Comissió Bilateral Generalitat-Aran

El Govern encara el tram final per un nou acord de finançament amb l'Aran

query_builder   17 octubre 2018 20:13

event_note Nota de premsa

El Govern encara el tram final per un nou acord de finançament amb l'Aran

  • S’ha acordat crear una comissió de treball que elaborarà  en el termini de tres mesos una proposta de model de finançament, tal i com preveu la Llei 1/2015 del Règim Especial d’Aran
  • Aquest és principal acord pres aquesta tarda en el marc de la Reunió Bilateral Generalitat-Conselh Generau d’Aran, presidida per la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i el Síndic d’Aran, Carlos Barrera
  • La consellera Artadi destaca la molt bona sintonia entre les dues institucions i agraeix al Síndic “la lleialtat institucional en els mesos del 155”
Comissió Bilateral Generalitat-Aran
El Govern de la Generalitat i l’Aran han acordat aquesta tarda, en el marc de la Reunió Bilateral Generalitat-Conselh Generau d’Aran, la creació d’una comissió de treball, formada per membres d’ambdues administracions, que elaborarà, en un termini de tres mesos, la proposta d’un nou acord de finançament. S’encara així, el tram final per assolir aquest nou acord de finançament, que donarà estabilitat i no requerirà d’una aprovació anual com fins ara, i, a l’hora, es dona compliment a la Llei 1/2015 del Règim Especial d’Aran que així ho preveu. La reunió ha estat presidida per la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i el Síndic d’Aran, Carlos Barrera.
 
Durant la reunió, també s’han acordat els criteris que han de regir aquesta proposta de model de finançament: aquest ha de venir determinat pel PIB català, l’IPC, la regla de despesa i la coresponsabilitat fiscal entre les dues administracions. Seguint aquests criteris, la comissió de treball redactarà una proposta de finançament que s’elevarà i aprovarà en una Reunió Bilateral extraordinària Generalitat-Conselh d’Aran i seguidament serà elevada  al Govern per la seva aprovació.
 
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha destacat la necessitat que l’Aran pugui tenir un “finançament que sigui més estable, que doni resposta als projectes que s’han de fer amb una predictibilitat que no s’hagi de negociar any rere any”. Els criteris que han de regir aquest nou finançament són l’autosuficiència i la coresponsabilitat, segons la Portaveu del Govern.
 
D’aquesta manera, tot i l’aplicació de l’article 155 i la conseqüent paràlisi dels anteriors acords aprovats entre les dues administracions, el Govern de la Generalitat dona compliment a la Llei 1/2015 pel que fa al termini del nou acord de finançament.
 
Durant la trobada, també s’ha aprovat l’Acord de finançament vinculat a l’any 2018 entre la Generalitat i el Conselh Generau d’Aran, pendent de tancar uns serrells que s’enllestiran els propers dies.  
 
En el transcurs de la bilateral, també s’ha donat compte de l’estat de tramitació dels acords de traspassos aprovats en l’última Comissió Bilateral Generalitat-Aran. Aquests traspassos són el desplegament de competències reconegudes matèria d’ordenació del territori i urbanisme, l’ampliació de mitjans en matèria helioportuària, i el traspàs de funcions en matèria d’espais naturals. Pel que fa a l’ordenació del territori ja està aprovat i publicat al DOGC per part del Govern de la Generalitat, mentre que els altres dos traspassos s’aprovaran en les properes setmanes.
 
La consellera de la presidència, Elsa Artadi, ha destacat la “màxima sintonia” entre les dues administracions i ha volgut “mostrar formalment el reconeixement i agraïment al Síndic i al Conselh Generau per la lleialtat institucional que hi ha hagut durant tots els mesos del 155”.  Per la seva banda, el Síndic, Carlos Barrera,  ha valorat “molt positivament la reunió d’avui” i fins i tot l’ha qualificat com “una de les millors comissions bilaterals que hem tingut en els últims anys”. En aquest sentit ha agraït la feina feta des del Departament de la Presidència, a través de la Secretaria d’Administracions i Relacions amb l’Aran.
 
Respecte al bombers, que és un traspàs que prové de l’any 1994, Artadi ha destacat que també hi ha hagut un acord polític per donar-hi un impuls, tot i que ha assenyalat que “tardarà un temps a implementar” ja que requereix de la coordinació de diferents direccions generals de la Generalitat perquè “sigui un model que funcioni”.
 
 
Altres temes sectorials
 
Durant la reunió, s’han tractat també temes sectorials que actualment s’estan treballant amb els diferents departaments del Govern. D’entre ells destaca que l’impuls pràcticament definitiu a que la Generalitat transfereixi a l’Aran una dotació pressupostària en matèria d’acció social per a la reforma d’un edifici per a ubicar-hi una residència per a gent gran i centre de dia al municipi de Les. Aquest és un projecte que es preveu que es tanqui en els propers mesos.
 
Un altre tema rellevant que s’ha tractat és el compromís de la Secretaria General de l’Esport de fixar una aportació econòmica anual per al Conselh destinada al funcionament del Centre de Tecnificació d’Esports d’Hivern i dels programes que s’hi realitzen conjuntament amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern.
 
Visualitzar el reconeixement a la nacionalitat aranesa
 
D’altra banda, a la comissió bilateral la consellera de la Presidència ha expressat la voluntat política que hi hagi “un reconeixement de la nacionalitat aranesa a Catalunya, que no només es visualitzi un cop ets a l’Aran, sinó que sigui una realitat arreu del territori”. Per Artadi, “és una manera d’enriquir tot el país, Catalunya, i també d’enfortir els llaços entre el poble aranès i el poble català”. En aquest sentit, ha explicat que “ens hem conjurat no només a desplegar la llei 1/2015 de Règim Especial de l’Aran, que és una llei ambiciosa, sinó també trobar altres mecanismes perquè aquest reconeixement sigui una realitat”. Un dels temes que ha destacat Artadi que van en aquesta línia del reconeixement de la nacionalitat aranesa són les federacions esportives araneses. La Generalitat s’ha compromès a estudiar quina és la manera més ràpida de tirar-ho endavant.
 
 
Reunió Bilateral General-Conselh Generau d’Aran
 
La Reunió Bilateral General-Conselh Generau d’Aran ha tingut lloc aquesta tarda al Palau de la Generalitat i ha comptat, per part del Govern, amb la participació, de la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; de la secretària general de la Presidència, Meritxell Masó; del secretari d’Administracions Locals i Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar; Secretari General de la Vicepresidència, Albert castellanos; de la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit; de la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, M. Rosa Amorós; del secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies; del secretari d’Esports, Gerard Figueras; així com representants dels departaments d’interior, Salut, de Territori i Sostenibilitat i de Cultura. Per part de l’Aran, han assistit a la reunió el síndic d’Aran, Carlos Barrera; la consellera de Turisme i Desenvolupament Econòmic, Anna Díaz; el conseller de Planificació Territorial, Cèsar Ruiz-Canela; el conseller de Territori, Jose Antonio Boya i el secretari de la Comissió Bilateral de l’Aran, Enrique Pérez.
 
L’última Reunió Bilateral va tenir lloc el juny del 2017 i la d’aquesta tarda és la primera d’aquesta legislatura, després de l’aplicació de l’article 155 que ha obligat a estar uns mesos sense interlocució entre les dues administracions. Des del passat mes de juliol ja es va reprendre el diàleg entre les dues institucions i avui s’ha fet la primera Comissió Bilateral després de la nova distribució del Departament de la Presidència que té adscrita, per primera vegada, la Secretaria d’Administracions Locals i Relacions amb l’Aran amb la voluntat de donar una millor resposta al territori.
 
 

2  

Imatges

Comissió Bilateral Generalitat-Aran

Comissió Bilateral Generalitat-Aran 207

Reunió Comissió Bilateral Generalitat-Aran

Reunió Comissió Bilateral Generalitat-Aran 206