Conseller Maragall: "Catalunya ha de ser una referència en la implementació de l'Agenda 2030"

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha inaugurat un cicle de jornades sobre l'Agenda 2030

query_builder   27 setembre 2018 19:29

event_note Nota de premsa

Conseller Maragall: "Catalunya ha de ser una referència en la implementació de l'Agenda 2030"

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha inaugurat un cicle de jornades sobre l'Agenda 2030

El conseller Ernest Maragall ha inaugurat aquest matí el cicle de jornades 'L’Agenda 2030: Transformar Catalunya, millorar el món' al Recinte Modernista de Sant Pau. Ho ha fet al costat del president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Ferran Rodés, i el director del CADS, Arnau Queralt. La celebració d’aquest cicle de jornades sobre l’Agenda 2030 coincideix amb el tercer aniversari de la seva aprovació per les Nacions Unides.

 

Durant la inauguració del cicle de jornades 'L’Agenda 2030: Transformar Catalunya, millorar el món', el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha expressat la voluntat que l’Agenda 2030 “sigui més que una marca o una retòrica”. Ha assegurat que “és i ha de ser un compromís global de país. Ha de tenir solvència i arrelament en la societat catalana”.

L’Agenda 2030 és una agenda global i universal que conté 17 objectius interrelacionats i interdependents. Cada objectiu té unes fites concretes i un paquet d’indicadors que en permeten mesurar l’evolució. En paraules del director del CADS, Arnau Queralt: “és una plataforma per compartir visions i crear aliances”.

Que Catalunya sigui en pocs anys una referència en la implementació de l’Agenda 2030 és més que una possibilitat. Per nosaltres és una autoexigència, per a Europa i per al món pot ser una referència” ha explicat el conseller, i ha afegit: “Catalunya és un país petit que s’està construint amb grans ambicions”.

A més, el conseller ha apuntat que “podríem estar assistint a una doble transició: una transició de país i una transició cap a un món sostenible i una societat equitativa”. “L’apropiació col·lectiva de l’Agenda 2030 és un compromís de qualitat democràtica” ha insistit el conseller, que també ha volgut subratllar que “el Parlament s’ha de fer seu aquest compromís, però també el país, la gent”.

La d’avui era la primera jornada d’un cicle en el que es conjuguen els cinc àmbits d’acció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Aquests àmbits es coneixen globalment com les 5P: persones, planeta, prosperitat, pau i partenariats.

La jornada inaugural s’ha centrat en les persones i la prosperitat i ha comptat amb la participació de representants d’algunes de les organitzacions i institucions que hi treballen des de Catalunya, com UNICEF Comitè Catalunya, el Consell Nacional de les Dones de Catalunya, el Centre Unesco Catalunya, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, el Consell de Relacions Laborals de Catalunya, ESADE, l’associació Respon.cat i ISGLOBAL. També hi han intervingut actors internacionals com ONU-Habitat, la Fair Trade Advocacy Office i l’Organització Mundial de la Salut.

El president del CADS, Ferran Rodés, ha lamentat que fins ara s’ha avançat poc i lentament, però que “som a temps de fer de l’Agenda 2030 una eina fonamental de país”. Ha reconegut, però, que “ens agradaria anar molt més enllà. Ens agradaria que fos el Pla de Govern”. Arnau Queralt, director del CADS, ha dit que “l’Agenda 2030 ha de ser un pla obert, s’ha d’actualitzar regularment per assegurar que avancem en els objectius dels ODS”. Queralt s’ha mostrat ambiciós en considerar que aquest procés ha de ser realment transformador i ha assegurat que “Catalunya ha de contribuir als ODS a escala global, però cal començar pel país: transformem Catalunya i millorarem el món”. “El Pla Nacional vol passar dels objectius generals de Nacions Unides a compromisos concrets. Cada compromís ha de tenir un pressupost associat per assegurar el seu assoliment” ha explicat Queralt. A més, ha demanat que “el Pla Nacional i el Pla de Govern han d’estar lligats”.

El Govern ha inclòs la implementació de l’Agenda 2030 en el Pla de Govern d’aquesta legislatura i ja hi està treballant des de la comissió interdepartamental que encapçala el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. El conseller Maragall ha volgut recordar que va ser Raül Romeva qui va engegar l’aplicació de l’Agenda 2030 des de Catalunya, i que recull el seu llegat per posar-la en marxa. La cloenda ha comptat amb la participació d'Isidre Sala, director general d'Afers Multilaterals i Europeus del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, que ha destacat un cop més el compromís de Catalunya amb la comunitat internacional per mitjà de l’Agenda 2030.

2  

Imatges

El conseller Ernest Maragall acompanyat d'Arnau Queralt i Ferran Rodés

El conseller Ernest Maragall acompanyat d'Arnau Queralt i Ferran Rodés 1696

Inauguració. El conseller Ernest Maragall acompanyat d'Arnau Queralt i Ferran Rodés

Inauguració. El conseller Ernest Maragall acompanyat d'Arnau Queralt i Ferran Rodés 1432