Taula de la Qualitat de l'Aire de Tarragona

Calvet: "La qualitat de l'aire al Camp de Tarragona està dins els paràmetres que requereix la legislació i, en alguns casos, fins i tot molt per sota del que es considera perillós"

El conseller anuncia que a partir del primer trimestre del 2019 es "millorarà substancialment" l'app aire.cat, la qual cosa millorarà la comunicació amb la ciutadania

query_builder   19 octubre 2018 15:00

event_note Nota de premsa

Calvet: "La qualitat de l'aire al Camp de Tarragona està dins els paràmetres que requereix la legislació i, en alguns casos, fins i tot molt per sota del que es considera perillós"

El conseller anuncia que a partir del primer trimestre del 2019 es "millorarà substancialment" l'app aire.cat, la qual cosa millorarà la comunicació amb la ciutadania

·       El conseller de Territori i Sostenibilitat, que ha presidit avui la Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, ha afirmat que la Generalitat “va mes enllà del que li pertoca legalment” i mesura i analitza contaminants que no estan regulats en la normativa ambiental, però que podrien tenir afectació en la salut
 
 
Taula de la Qualitat de l'Aire de Tarragona.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presidit aquest divendres la cinquena sessió de la Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, un organisme constituït l’any 2015 per intercanviar informació en matèria de qualitat de l’aire i d’emissions de contaminants. La taula la conformen agents socials, administracions, centres de recerca i empreses.
 
En acabar l’acte, Calvet ha afirmat que “la Generalitat fa més feina que la que li pertoca legalment, i volem anar més enllà i incorporem indicadors que ens permeten disposar d’una fotografia i una anàlisi  més exactes de la qualitat de l’aire”, mitjançant la xarxa de vigilància de l’atmosfera i dels índexs de la qualitat de l’aire.
 
Programa estable de vigilància
 
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha exposat els resultat dels contaminants atmosfèrics analitzats durant el 2017. El conseller Calvet ha assegurat “hem intentat determinar quins són els elements que mesurem que tenen incidència directa sobre la salut”. Ha afegit que “els índexs que surten d’aquestes mesures estan dins els paràmetres requerits i en alguns casos fins i tot molt per sota de qualsevol paràmetre de perillositat”. El conseller ha dit que per al Govern és important la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona, perquè és la segona àrea metropolitana, i, a més de la dimensió de població, és un territori que “conviu amb la indústria química i el turisme, que són dos sectors essencials”.
 
Concretament, al Camp de Tarragona, els nivells de qualitat de l’aire mesurats pel diòxid de nitrogen, el sulfur d’hidrogen, el monòxid de carboni, el diòxid de sofre, les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres, les partícules en suspensió de diàmetre inferiors a 2.5 micres, el benzè i el plom són inferiors als valors límit legislats per la normativa vigent. Pel que fa als nivells mesurats d'arsènic, cadmi, níquel i benzo(a)pirè, no s'han superat els valors objectiu establerts a la legislació. Respecte al clorur d’hidrogen, no s’ha enregistrat cap superació dels objectius de qualitat de l’aire semihorari i diari.
 
En relació a les mesures d’ozó troposfèric no s’ha detectat cap superació del llindar d’informació horari, ni del llindar d’alerta, ni del valor objectiu per a la protecció de la salut humana en aquesta zona. Només s’ha superat a  Alcover el valor objectiu per a la protecció de la vegetació. Per reduir els nivells d’ozó troposfèric en cas de superació d’algun llindar, ha estat operatiu el protocol d’actuació de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). També s’ha dut a terme una campanya de mesures de precursors de l'ozó troposfèric als punts de mesurament de Constantí, el Morell, Perafort, Vila-seca (la Pineda) i La Canonja.
 
Més enllà de la normativa
 
La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) té al Camp la major densitat d’estacions de control de tot Catalunya, i el 60% dels punts de control de la Xarxa d’Emissions Atmosfèriques de Catalunya (XEAC) també es troben en aquesta àrea. Són 13 punts de mesurament, cinc dels quals, a la ciutat de Tarragona.
 
A través de la taula de la Qualitat de l’Aire, la Generalitat garanteix un programa estable de vigilància atmosfèrica d’aquells contaminants que no estan regulats en la normativa ambiental. Bona mostra d’això són les anàlisis que s’han realitzat sobre contaminants de la família dels compostos orgànics volàtils (COV) a les estacions de Constantí, Perafort i Vila-seca (Renfe), amb la  determinació 71 compostos. Pel que fa als hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP), se n’han determinat 19 de manera simultània en fase gas i en fase particulada i tampoc mostren desviacions en relació a la resta del país.
 
A iniciativa dels grups de treball, s’havia de promoure un estudi sobre la determinació d’1,3-butadiè a l’entorn del complex industrial de Tarragona, que no es va poder tirar endavant a causa de l’aplicació del 155. Durant aquest temps, Repsol n’ha realitzat un de propi que posa a disposició de la Taula. Els grups de treball hauran de decidir com s’ha de reprendre l’estudi que s’havia plantejat inicialment, en funció de les dades obtingudes durant aquest període.
 
Aquestes dades serviran per complementar la determinació dels riscos per a la salut que duu a terme el Departament de Salut, que ha obert una línia de col·laboració estable per fer un seguiment dels compostos procedents de l’activitat industrial presents al Camp.
 
Coordinació i comunicació
 
El conseller també s’ha referit a la importància de la difusió, sensibilització i comunicació d’aquests aspectes envers la ciutadania. En aquest sentit, amb voluntat de millorar els canals, ha anunciat que el primer trimestre de 2019 “es millorarà substancialment l’app aire.cat, i, a més, s'incorporà, a petició del territori, la mesura del benzè”. Tanmateix, ha recordat que aquesta mesura “ja s’està fent i que els índexs registrats al Camp de Tarragona són molt per sota del que es considera que pot afectar la salut”.
 
En aquest darrer any, el grup de la Taula dedicat a la  comunicació i la transversalitat de les dades ha presentat avenços significatius en base a la petició social per a la millora de la difusió de la informació relativa a la contaminació a la zona. En aquest sentit, durant la sessió s’han exposat les diferents accions proposades, entre les que destaquen la incorporació d’informació específica del Camp al web de qualitat de l’aire del Departament de Territori i Sostenibilitat; la creació d’una etiqueta per a les xarxes socials vinculada a  la qualitat de l'aire a la zona – #aireCampTGN–; l’elaboració d’un protocol de comunicació en cas d’episodi ambiental; la coordinació per oferir informació als panells informatius dels municipis que disposin d’infraestructura per fer-ho; un programa educatiu per a les escoles; i una campanya de comunicació específica per a diferents públics del Camp.
 
La Generalitat posa a disposició de la ciutadania la informació sobre els principals contaminants mesurats al Camp de Tarragona en temps real i, per estacions sobre l’Índex Català de Qualitat de l’Aire (ICQA), el sistema d'informació pública de l'estat de la qualitat de l'aire implantat a Catalunya des del gener de 1995. Les dades també estan disponibles a l’aplicació mòbil Aire.cat i Gencat. En aquests últims mesos s’han establert col·laboracions amb diferents mitjans de comunicació perquè ofereixin la informació sobre la qualitat de l’aire periòdicament. És el cas de l’espai El Temps, de TV3, i el pronòstic de La Vanguardia i de l’Ara.cat.
 
S’ha actualitzat la web sobre l’ozó troposfèric per fer-la més entenedora i usable, oferint les dades més actualitzades durant la campanya de seguiment d’aquest contaminant, entre mitjans de maig i mitjans de setembre, i recomanacions d’autoprotecció per a la salut.
 

1  

Imatges

Imatge

Imatge 183

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 187