Miquel Buch

El conseller Buch acompanya els motoristes en la sessió d'avui del programa Formació 3.0 a Cornudella de Montsant

query_builder   15 setembre 2018 11:59

event_note Nota de premsa

El conseller Buch acompanya els motoristes en la sessió d'avui del programa Formació 3.0 a Cornudella de Montsant

foto
·       Aquesta és la darrera sessió que integra aquest programa formatiu adreçat a millorar la conducció i la seguretat dels motoristes
 
El conseller d’Interior, Miquel Buch i el director de l’SCT, Juli Gendrau, han participat aquest matí a Cornudella de Montsant en una nova sessió del programa de formació per a motoristes Formació 3.0. Aquesta és la darrera sessió d’aquest programa formatiu organitzat pel Servei Català de Trànsit (SCT) i ANESDOR (Associació  Nacional d’Empreses del Sector de les Dues Rodes) i dirigit als conductors de motocicletes que vulguin millorar la seva tècnica de conducció i millorar la seva seguretat.
 
El conseller Buch ha donat la benvinguda als participants i ha subratllat la importància d’aquesta formació perquè “un de cada 4 morts a les carreteres catalanes és usuari de motocicleta”. Buch ha explicat que l’objectiu d’aquestes jornades és “ajudar als motoristes a millorar la seva conducció, ja que hem detectat que la majoria de les víctimes, d’entre 40 i 60 anys, tot i tenir més de 10 anys de carnet, els cal una millora en els seus hàbits de conducció”.

Buch ha recordat que “a dia d’avui, hi ha 29 morts respecte als 31 de l’any 2017, però per nosaltres, només que hi hagi un sol mort, estem igual de preocupats i des del Servei Català de Trànsit farem tota la feina que calgui per millorar aquestes dades”

L’acte ha comptat alhora amb la presència del secretari general d’ANESDOR, José María Riaño, i de Jordi Bracons, director del Saló de la Moto.
 
Balanç positiu del programa

El programa Formació 3.0 s’ha reeditat aquest 2018 per quart any consecutiu. El balanç de les tres edicions anteriors és molt positiu. Malgrat que la sinistralitat en motocicleta no es redueix tant com en la resta de vehicles i que encara representa una de cada quatre víctimes mortals, el programa Formació 3.0 aconsegueix assessorar i formar cada cop a més motoristes. El programa ha completat tres edicions amb més de 1.216 participants.
 
Convé destacar que la Formació 3.0 compta amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, tant per al desenvolupament de l’activitat com per a la localització de les ubicacions adequades a les quatre demarcacions catalanes.
Errors habituals dels motoristes
 
Els motoristes que realitzen aquestes sessions gratuïtes fan un recorregut amb la seva motocicleta d’uns 15 minuts, acompanyats i enregistrats pels instructors de la formació. Posteriorment, es visualitzen les imatges i es comenten els detalls que puguin millorar la conducció del motorista participant per tal de garantir al màxim la seva seguretat.
 
Els errors més comuns que s’han detectat al llarg de les nombroses sessions del programa són:
 
  • Velocitat poc adequada a l’entorn. L’excés de confiança és una de les principals causes que fa que els conductors no respectin els senyals de velocitat i que no s’adaptin a les circumstàncies meteorològiques, de la via o del trànsit.
  • Traçat incorrecte dels revolts. S’ha detectat que els motoristes acostumen a entrar massa aviat als revolts, fet que compromet l’estabilitat del vehicle.
  • Desconeixement de la tècnica de frenada. Saber frenar la moto correctament és imprescindible. No totes les motos reaccionen igual ni sempre es frena de la mateixa manera.
  • Mal aprofitament de l’espai. La invasió del carril contrari o de la cuneta en els revolts fa que s’augmenti la velocitat i sigui més difícil rectificar.
  • Falta de manteniment. Mantenir la moto en bon estat és vital. Revisar el bon funcionament d’alguns elements és bàsic per garantir la seguretat.
 
Material divulgatiu per fomentar la conducció segura de motos

L’SCT distribueix entre els motoristes d’aquestes activitats formatives i també en esdeveniments vinculats amb el món de les dues rodes una postal free amb consells viaris. La finalitat d’aquest material és conscienciar els usuaris d’aquests vehicles de fugir de conductes de risc i apel·lar-los a una conducció responsable i segura.
Les recomanacions fonamentals que es donen per practicar una conducció segura de les motocicletes són aquestes:
- Respecta els límits de velocitat i mantén la distància de seguretat.
- Posa’t un casc integral, jaqueta, pantalons, botes i guants de protecció.
- Fes un manteniment periòdic de la moto.
- Porta els llums en bon estat i encesos tant de dia com de nit.
- A la carretera, ets el més vulnerable. No et distreguis.
- La traçada i la frenada són bàsiques per a la teva seguretat.
 
 
L’any 2017 van perdre la vida 168 persones a la xarxa viària interurbana de Catalunya, de les quals 45 eren motoristes, una quarta part del total, mentre que 292 usuaris de vehicles de dues rodes van patir ferides de gravetat.