lectura

El Govern vol fer de la lectura un objectiu de cohesió de país

query_builder   22 octubre 2018 08:20

event_note Nota de premsa

El Govern vol fer de la lectura un objectiu de cohesió de país

  • S'impulsa la campanya "Fas 6 anys. Tria un llibre"
El Govern vol fer de la lectura un objectiu de cohesió de país
 
S’ha presentat la tercera edició de la campanya “Fas 6 anys. Tria un llibre”, a través de la qual els 78.567 infants que durant el 2018 fan o han fet 6 anys rebran una targeta a casa que, acompanyats d’un adult, podran anar a bescanviar a una llibreria per un llibre de temàtica infantil, amb un preu màxim de 13 euros, amb l’objectiu d’ajudar-los a crear la seva pròpia biblioteca.
 
La campanya, que finalitza el 30 de novembre, vol fomentar els hàbits de lectura entre els menors que comencen a llegir, incentivar la compra de llibres a tot el territori català, donar valor al llibre com a eina de coneixement i fomentar la prescripció de la lectura.
 
La iniciativa és totalment transversal. Impulsada pel Departament de Cultura, compta també amb la ferma implicació del Departament d’Ensenyament, que garanteix el foment de la prescripció de llibres de lectura entre companys de classe durant tot el curs escolar. Així com la implicació del Gremis de Llibreters de Catalunya, el Gremi d'Editors de Catalunya, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, l’ONCE, i la col·laboració del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, i el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
 
Objectius de la campanya
 
·         Implicació de tothom: escoles, famílies, llibreters, editors, bibliotecaris, autors, traductors...
 
·         Constitució del que es denomina la biblioteca escolar que ha d’esdevenir la biblioteca pública de l’entorn.
 
·         Relació entre  llibreters i famílies, i que aquests primers puguin dedicar temps a aquelles famílies que, en alguns casos, és la primera vegada que entren a una llibreria.
 
·         Elaboració de la biblioteca personal. Que els nens i les nenes que aprenen a llegir comencin a elaborar la seva primera biblioteca.
 
 
Aquesta iniciativa és el tret de sortida d’una campanya de lectura que ha d’involucrar tot el país, i que ha de servir per  impulsar encara més un pla de Govern, el Pla Nacional de Lectura 2020, perquè és un dels reptes de país.
 
Pla Nacional de Lectura 2020
 
Per al Govern de la Generalitat és una prioritat desplegar el pla en aquesta legislatura i impulsar accions transversals per tal que la lectura surti dels seus espais habituals i arribi a tothom i a tot arreu, i ocupi un espai central de les polítiques de la Generalitat.
 
Les accions del Pla de Lectura es desplegaran a l’entorn de quatre eixos:
 
·         La lectura, objectiu de país es proposarà al Parlament de Catalunya que aprovi una resolució que posicioni la lectura com a objectiu de país.
 
·         La lectura, transversal en les polítiques públiques, es promouran un gran pacte per la lectura.
 
·         La lectura, difusió i impacte social, recerca de col·laboració de tots els agents implicats (des d’autors fins a traductors, editors, bibliotecaris i llibreters).
 
·         La lectura i la cadena del llibre, impuls del suport a la creació, la traducció, l’edició, les biblioteques i les llibreries com a elements imprescindibles per a la difusió del llibre i la lectura.