Aula

Un total de 3.277 persones s'examinen de català per obtenir els certificats de Política Lingüística

Els certificats C1 i C2 apleguen el 80% de la inscripció

query_builder   24 juliol 2018 13:07

event_note Nota de premsa

Un total de 3.277 persones s'examinen de català per obtenir els certificats de Política Lingüística

Els certificats C1 i C2 apleguen el 80% de la inscripció

Aula
Un total de 3.277 persones s’han presentat als exàmens per obtenir els certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística, del Departament de Cultura, que s’han dut a terme entre el 5 de maig i el 16 de juny d’enguany. Aquesta xifra representa el 70,44% de totes les persones inscrites a les proves (4.652). El nombre d’inscrits ha augmentat un 4,45% respecte a la convocatòria de 2017. Els resultats de les proves es publicaran el dia 6 de setembre i, des del mateix moment de la publicació, totes les persones presentades tindran accés a un informe detallat dels resultats obtinguts, exercici per exercici.
 
El certificat de nivell de suficiència (C1) continua essent el que té més demanda. De fet, en els tres darrers anys el volum d’inscrits s’ha incrementat en un 24%. En aquesta convocatòria s’hi han inscrit 1.970 persones, prop d’un 6% més que l’any passat. Pel que fa al certificat de nivell superior (C2), s’hi han inscrit 1.768 persones, que representa un increment del 3% respecte a la convocatòria anterior.
 
Els certificats de nivell de suficiència (C1) i de nivell superior (C2) apleguen el 80% de la inscripció (42,35% i 38% respectivament). La resta es reparteix, per aquest ordre, entre el nivell intermedi (B2), el nivell elemental (B1) i el nivell bàsic (A2).
 
Pel que fa al nombre de presentats, s’han situat al voltant del 72% en els certificats de nivell de suficiència (C1) i de nivell superior (C2), i també en el nivell més baix, el nivell bàsic (A2); al nivell intermedi s’hi ha presentat el 65% dels inscrits i al nivell elemental, prop del 56%.
 
Les proves s’han dut a terme a 16 localitats catalanes: Barcelona, Figueres, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. També s’han fet proves a Fraga i a Perpinyà.
 
El certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística són títols oficials amb reconeixement internacional i validesa indefinida. Es basen en el Marc europeu comú de referència per a les llengües. Ofereixen una garantia de qualitat: les proves són elaborades, administrades i corregides per persones expertes en avaluació de llengües d’acord amb els criteris de l’Associació Europea d’Avaluadors de Llengua (Association of Language Testers in Europe, ALTE).  Permeten acreditar el nivell de coneixement de la llengua catalana amb un alt grau de fiabilitat, i són valorats tant en l’àmbit acadèmic com en el laboral (a les administracions públiques, les empreses i les institucions).
A la Catalunya actual, més de 2,5 milions de ciutadans diuen que volen millorar els coneixements de català, segons la darrera Enquesta d’usos lingüístics a la població (2013). D'aquests, 1,1 milions tenen dificultats per usar-lo amb normalitat per mancances de coneixements. La certificació de coneixements és, junt amb l’oferta formativa en llengua catalana per a adults, un dels serveis clau del Govern per estendre el coneixement de català i, alhora, preservar la qualitat i el prestigi de la llengua. Contribueix també a fer del coneixement de català un component valoritzador en el currículum laboral de molts ciutadans.