua emparada pel nou Decret aprovat pel Govern aquesta mateixa setmana. Jordà ha explicat que amb aquesta acció i sota estrictes controls higiènics i sanitaris es vol contribuir a reforçar la viabilitat de les explotacions ramaderes i enfortir el sector lleter a Catalunya. Així, ha volgut posar en valor el gran esforç que ha fet el sector  “que s’ha reestructurat i compta amb explotacions molt tecnificades en mans de productors altament professionalitzats; gràcies a la bona gestió de tothom i a les Bones Pràctiques, Catalunya té la condició europea de zona lliure de la brucel·losi bovina”.
 
La consellera ha explicat que amb aquesta mesura “donem continuïtat a l’economia circular que és un dels eixos d’aquesta legislatura en l’àmbit agrari, potenciem la venda de proximitat i el producte del territori i establim un vincle directe entre consumidor i productor”. 
 
La consellera Teresa Jordà bevent un vas de llet crua de vaca
La consellera Teresa Jordà bevent un vas de llet crua de vaca
Llet crua amb garanties higienicosanitàries
 
El nou Decret garanteix principalment el compliment de Bones Pràctiques higièniques i d’autocontrol per part del productor establint els requisits que han de complir les explotacions a l’hora de produir, manipular, envasar, transportar, etiquetar, vendre i informar el consumidor. Aquests controls són els ja establerts en la normativa europea en matèria d’higiene alimentària i s’hi afegeixen uns requisits addicionals relatius a la prevenció de mamitis, paràmetres microbiològics i contaminants químics. La normativa també incideix en la neteja dels equips i inclou una formació obligatòria del personal de l’explotació.
 
Aquesta nova tipologia de venda realça el valor biològic i gustatiu de la llet crua però implica tornar a educar el consumidor sobre com tractar-la. El Decret mateix estableix un article d’informació al consumidor on en el moment de la compra ha de constar de manera destacada la menció “llet de vaca no tractada tèrmicament: cal bullir-la abans del seu consum”, tant si es ven a l’explotació com si es fa a través de màquines automàtiques o envasada a través de comerç minorista.
 
Conjuntament amb l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), s’ha elaborat una Guia de Bones Pràctiques per a aquesta activitat. També s’ha preparat un document informatiu “Beu llet crua amb seguretat” amb indicacions als consumidors sobre tractar i conservar aquesta llet de manera segura.
 
També, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha elaborat un fulletó sobre la venda directa de llet crua de vaca que destaca els trets bàsics de l’activitat, i ha organitzat diverses jornades de transferència tecnològica per explicar les condicions per poder realitzar aquesta activitat i el contingut del Decret.
 
Les vaques de Mas el Lladré a les Llosses
Les vaques de Mas el Lladré a les Llosses
Impuls al sector lleter
 
A Catalunya, com a altres estats membres de la Unió Europea, s’ha instaurat darrerament un nou sistema de venda de llet al consumidor final per mitjà de màquines automàtiques. Aquest nou sistema de venda va començar amb la venda de llet pasteuritzada, tot i que actualment ha evolucionat en els països del nostre entorn, com ara França o Itàlia, a la venda de llet crua. Els productors, que en alguns casos estan percebent preus per sota del cost de producció, busquen alternatives de comercialització de la seva producció.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

3  

Imatges

Moment de la visita de la consellera Jordà a l'obrador de Mas el Lladré a Les LLosses

Moment de la visita de la consellera Jordà a l'obrador de Mas el Lladré a Les LLosses 184

La consellera Teresa Jordà bevent un vas de llet crua de vaca

La consellera Teresa Jordà bevent un vas de llet crua de vaca 350

Les vaques a Mas el Lladré

Les vaques a Mas el Lladré 608