El conseller Calvet amb la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló, l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, i la representant de la Fundació Starlight Susana Malon.

Calvet anuncia l'inici de la tramitació del projecte de protecció envers la contaminació acústica i lumínica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

query_builder   20 octubre 2018 20:17

event_note Nota de premsa

Calvet anuncia l'inici de la tramitació del projecte de protecció envers la contaminació acústica i lumínica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici


  • La qualitat del cel fosc del Parc Nacional ha estat reconeguda per la Fundació Starlight
 
  • El Montsec va rebre aquesta distinció de qualitat del cel nocturn el 2013, a la qual s’afegeix ara Aigüestortes com a primer parc català i un dels primers de l’Estat en ser reconegut
El conseller Calvet amb la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló, l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, i la representant de la Fundació Starlight Susana Malon.
El conseller Calvet amb la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló, l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, i la representant de la Fundació Starlight Susana Malon.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest dissabte l’inici imminent dels treballs per aprovar un projecte de protecció envers la contaminació acústica i lumínica al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Ho ha fet en el transcurs del lliurament del certificat Starlight al Parc Nacional i a 10 municipis del seu entorn.
 
Preservar la foscor del cel i el silenci
 
La nova figura de protecció del Parc Nacional anunciada servirà per detectar les zones que mantenen baixos nivells de soroll o de foscor natural; delimitar i preservar-les amb una figura jurídica; elaborar un pla d’actuacions que permeti la conservació i millora del seu ambient acústic i lumínic; i senyalitzar i difondre l’existència d’aquestes zones i promoure’n el gaudi per part de la població, impulsant la sensibilització i educació ambiental. Precisament ahir es va declarar la primera zona de Catalunya amb doble protecció envers la contaminació acústica i lumínica, el Parc Natural de la Serra de Montsant i 12 municipis de la seva zona d’influència. El Montsec disposa d’un pla de protecció envers la contaminació lumínica des de l’any 2005, i és punt de referència des de 2013.
Catalunya va ser capdavantera en la prevenció de la contaminació lumínica, amb l’aprovació, el 2001, de la primera llei de l’Estat que regulava l’enllumenat exterior a nivell de tota la comunitat. En aquesta línia, el Govern vol impulsar figures de protecció de la foscor del cel i del silenci al voltant de determinats parcs naturals i espais oberts.
 
Diversitat biològica i patrimoni cultural
 
El Parc Nacional és la zona lacustre més important dels Pirineus, amb una elevada diversitat biològica i és l’hàbitat d’espècies protegides, endèmiques o en perill d’extinció. A més, té un ric patrimoni cultural, tant material, amb el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí, com immaterial, amb les festes del foc del solstici d’estiu, reconegudes per la UNESCO.
 
El 2016, el Parc va sol·licitar a la Generalitat l’elaboració d’un projecte de protecció envers la contaminació acústica i lumínica. Com a part dels treballs de redacció, es van avaluar les condicions per als dos vectors, amb molt bons resultats. Així, alguns indrets, com els refugis d’Amitges i l’Estany Llong, tenen un cel fosc d’excel·lent qualitat, 40 vegades superior al que es mesura en una zona urbana, com la ciutat de Lleida. Al conjunt de l’espai natural protegit i al seu entorn es donen valors entre molt bons i excel·lents.
 
Reserva i Destinació Turística Starlight
 
El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que enguany compleix 63 anys, ha estat reconegut com a Reserva i Destinació Turística Starlight per part de la Fundació Starlight, que ha col·laborat amb la UNESCO en la promoció d’espais naturals i el seu desenvolupament sostenible.
 
La Fundació Starlight distingeix aquells espais amb una excepcional qualitat del cel fosc, que constitueixen un exemple de protecció i conservació i que incorporen l’observació del firmament com a part del seu patrimoni natural, cultural i científic. Així, té diverses categories de certificació, com són la Reserva Starlight, per a zones que emfasitzen les mesures de protecció i tenen uns nivells de qualitat excepcionals, i la Destinació Turística Starlight, per a territoris que també compten amb infraestructura per impulsar el turisme astronòmic.
 
Actualment, existeixen 11 reserves i 22 destinacions turístiques certificades a tot el món. A Catalunya, el Montsec va rebre les dues certificacions el 2013. Aigüestortes és el primer parc català que rep aquesta distinció i un dels primers de l’Estat.
 
La il·luminació artificial nocturna és un dels requisits imprescindibles per a l’habitabilitat de les zones urbanes i permet el desenvolupament de les activitats productives, comercials o lúdiques tal com les coneixem. No obstant, també altera el cicle natural del dia i la nit, amb un impacte important sobre els ecosistemes i la biodiversitat, dificultant, de retruc, la visió del firmament. De fet, un terç de la població mundial no pot veure la Via Làctia a simple vista i un 60% dels europeus pràcticament no té visió de les estrelles degut a la contaminació lumínica nocturna.
 

1  

Imatges

Foto

Foto 936

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 265