Miniatura

Una aplicació web permet visualitzar els efectes dels incendis forestals a Catalunya des del 1986

Foc al Bosc, desenvolupada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, també ofereix detalls, com la superfície cremada en cada incendi

query_builder   3 agost 2018 10:58

event_note Nota de premsa

Una aplicació web permet visualitzar els efectes dels incendis forestals a Catalunya des del 1986

Foc al Bosc, desenvolupada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, també ofereix detalls, com la superfície cremada en cada incendi

 
  • En cas dels focs ocorreguts des de 2004, es pot comparar l’estat anterior del terreny amb els dels anys posteriors, per copsar la recuperació del bosc
Imatge
Imatge de la pantalla inicial de l'aplicació, amb tots els incendis catalogats.
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha posat en marxa una nova aplicació web, anomenada Foc al bosc, que permet visualitzar la distribució i abast territorial de tots els incendis de Catalunya entre 1986 i 2017.
 
L’eina permet buscar l’incendi en un llistat, on es mostra la data, el nom del municipi afectat i la superfície cremada. Es poden visualitzar tots els focs del període 1986-2017 o bé filtrar només per un any concret. També es pot fer clic en un incendi específic a partir de la imatge en el mapa. En aquest cas, podem apropar-nos per veure exactament quins van ser els terrenys afectats.
 
A més, l’aplicació incorpora una altra possibilitat, només per als incendis ocorreguts des del 2004. En aquest cas, en fer clic sobre el mapa la pantalla es divideix en dos: a l’esquerra es mostra l’estat del terrenys abans del foc i a la dreta, a posteriori. L’interessat pot anar passant anys cap endavant per comprovar el ritme de recuperació de la massa forestal.
Imatge
Detall de l'incendi d'Aiguamúrcia del 2014. A l'esquerra, el terreny l'any abans del foc i, a la dreta, un any després.
Les dades d’origen per a aquesta aplicació són els de la base cartogràfica d’incendis forestals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que es troben al portal de dades obertes de la Generalitat.
 
Eina de consulta i conscienciació
 
Foc al bosc és una aplicació, totalment gratuïta, que pot servir tant per a la consulta del ciutadà interessat com per a la conscienciació social. Cal tenir present que el 64% del territori de Catalunya és forestal, amb una continuïtat del bosc que facilita els grans incendis. Les altes temperatures de l’estiu i els períodes de sequera típics del clima mediterrani són altres elements que agreugen els focs forestals.
 
És per això que cal conscienciar la societat sobre els efectes dels incendis, i de la lenta recuperació dels boscos, per evitar conductes i accions que puguin començar un foc.
 
El codi font de Foc al bosc es pot trobar en el repositori de codi obert de la Generalitat a Github i es pot reutilitzar per crear eines personalitzades.

2  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 476

Imatge 2

Imatge 2 461

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 297