Vicepresident Aragonès

Aragonès: "Tindrem pressupost. Ho dic des del convenciment que els grups parlamentaris i el govern sabrem prioritzar les necessitats del país a les lluites partidistes"

Presenta un projecte de governança de "mirada llarga, objectius ambiciosos, inspiració republicana i vocació europea i global"

query_builder   19 setembre 2018 18:37

event_note Nota de premsa

Aragonès: "Tindrem pressupost. Ho dic des del convenciment que els grups parlamentaris i el govern sabrem prioritzar les necessitats del país a les lluites partidistes"

Presenta un projecte de governança de "mirada llarga, objectius ambiciosos, inspiració republicana i vocació europea i global"

  • Assegura que el govern català plantejarà a l’espanyol un calendari de pagament dels 7.607 M€ de deutes pendents en la Comissió Mixta de dimarts
  • Adverteix l’Estat que la Generalitat “reclamarà fins l’últim euro per poder-lo destinar a polítiques públiques”, però que “això no és bescanviable pel dret a l’autodeterminació”
Fotografia del vicepresident durant la seva intervenció al Dinar Cambra
El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, s’ha mostrat convençut que el govern tirarà endavant els Pressupostos de la Generalitat per al 2019. “Ho dic des del convenciment i la convicció que els grups parlamentaris i el govern serem capaços de situar per davant les necessitats del país a les oportunitats en la lluita partidista de regat curt que a vegades és temptadora però gens productiva per a Catalunya”. En aquest sentit, ha fet una crida als diputats al Parlament català per “abordar amb mentalitat oberta i positiva la negociació pressupostària. El govern ho farà, perquè aquest país necessita un pressupost per acompanyar l’horitzó polític que volem”, ha assegurat.
 
Aragonès ha fet aquestes declaracions en el transcurs del Dinar Cambra que ha tingut lloc avui a la Casa Llotja de Mar. Davant d’un nodrit grup d’empresaris i representants del món polític i social ha explicat que el govern té la voluntat de “dotar Catalunya d’un projecte de governança de mirada llarga, objectius ambiciosos, d’inspiració republicana i vocació europea i global”. I ha afegit que aquest pla ha de pivotar sobre el vèrtex educació-treball-prosperitat.
 
El vicepresident ha anunciat que els comptes per a l’any que ve recuperaran el finançament de l’educació de 0 a 3 anys, apostaran per la Formació Professional, especialment la dual, i afavoriran la cultura del risc. “Per això, cal un estat emprenedor que faciliti que les empreses assumeixin risc”, ha assegurat. En aquest sentit, ha dit que el govern impulsarà la conversió definitiva de l’ICF com a banca pública d’inversions que lideri un pla d’inversions estratègiques vinculat també al Pla Juncker i al BEI. “Per a tot això necessitem eines i una d’aquestes és el pressupost de la Generalitat”.
 
La Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals
 
En el transcurs de la conferència, Aragonès també s’ha referit a la reunió de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals, Estat-Generalitat, que tindrà lloc el proper dimarts 25 de setembre. Una comissió que, com ha recordat, “no es produeix des de fa set anys” i on el Govern català “exigirà” al Govern espanyol un “compromís de pagament” dels deutes pendents de l’Estat amb Catalunya. “Plantejarem la necessitat que es posi sobre la taula un calendari de pagament dels 7.607 milions d’euros pendents de l’Estat”. Aquí s’inclouen, per exemple, els 759 M d’incompliment d’inversions vinculades a la DA 3a de l’Estatut d’Autonomia (import reconegut per a l’any 2008 a la comissió bilateral Generalitat-Estat celebrada el juliol del 2011); o els 583 milions d’euros de finançament dels Mossos d’Esquadra en el període 2010-2017, entre d’altres.
 
El vicepresident també ha advertit l’Estat que “s’equivoca si creu que Catalunya canviarà les seves aspiracions”. “Nosaltres reclamarem fins l’últim euro per poder-lo destinar a polítiques publiques, però això no és bescanviable pel dret d’autodeterminació” ha conclòs.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 26