Informe Bones pràctiques Big Data

Govern i Big Data CoE presenten l'informe 'Bones pràctiques per compartir dades personals en la nova economia de les dades'

La Generalitat promou un codi d'ús del Big Data per facilitar el desenvolupament de la nova economia de les dades

D'aquesta manera no es posa en risc el gran potencial d'innovació, econòmic i social de la nova economia de les dades

query_builder   4 octubre 2018 17:30

event_note Nota de premsa

Govern i Big Data CoE presenten l'informe 'Bones pràctiques per compartir dades personals en la nova economia de les dades'

La Generalitat promou un codi d'ús del Big Data per facilitar el desenvolupament de la nova economia de les dades

D'aquesta manera no es posa en risc el gran potencial d'innovació, econòmic i social de la nova economia de les dades

  • L’informe aporta pautes per aplicar adequadament la nova normativa de dades personals sense posar en risc el gran potencial d’innovació, econòmic i social de la nova economia de les dades
 
El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i el Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona (Big Data CoE) han presentat avui l’informe “Bones pràctiques per compartir dades personals en la nova economia de les dades”, que aporta pautes per a un tractament adequat de les dades personals i la seva anonimització en entorns tecnològicament complexos com és el cas del Big Data.
 
Amb aquesta publicació, el Govern vol facilitar el desenvolupament de la nova economia de les dades per poder-ne aprofitar al màxim les oportunitats que ofereix tant en els àmbits empresarials i d’innovació com en l’àmbit social. Per això, dona eines a empreses i organitzacions per afrontar amb èxit el repte que suposa aplicar el nou reglament europeu de dades de caràcter personal sense posar en risc aquest potencial.
 
L’informe recopila procediments, mesures tècniques i bibliografia per ajudar al compliment de la nova normativa de dades i proposa un conjunt de recomanacions per a totes les organitzacions que han de tractar amb grans volums de dades.
 
Entre aquestes recomanacions hi figuren el respecte als principis de lleialtat i transparència, de responsabilitat sobre el tractament, de recerca i innovació responsable i el de perseguir un interès legítim i d’acord amb els usos que es proposen en el document.
 
També s’aconsella la realització d’una avaluació d’impacte en la protecció de dades que demostri que el tractament que es vol realitzar no suposa un risc per a la privacitat, i s’incideix en el compromís amb els procediments i les bones pràctiques de recollida de dades personals i d’informació que es proporcionen al públic i als interessats.
 
Igualment, l’informe recorda que cal garantir drets dels interessats com ara el de l’oblit i el de transportabilitat de les seves dades personals, i aconsella comptar amb la figura d’un Delegat de Protecció de Dades, especialment davant de grans volums de dades.
 
Per facilitar la presa de decisions als responsables de tractament de dades de les organitzacions, l’informe recorda que cal seguir les recomanacions de l'ENISA (European Union Agency for Network and Information Security) en matèria de seguretat i privacitat, i proposa un procediment d'actuació basat en un procés d'anonimització iteratiu que requerirà sempre la superació d'un test de reidentificació.
 
Podeu consultar l’estudi complet aquí
 
Ètica i dades
 
L’informe ‘Bones pràctiques per compartir dades personals en la nova economia de les dades’ s’ha donat a conèixer durant el workshop ‘Ètica i dades’, organitzat pel Big Data CoE Barcelona, la UB i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública per fomentar el debat sobre la compartició de dades des del punt de vista del seu potencial, l’ètica, la privacitat i l’educació, i sobre com progressar en el seu ús per al bé comú.
 
La presentació ha tingut lloc a l’Aula Magna de la UB i hi han intervingut el director de SmartCatalonia, Dani Marco; el vicerector de Transformació Digital de la UB, Oriol Pujol, i el director del Big Data CoE Barcelona, Marc Torrent.