SUR

Catalunya impulsa noves propostes de col·laboració en matèria d'universitats, recerca i innovació amb institucions japoneses

Universitats i Recerca participa en el Fòrum STS de ciència i tecnologia que s'ha celebrat a Kyoto

query_builder   10 octubre 2018 12:00

event_note Nota de premsa

Catalunya impulsa noves propostes de col·laboració en matèria d'universitats, recerca i innovació amb institucions japoneses

Universitats i Recerca participa en el Fòrum STS de ciència i tecnologia que s'ha celebrat a Kyoto

  • El secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, s’ha trobat amb representants de les universitats de Kobe, Osaka i Kyoto, així com amb l’institut RIKEN de recerca
  • També s’han explorat acords amb el sistema de coneixement austríac a través de la Universitat de Viena i el Vienna Science and Technology Fund
SUR
El secretari Grau a la cloenda del Fòrum
 
La presència de Catalunya en el Fòrum STS de ciència i tecnologia de Kyoto, mitjançant la participació del secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ha permès impulsar noves propostes de col·laboració amb institucions japoneses de l’àmbit del coneixement i la innovació. Concretament, Grau s’ha trobat amb representants de les tres universitats de la regió de Kansai: Kobe, Osaka i Kyoto; així com amb l’Institut Riken de recerca per tal d’ampliar els acords ja existents o impulsar-ne de nous.
 
Les universitats de Kobe, Osaka i Kyoto formen part del Kansai Innovation Strategic Special Economic Zone for Life Innovation and Green Innovation que aposta per una regió amb una àmplia xarxa d’entitats acadèmiques i l’establiment de partenariats universitat-empresa. En el cas de la universitat de Kobe, actualment té cinc convenis de col·laboració amb entitats catalanes i és sòcia del projecte JEUPISTE, que se centra en enfortir els lligams en coneixement i innovació entre Europa i Japó, i fer front als reptes socials comuns a través d’una sèrie d’actuacions d’anàlisi, promoció i suport.
 
Pel que fa a la trobada amb l’Institut RIKEN, s’ha focalitzat en les propostes de col·laboració amb els centres catalans de la xarxa CERCA ja que ambdues institucions tenen centres líders en les mateixes disciplines científiques. El RIKEN és un dels instituts de recerca més importants del Japó que treballa en àmbits com ara la física, la química, les ciències de la vida, la biologia i l’enginyeria. 
 
Més enllà de les relacions bilaterals amb el Japó, especialment fructíferes han estat les reunions amb els representants del sistema de coneixement i innovació austríac, concretament amb la Universitat de Viena i el WWTF, el Vienna Science and Technology Fund.
 
Les trobades mantingudes en el marc del Fòrum STS també han inclòs al president del Consell Europeu de Recerca (ERC en les seves sigles en anglès), Jean-Pierre Bourguignon, i a representants de la Japan Science and Technology Agency (JST), que també té acords amb l’ERC.
 
Transformació de la societat
El secretari d’Universitats i Recerca també ha participat en les sessions plenàries i simultànies del Fòrum STS que, entre d’altres qüestions, han debatut el paper de la ciència i la tecnologia en l’educació, els negocis i les finances, o l’impacte de la recerca i la innovació en el futur de la humanitat.
 
El document de conclusions de l’edició d’enguany ha destacat que la resposta als greus problemes de falta d’equitat i sostenibilitat al món s’ha de trobar en la ciència i en la tecnologia. En aquest línia, la declaració final ha subratllat que cal involucrar a múltiples agents de tot el món, com ara científics, empresaris i gestors públics, per solucionar els problemes i afrontar els reptes. 
 
En aquest sentit, Grau ha destacat que “el Govern comparteix aquesta visió ja que, sens dubte, els agents del coneixement i la innovació tenen un paper important en la transformació de la societat ”. Així, tal i com recull la declaració del Fòrum STS, considera essencial que l’acadèmia, les administracions i la indústria promoguin el clima per afavorir la innovació i el marc legal que propiciï que les idees es converteixen en productes, serveis o models de negoci, entre d’altres. “D’aquesta manera, tindrem una societat més rica però també més justa”, ha afegit Grau.
 
En el marc de les activitats sectorials del Fòrum STS, el secretari també ha participat en la trobada de rectors i gestors de l’àmbit de l’educació superior que ha tractat el paper de les universitats com a agents de canvi. Pel que fa a la 9a reunió de presidents d’agències de finançament de la recerca, la sessió ha debatut sobre Ciència Oberta i el rol de les agències de finançament en aquesta transformació cap a un accés obert de les dades. En aquest punt, Grau ha recordat que la Secretaria d’Universitats i Recerca treballa en “l’establiment d’una estratègia catalana sobre ciència oberta que defineixi les formes i implicacions de l’accés obert al coneixement i a les dades”.
 
El 15è Fòrum STS de ciència i tecnologia ha aplegat uns 1.400 representants de prop d’un centenar de països i organitzacions internacionals d’arreu del món de l’àmbit de la recerca, la innovació i l’educació superior. Aquesta és la segona vegada que el Govern hi assisteix, una presència que s’emmarca en l’aposta per fiançar la projecció internacional de Catalunya.
 
Visita al centre d’ACCIÓ a Tòquio
La visita del secretari d’Universitats i Recerca al Japó finalitza avui a Tòquio on, entre d’altres activitats previstes, visitarà el centre que ACCIÓ té a la capital nipona.

2  

Imatges

Cloenda Fòrum STS

Cloenda Fòrum STS 873

Reunió rector Viena

Reunió rector Viena 563

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 96