Arqueòlegs

La consellera Borràs inaugura la trobada anual d'arqueòlegs més important d'Europa

La trobada, que té lloc a Barcelona des d'avui i fins dissabte 8 de setembre, acull més de 3000 professionals de l'arqueologia

query_builder   5 setembre 2018 17:58

event_note Nota de premsa

La consellera Borràs inaugura la trobada anual d'arqueòlegs més important d'Europa

La trobada, que té lloc a Barcelona des d'avui i fins dissabte 8 de setembre, acull més de 3000 professionals de l'arqueologia

  • La Reunió de l’Associació Europea d’Arqueòlegs és el principal congrés d’arqueologia d’Europa, un espai estratègic on donar a conèixer internacionalment la producció científica arqueològica generada a Catalunya
 
Arqueologia
Aquesta tarda, en un acte a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha inaugurat la 24a Reunió de l’Associació Europea d’Arqueòlegs (EAA), l’organització representativa de tots els sectors de l’arqueologia a Europa que ha triat enguany la ciutat de Barcelona i un dels principals actes de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. En l’acte inaugural hi ha participat Joan Subirats, comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona; Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona i Felipe Criado, president de l’Associació Europea d’Arqueòlegs.
 
Durant la seva intervenció, la consellera ha fet al·lusió al Patrimoni Cultural com una eina de debat imprescindible entre passat, present i futur. Un debat que “avui s’endevina més necessari que mai i on resulta imprescindible apostar de manera ferma per l’estudi d’aspectes culturals tangibles o intangibles del nostre passat que ens permetin donar resposta a qüestions presents i preveure’n de futures”.
 
La Generalitat de Catalunya ha tingut, des de la seva creació, un interès específic en el patrimoni arqueològic. Per aquest motiu, l’any 1980, el Departament de Cultura va crear el Servei d’Arqueologia, el qual, des d’aleshores ha treballat en la gestió del patrimoni arqueològic i ha tingut present en tot moment la tasca dels arqueòlegs en els seus diferents aspectes centrats sobretot en la documentació, inventari, protecció, coneixement, prevenció i recerca.
 
Posteriorment, es va crear l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, des de la qual es fa una tasca de difusió i presentació del patrimoni arqueològic, mitjançant el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i els jaciments de la Generalitat de Catalunya.
 
La Reunió de l’Associació Europea d’Arqueòlegs és el major congrés d’arqueologia d’Europa i és, per tant, un espai estratègic on donar a conèixer internacionalment la ciència arqueològica produïda a Catalunya així com fomentar la internacionalització de la comunitat científica que hi treballa. En aquest sentit, el Departament de Cultura presenta una vintena de ponències i comunicacions a través de les quals es donarà a conèixer als assistents les darreres excavacions i novetats científiques fetes a Catalunya, projectes de conservació i de difusió del patrimoni arqueològic, així com les polítiques patrimonials que es realitzen a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
 
La Generalitat també compta amb un estand a la Fira Europea d’Arqueologia que se celebra al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i és oberta a la ciutadania fins dissabte a la tarda. S’hi s’exposa, de manera divulgativa, l’arqueologia a Catalunya i els principals jaciments catalans i, a través de tauletes tàctils, es poden consultar objectes arqueològics digitalitzats en 3D de les col·leccions del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Paral·lelament, els participants podran gaudir de l’experiència Ullastret VR a la sala de demostracions de realitat virtual que ha habilitat l’organització al campus de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, juntament amb una altra experiència virtual del poblat neolític de la Draga.
 
Durant els dies de congrés, els participants també tindran l’oportunitat de visitar alguns dels jaciments i museus més importants de Catalunya com són el conjunt de pintura rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, diversos jaciments ibers com la ciutat ibèrica d’Ullastret, la ciutat grecoromana d’Empúries i altres jaciments i monuments medievals que els permetrà fer-se una visió de la riquesa arqueològica de Catalunya. Així mateix, els museus nacionals d’Arqueologia i d’Història, ubicats a la ciutat de Barcelona, ofereixen accés gratuït als participants.
 
Més informació sobre la Reunió Anual EAA:
 
Més informació sobre l’Arqueologia a Catalunya:

3  

Imatges

La intervencio de la consellera en la inauguració

La intervencio de la consellera en la inauguració 251

La intervencio de la consellera en la inauguració /2

La intervencio de la consellera en la inauguració /2 3337

La consellera Borràs amb el president de l'European Assotiation Archaeologist, Felipe Criado

La consellera Borràs amb el president de l'European Assotiation Archaeologist, Felipe Criado 224