EMAS

La consellera Artadi lliura els Premis EMAS Catalunya 2018

Els guardons distingeixen les organitzacions que implanten aquest sistema de gestió ambiental europeu, que persegueix la millora constant en eficiència i estalvi energètic

query_builder   17 octubre 2018 15:13

event_note Nota de premsa

La consellera Artadi lliura els Premis EMAS Catalunya 2018

Els guardons distingeixen les organitzacions que implanten aquest sistema de gestió ambiental europeu, que persegueix la millora constant en eficiència i estalvi energètic


  • La consellera posa les empreses amb certificat EMAS com a “millor exemple del país que volem, un país que es dirigeix cap a l’excel·lència ambiental”
  • Els Premis han compartit espai amb la vuitena edició del Marketplace Ambiental, un esdeveniment que reuneix entitats ambientals i empreses per fomentar la col·laboració i simbiosi amb projectes Tàndem
Lliurament Premis
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha lliurat avui els Premis EMAS Catalunya 2018, uns guardons concedits per l’associació Club EMAS amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, que distingeixen les organitzacions que voluntàriament implanten aquest sistema de gestió ambiental europeu. L’objectiu final és premiar institucions, empreses i entitats responsables ambientalment, que estan compromeses amb l’estalvi energètic, l’eficiència i la sostenibilitat ambiental. Així, els premis volen ser un estímul per a la millora del sistema, una oportunitat per a la innovació, tant en la gestió com en la comunicació, així com un reconeixement a les accions dutes en el marc de la gestió ambiental de les organitzacions EMAS.
 
Artadi ha posat en relleu “la quantitat i la diversitat” dels candidats a rebre un guardó, i ha agraït “l’activitat i el compromís” de totes les empreses  que han decidit fer el pas endavant per obtenir el certificat EMAS, un sistema de certificació voluntari que reconeix tots els que volen anar més enllà del que exigeix la llei: “Aquest és el millor exemple del país que volem, un país que es dirigeix cap a l’excel·lència ambiental”, ha afirmat.
 
En aquest sentit, la consellera ha destacat que, si Catalunya fos un estat, ocuparia el cinquè lloc en el rànquing de la Unió Europea en nombre d’empreses amb registres EMAS, una xifra que, per a la consellera, “és el reflex de la densitat i l’empenta del teixit empresarial que és la gran força del país, que enforteix el compromís col·lectiu per garantir el futur i el benestar mediambiental a Catalunya”.
 
La consellera de la Presidència també ha remarcat la importància de la col·laboració público-privada, que té com a principal valor “trobar solucions i repensar problemes extremadament complexos”. Per això, el Govern dona suport a empreses que implementen estratègies de gestió mediambiental.
 
 
Finalment, Artadi ha volgut cloure l’acte de lliurament dels Premis EMAS amb un record cap el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, de qui ha citat les paraules següents: “Tenim el nostre planeta no com a hereus de les generacions passades, sinó com a préstec de les generacions futures”.
 
 
Guardons EMAS
 
L’EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) és una eina de gestió mediambiental per a empreses i altres organitzacions, d'aplicació voluntària, que permet avaluar, millorar i donar a conèixer el seu comportament ambiental. Aquest comportament és auditat de forma externa i el registre l’emet, en nom de la Unió Europea, el corresponent Organisme Competent que a Catalunya és la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat.
 
En la vuitena edició, els Premis s’han atorgat en 4 categories diferents. En la de millor declaració ambiental, el guardó ha estat pel celler familiar Gramona, per la “bona i innovadora representació del impacte ambiental per unitats d’impacte i la bona representació gràfica dels indicadors, entre altres”. També en aquesta categoria, s’ha atorgat un accèssit a B. Braun, companyia del sector mèdic i farmacèutic, per la “bona descripció dels processos productius i dels seus aspectes ambientals i la introducció del concepte de cicle de vida i representació de forma gràfica, entre altres”.
 
En millor acció d’implicació amb les parts interessades, el Centre Tecnològic Leitat s’ha emportat la distinció, amb el projecte LLENÇA’T A NO LLENÇAR! L’objectiu principal de l’acció ha estat sensibilitzar i implicar el personal en la prevenció i reutilització de residus, amb accions destinades a aconseguir un impacte més enllà del lloc de treball, arribant a la vida diària de cadascú. La iniciativa es va començar a dissenyar l’estiu del 2016 i al tercer trimestre 2016 i primer trimestre 2017 es va executar. Es dividia en tres àmbits principals d’actuació: Reutilització, malbaratament alimentari i prevenció de residus d’envasos i embalatges, amb accions que es van desenvolupar en els tres centres de treball de Leitat, a Terrassa, Barcelona i Vilanova del Camí. L’acció va comptar amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya.
 
D’altra banda, el guardó a la millora del comportament ambiental ha estat per al Cementiri Roques Blanques, a El Papiol, del Grup Altima, per la seva innovació amb activitats de promoció de la biodiversitat. Concretament, pel Camí del Bosc, un sender que discorre per diferents terrasses enjardinades que constitueixen un clar en el bosc i que pot acollir més de 4.000 urnes cineràries biodegradables, l’espai natural més gran d’Espanya per inhumar cendres de forma controlada. Les terrasses estan fetes amb fusta de castanyer procedent del Montseny, i s’ha utilitzat un innovador sistema de contenció natural (Mur Krainer) basat en la bioenginyeria aplicada al paisatge. A més, ofereix refugi i aliment per a la fauna del lloc, especialment per a les papallones.
 
Finalment, com a novetat, s’ha fet una menció especial al millor projecte Tàndem, que reconeix iniciatives de simbiosi entre empreses i entitats ambientals, que col·laboren en benefici mutu per desenvolupar projectes de millora del medi ambient. En aquesta categoria, la distinció ha estat per Ramats de Foc, un projecte que ha comptat amb la participació de Pau Costa Foundation, Gremi Carnissers de les comarques gironines, Explotacions Ramaderes (pastors/res), Restaurant Mas Pi de Verges, i Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF) del Cos Bombers de Girona. Es tracta d’una eina per a la prevenció dels incendis forestals mitjançant la promoció de la ramaderia, com una pràctica comuna i tradicional a la Mediterrània que aporta importants beneficis a la societat, incloent la gestió del risc d’incendis. En Ramats de Foc convergeixen les necessitats de ramaders/es, carnissers/es, cossos de gestió d’incendis i restaurants, amb l’objectiu d’articular una cadena de producció i consum d’aliments procedents dels ramats participants que tingui com a valor afegit la prevenció d’incendis en àrees forestals estratègiques. L’objectiu per a finals de 2019 és aconseguir la participació de 30 ramaders/es a 40 zones estratègiques i 50 establiments.
 
 
A més dels premis durant l’acte s’ha donat un reconeixement especial a les organitzacions EMAS que durant l’any 2017 i 2018 compleixen els 10 anys en el registre EMAS i també a les noves empreses que han apostat per implantar aquest sistema de gestió ambiental recentment l’any 2017 i 2018.
 
Premis Tàndem
Vuitena edició del Marketplace Ambiental
 
Coincidint amb el lliurament dels Premis al Born Centre Cultural de Barcelona, enguany s’ha celebrat també la vuitena edició del Marketplace Ambiental, un esdeveniment que serveix per reunir empreses compromeses amb el medi ambient i entitats que treballen amb projectes de millora ambiental, per establir llaços i afavorir la col·laboració entre elles, per posar en marxa projectes que els generen un benefici comú.
 
L’objectiu és crear projectes Tàndem, davant de reptes que han de ser solucionats, amb una mirada interdisciplinar i treball en equip, promovent que entitats ambientals i empreses treballin alineades. La jornada ha comptat amb uns 200 inscrits, dels quals un 63% són empreses, un 18% administracions, i un 12% entitats, entre altres.
 
Per incentivar aquestes col·laboracions es presenten tres casos d’èxit. D’una banda, l’Ultra Clean Marathon organitzada per la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya, amb la participació de l’Agència de Residus de Catalunya i amb el patrocini de l’Obra Social de la Caixa i d’URBASER. Amb aquesta iniciativa és van ajuntar dues finalitats, la de fomentar la conservació de la natura amb la de reduir els residus que s’hi troben.
 
Un altra de les experiències exitoses és “Giraffa”, una empresa que produeix bufandes amb materials ecològics i on estampa dibuixos d’espècies que les entitats ambientals protegeixen. El 10% de les vendes de les bufandes les dona a les entitats.
 
La darrera experiència és, precisament, el projecte “Ramats de foc”, que ha guanyat la menció especial dels Premis EMAS al millor projecte Tàndem.
  
La celebració del Marketplace coincidint amb els Premis EMAS ha permès donar visibilitat a aquesta iniciativa entre empreses EMAS ja sensibilitzades ambientalment, per promoure la seva participació en aquest esdeveniment i afavorir el networking amb les entitats ambientals.