Nova línia de subvencions per incentivar projectes d'economia circular en l'àmbit dels residus

Les subvencions tenen una dotació total de 600.000 euros, finançats per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) a través d'un conveni amb ACCIÓ

query_builder   27 juliol 2018 11:33

event_note Nota de premsa

Nova línia de subvencions per incentivar projectes d'economia circular en l'àmbit dels residus

Les subvencions tenen una dotació total de 600.000 euros, finançats per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) a través d'un conveni amb ACCIÓ

  • Les empreses poden optar als ajuts amb projectes d’R+D relacionats amb la generació i la gestió dels residus que comportin nous processos o la millora tecnològica dels ja existents i que en permetin la recuperació

 

El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat la convocatòria per a l'any 2018 de la línia de subvencions Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental que incentivin la realització d'activitats de recerca industrial i desenvolupament experimental en projectes d'economia circular, específicament en l'àmbit dels residus. La quantitat màxima destinada a la línia d'ajuts, que finança l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) a través d’un conveni amb l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), del Departament d’Empresa i Coneixement, és de 600.000 euros. Aquesta quantitat prové del fons del cànon de residus industrials.
 
Seran objecte de subvenció els projectes d’R+D relacionats amb la generació i gestió dels residus que comportin nous processos, o la millora tecnològica dels ja existents, en l’àmbit de la recuperació de recursos o de la millora del tractament per recuperar recursos o disminuir la quantitat de residus que finalment es destinen als abocadors. Els projectes es poden presentar de forma individual o col·laborativa.
 
Els criteris per a la concessió dels ajuts prioritzaran el potencial de reducció efectiva dels residus, bé perquè s'estalvia la seva generació, bé perquè es converteixen en recursos o perquè el procés permet utilitzar residus que no eren aprofitats. També tindrà una alta valoració l’adequació de la metodologia, del pla de treball i de gestió del projecte; la capacitat científica de les persones sol·licitants per executar-lo i l’adequació, coherència i justificació dels recursos i despeses proposades.
 
Capdavantera en innovació
 
Segons el Baròmetre de la Innovació a Catalunya 2017, més de la meitat de les empreses catalanes de més de nou treballadors (55,3%) va realitzar alguna activitat innovadora el 2017. A més, el 52,8%de les empreses innovadores van exportar el 2017. De fet, segons aquest estudi, la innovació té un clar impacte en termes de competitivitat, ja que el 44,9% de les empreses catalanes incrementarà la facturació i el 21,5% crearà nous llocs de treball com a conseqüència d’innovar. ACCIÓ impulsa actuacions per augmentar el nombre d’aquest tipus d'empreses, la innovació i la transferència tecnològica i per connectar la innovació catalana amb el món.
 
Impuls a l’economia circular
 
El Programa de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya (PRECAT20) de l’ARC ha de contribuir, des de l'àmbit dels residus, al desenvolupament sostenible, a l'ús eficient dels recursos i a una economia circular que alhora sigui competitiva i generadora de noves activitats.
 
Aquests objectius estan alineats amb els de la Unió Europea que, a finals de 2015, va publicar un paquet de mesures sobre l'economia circular per impulsar la competitivitat, crear llocs de feina i generar un creixement sostenible.  Amb aquestes mesures es pretén transformar l'economia, obrint camí a noves oportunitats de negoci que tinguin en compte tot el cicle de vida dels productes, sense limitar-lo a l'etapa de fabricació o a la de fi de vida. Com a conseqüència, es preveu que sorgiran progressivament formes innovadores i més eficients de produir i consumir. De fet, l’economia circular és un dels eixos del Pacte Nacional per a la Indústria.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 55