L’anunci vol transmetre el cicle de la matèria orgànica, que es pot valoritzar completament. Així, es vol incidir en què reciclar la matèria orgànica comporta un estalvi de recursos –transformant la matèria orgànica en compost per fertilitzar els sòls; redueix els residus biodegradables en els dipòsits controlats i les plantes incineradores, i disminueix l’emissió de gasos implicats en l’efecte hivernacle. A més, amb l’aprofitament del biogàs obtingut de la seva fermentació, es pot produir electricitat.
A més a més, l’aportació d’un 4 per mil (0,4%) de carboni anual als sòls, per exemple mitjançant la incorporació de compost al sòl, suposa una millora significativa de la fertilitat dels sòls i contribueix a aturar la taxa d’increment anual d’emissions de CO2 a l’atmosfera, causa de l’efecte d’hivernacle i del canvi climàtic.
La campanya compta amb un pressupost de prop d’1,3 milions d’euros, a càrrec íntegrament de l’ARC, i es difondrà al llarg de quatre setmanes no consecutives (del 23 de juliol al 6 d’agost i del 3 al 18 de setembre).
Continuar avançant en la recollida de la fracció orgànica
La fracció orgànica és la més important dels residus municipals, i representa aproximadament un 34% en pes dels totals generats. Aquest valor, però, varia per a cada ens local segons les seves característiques urbanístiques, territorials, econòmiques i socials. La fracció orgànica recollida (FORM) selectivament a 2017 representa el 30% del total de les restes orgàniques que es produeixen (al voltant de 1.200.000 tones/any) i un 10% del total dels residus municipals generats. Pel que fa a les tones d’orgànica recollida selectivament, van ser 385.786, un 2% més que l’any 2016. Les xifres mostren un estancament considerable de la recollida selectiva des de 2012, mentre que es manté l’objectiu que l’any 2020 el 60% en pes dels residus orgànics es pugui valoritzar. Com passa amb les altres fraccions valoritzables, per tal de garantir una adequada valorització, cal que els residus tinguin la màxima qualitat possible. En aquest sentit, la qualitat de la FORM a Catalunya està al voltant d’un 14% d’impropis (material presents a la recollida de la fracció orgànica i que no són compostables) i que l’objectiu fixat per al 2020 és d’un màxim del 10%. La qualitat de la FORM és essencial per diversos motius com ara l’encariment de la gestió, el desgast de maquinària, i la menor optimització de processos, però especialment perquè incideix en la qualitat del compost que s’obté del seu tractament.
El servei de recollida de l’orgànica el presten actualment 781 municipis catalans, 158 dels quals ho fan mitjançant una recollida selectiva porta a porta.