TES

Catalunya reivindica a Califòrnia els compromisos adquirits a la Llei catalana de canvi climàtic

A l'Under2 Coalition, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat aquesta llei pionera al sud d'Europa que va en la línia del que estableix la UE

query_builder   12 setembre 2018 20:23

event_note Nota de premsa

Catalunya reivindica a Califòrnia els compromisos adquirits a la Llei catalana de canvi climàtic

A l'Under2 Coalition, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat aquesta llei pionera al sud d'Europa que va en la línia del que estableix la UE

  • El conseller Calvet ha reafirmat el compromís del Govern “amb la major coalició mundial de governs estatals i regionals sobre el clima”, que integra més de 200 governs regionals de tot el món compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic
TES
El conseller Calvet a l'Assemblea anual de l'Under2 Coalition, avui.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat avui a San Francisco (Califòrnia) els compromisos adquirits amb la Llei catalana de canvi climàtic, aprovada al Parlament l’any passat. Durant la seva intervenció a l’Assemblea anual de l’Under2 Coalition (U2C), ha defensat els “ambiciosos objectius” de reducció de Gasos d’Efecte d’Hivernacle (GEH) de la llei, pionera al sud d’Europa, que estan alineats amb els que marca la Unió Europea i que són clau de cara a assolir els objectius dels Acords de París”.
 
En aquest sentit, ha recordat que Catalunya treballa perquè la totalitat de la flota pública de vehicles sigui elèctrica el 2030, i també ho siguin el 30% dels cotxes nous. També perquè la meitat de l’electricitat provingui d’energies renovables el 2030 i la seva totalitat, el 2050. Calvet ha subratllat que “no serà una tasca fàcil” però ha insistit que “estem decidits a fer esforços i proporcionar els mitjans necessaris per aconseguir-ho”. Ha recordat que el text preveu l'establiment de pressupostos de carboni i d'impostos sobre el CO2 per als vehicles i les activitats econòmiques per alimentar el Fons Climàtic que també crea la llei.
 
Catalunya és un dels 11 membres fundadors de l’Under2 Coalition, des de maig del 2015. El grup va néixer amb l’objectiu de treballar per reduir les emissions en un 80% respecte 1990 o assolir un nivell d’emissions per càpita de menys de 2 tones anuals de CO2 el 2050. L’integren més de 200 governs regionals compromesos a mantenir l’augment de temperatura mundial a menys de 2ºC, que representen més de 1.300 milions de persones i el 40% de l’economia mundial.
TES
Calvet en la seva intervenció.
Acompanyat per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, el conseller ha reafirmat el compromís del Govern “amb la major coalició mundial de governs estatals i regionals sobre el clima, donant suport a les accions col·lectives sobre vehicles i edificis de zero emissions, una economia que tendeixi al residu zero i que sigui neutre en carboni a mig- llarg termini”.
 
Reforçar el paper als 4 motors d’Europa
 
Calvet també s’ha referit a l’organització Quatre Motors per a Europa, una aliança europea, en què Catalunya participa des de fa més de vint anys per contribuir a la internacionalització de les regions i promoure el seu protagonisme dins de la Unió Europea. Així, ha assegurat que “reforçarem la cooperació amb els Quatre Motors d'Europa per impulsar i fer efectiu el recent acord polític sobre la governança de la Unió de l'Energia, pedra angular per aconseguir una transició cap a una economia baixa en carboni i la modernització de l'economia i la indústria a tot Europa”.
 
Primera Cimera Global d’Acció Climàtica
 
L’Assemblea anual de l’Under2 Coalition s’ha celebrat enguany en el marc de la Cimera Global d’Acció Climàtica, una cita d’abast internacional que s’ha organitzat per primer cop a Califòrnia amb l’objectiu de fer balanç dels compromisos complerts després de l’històric Acord de París del 2015, assolit dins la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. La trobada, que aplega, del 12 al 14 de setembre líders mundials de regions de tot el món, també servirà per consensuar nous reptes de futur en cinc àrees diferenciades, que serviran de cara a la propera cimera COP24 que se celebrarà el novembre a Polònia. Les àrees a explorar són:
 
·        Sistemes d’energia saludables
·        Creixement econòmic inclusiu
·        Comunitats sostenibles
·        Custòdia del territori
·        Inversions transformadores del clima
 
Reunions bilaterals
 
Un altre dels objectius de la cimera és estrènyer vincles amb representants d’institucions públiques i privades alineades amb la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, el conseller Calvet ha mantingut avui trobades bilaterals amb Lesley Griffiths, secretària d’Energia, Planificació i Afers Rurals de Gal·les (Regne Unit), i Ken Alex, director de l’Oficina de Planificació i Recerca del Governador de Califòrnia.