Tot i que “per alguns, la unitat d’Espanya sempre ha estat per sobre de la independència judicial, de la democràcia, dels drets, i sembla que també està per sobre del bon funcionament de l’economia catalana”, la consellera Artadi afirma que “la realitat és tossuda i s’ imposa” gràcies a l’esforç que fan els empresaris i emprenedors, la societat, tota l’activitat econòmica, que segueix treballant dia a dia.
Ho corroboren les dades macroeconòmiques, que van ser molt bones el 2017, però també es reconeix des de fora. I a tall d’exemple, ha esmentat que el mes de febrer, en plena aplicació de l’article 155, el grup Financial Times reconeixia Catalunya com la millor regió per invertir al sud d'Europa pels anys 2018 i 2019, d’entre 450 regions i ciutats d’Europa pel seu potencial econòmic, el capital humà i estil de vida, la rendibilitat, la conectivitat i el clima de negocis. També atribuïa a Catalunya la millor estratègia en termes de captació d’inversió estrangera entre les regions d’Europa considerades ‘grans’, és a dir, aquelles que superen els 4 milions d’habitants.
I la segona dada apuntada per la consellera Artadi ha estat les empreses multinacionals que escullen Catalunya com una inversió estratègica. Alguns exemples són Facebook; Amazon; Nike –que estrenarà el seu nou concepte de botiga Nike Live a Barcelona per primera vegada a Europa i tercera al món, després de Los Ángeles i Tòquio-, Satellogic –que instal·larà la seva seu central per a Europa-; Lidl Digital –que instal·larà a la Plaça Catalunya els seu centre de gestió de la divisió de comerç electrònic d’Europa – o el banc alemany N26, que obrirà la seva segona oficina europea a Catalunya contractant 100 enginyers i experts en desenvolupament de producte i tecnologia, etc.
“Aquestes grans empreses trien Catalunya per moltes raons, segons Elsa Artadi, i una raó molt important és perquè som un país amb una xarxa empresarial molt potent, moderna, competitiva i de qualitat”. Això ha estat gràcies a “una xarxa empresarial potent, tota la cadena de valor que tenim a Catalunya, tota la feina que s ha fet durant anys, la projecció exterior, la potencialitat del nostre capital humà, de les nostres universitats”. En aquests moments de canvi i de transformació del país, Artadi ha expressat la necessitat d’anar de la mà, tant la societat civil, com l’empresariat, les persones que aixequen la finestra cada dia el matí, i també les institucions, tant des de l'administració local, com diputacions i Generalitat. I ha assegurat que el Govern de la Generalitat “continua treballant per fer de Catalunya un país d oportunitats com el que és, una societat del benestar com la que és i que s’ha de mimar, però sobretot també una economia que progressi, que generi riquesa i que generi oportunitats per tothom”.
La Fundación Gresol organitza la jornada Gresol que enguany arriba a la 17a edició i està centrada en les “Històries d’èxit empresarial”. Constitueix un punt de trobada anual que aplega empresaris i personalitats de l’àmbit polític, econòmic, social i cultural català. Cada any se celebra en un municipi diferent de la demarcació de Tarragona. En aquest sentit, la consellera Artadi ha valorat positivament aquest fet, ja que “ajuden a posar en valor el territori, serveixen per fer xarxa i massa crítica, i que contribueixen a obtenir coneixement que ens ajuda a millorar”.
“Cohesió territorial i cohesió social van de la mà. Una no és possible sense l’altra”, ha afirmat la portaveu. També ha volgut expressar el suport a la tasca dels empresaris, emprenedors i autònoms, feina que considera “imprescindible revaloritzar”.
En l’acte inaugural han intervingut també Robert Moragues, director de la Fundació Gresol, Antón Pont, president d’Honor de la Fundació Gresol; Josep Masdeu, vicepresident de la Diputació de Tarragona; i Jordi Vinyals, alcalde de la Selva del Camp. La jornada ha comptat amb l’assisténcia també del delegat de Tarragona, Òscar Peris.