La consellera firmant el Pacte de salut i benestar de l'Hospitalet de LLobregat

El Departament de Salut invertirà 56,9 milions d'euros en equipaments a l'Hospitalet de Llobregat en el marc del Pacte de salut i benestar

El conveni té com a objectiu reduir les desigualtats en salut i potenciar l'atenció comunitària, social i sanitària a l'Hospitalet i la seva àrea d'influència

query_builder   6 setembre 2018 13:27

event_note Nota de premsa

El Departament de Salut invertirà 56,9 milions d'euros en equipaments a l'Hospitalet de Llobregat en el marc del Pacte de salut i benestar

El conveni té com a objectiu reduir les desigualtats en salut i potenciar l'atenció comunitària, social i sanitària a l'Hospitalet i la seva àrea d'influència

La consellera de Salut durant la signatura del Pacte de salut i benestar de l'Hospitalet.
El Departament de Salut, el Servei Català de la Salut i l’Ajuntament de l’Hospitalet han firmat avui el Pacte de salut i benestar de la ciutat per als pròxims tres anys, fins al 2021. El conveni té com a finalitat principal reduir les desigualtats en salut, incorporant la perspectiva de gènere en totes les actuacions. Preveu una inversió d’almenys 56,9 milions d’euros en equipaments sanitaris de la ciutat, tot i que aquesta xifra pot créixer, ja que encara està pendent d’incorporar l’import que es derivi de la solució finalment escollida per l’Hospital General de l’Hospitalet.
 
Estructurat en dos grans eixos, el Pacte pretén, d’una banda, impulsar la salut als barris i potenciar l’atenció comunitària i l’atenció integrada social i sanitària. De l’altra, millorar les infraestructures sanitàries, que preveuen la construcció, remodelació i l’equipament de diversos centres sanitaris de la segona ciutat de Catalunya per nombre d’habitants.
 
Durant l’acte de signatura, la titular de Salut ha afirmat que “és congratula molt que puguem firmar aquest pacte de salut i benestar que vagi mes enllà de les infraestructures, que tingui aquesta mirada de ciutadania i de dret a la salut, que tingui aquesta mirada de combatre les desigualtats i de la integració social i sanitària. És important destacar que per primera vegada tenim un pla d’aquestes característiques. En aquest sentit, Vergés s'ha mostrat satisfeta que sigui a l’Hospitalet.
 
Millora de les infraestructures
Per millorar les infraestructures i els dispositius assistencials hi ha prevista una inversió d’almenys 56,9 milions d’euros. Pel que fa a l’atenció primària, la inversió prevista és de 15,5 milions d’euros i el conveni recull quatre grans actuacions:
 
·         La construcció del CAP Santa Eulàlia Nord, que substituirà l’actual CAP Mossèn Cinto Verdaguer.
·         La nova construcció del CAP Florida Sud, que acollirà els professionals de medicina i infermeria de família de l’EAP Florida Sud i que permetrà descongestionar l’actual CAP Florida, que acull els equips de Florida Nord i Sud.
·         Remodelació del CAP Just Oliveras.
·         Nou gran equipament sanitari que aculli l’EAP Sant Josep (actualment ubicat al CAP Just Oliveras), i que permeti traslladar i ampliar el CUAP Pura Fernández així com ubicar una segona base del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) al municipi, entre d’altres serveis.
 
A més, el Pacte de salut i benestar prioritza tres projectes de reforma i millora en l’atenció especialitzada, que suposen una inversió de 41,4 milions d’euros. Concretament, preveu:
 
·         Completar la segona fase d’ampliació de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Aquesta fase inclou completar el nou bloc quirúrgic del centre, millorar l’accessibilitat i dotar l’hospital de tecnologia d’última generació per atendre la població de referència.
·         Reformar i condicionar les noves consultes externes de l’Institut Català d’Oncologia  als espais de l’Hospital Duran i Reynals.
·         Analitzar les necessitats de futur de l’Hospital General de l’Hospitalet que es complementin amb les de l’Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi i el Centre Sociosanitari de l’Hospitalet. En aquesta anàlisi, s’estudiarà la possibilitat de fer una reforma integral de l’Hospital o bé de crear un nou centre que substitueixi l’actual.
 
Impuls a la salut comunitària
El Pacte de salut i benestar, firmat avui, també posa el focus en les àrees bàsiques de salut més desfavorides, és a dir, amb més necessitats socials i desigualats en salut. Ja el 2017, el Departament de Salut va destinar un 1 milió d’euros a 8 dels dotze equips d’atenció primària (EAP) de l’Hospitalet de Llobregat que tenen un entorn socioeconòmic més vulnerable i un finançament insuficient.
 
També preveu la creació d’una Taula comunitària de salut i benestar per tal que faci un diagnòstic dels problemes de salut a la comunitat i prioritzi àmbits d’actuació sempre des d’una perspectiva de gènere i centrant-se en les ABS més desfavorides. Entre aquests àmbits, es consideren prioritaris els hàbits saludables, la prevenció de les drogodependències, la salut emocional, la salut sexual i la detecció de la violència de gènere, entre d’altres.
 
També es fa una aposta per avançar en l’atenció sanitària integrada en les residències per a la gent gran, d’acord amb el model que està elaborant el Govern. Per això, està previst que en la primera fase de la implementació s’hi sumi la residència pública Feixa Llarga i que progressivament s’estengui a la resta de centres residencials del municipi.
 
El conveni també preveu l’activació de recursos socials propis de l’Ajuntament per part dels treballadors socials de l’àmbit sanitari, com també l’establiment de línies d’actuació conjunta en àrees com la recerca, la participació, la millora de l’accessibilitat a l’atenció primària o la reducció de les llistes d’espera.
 
Amb aquest nou conveni firmat amb l’Ajuntament de l’Hospitalet, el Departament de Salut i el Servei Català de la Salut fan un pas més respecte al conveni formalitzat el 2010, ja que no només se centra en equipaments sinó que també posa l’accent en abordar la salut comunitària i l’atenció integrada.

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa sobre el Pacte de salut i benestar de l'Hospitalet

Dossier de premsa sobre el Pacte de salut i benestar de l'Hospitalet
PDF | 1722

Pacte de Salut i Benestar de l'Hospitalet de Llobregat 2018-2021

Pacte de Salut i Benestar de l'Hospitalet de Llobregat 2018-2021
PDF | 661