"Pressupostos Oberts": una nova eina per conèixer amb detall els comptes de la Generalitat

Permet consultar els projectes inicials i les liquidacions dels pressupostos des de l'any 2012, tant pel cantó dels ingressos com de les despeses

query_builder   29 octubre 2018 11:15

event_note Nota de premsa

"Pressupostos Oberts": una nova eina per conèixer amb detall els comptes de la Generalitat

Permet consultar els projectes inicials i les liquidacions dels pressupostos des de l'any 2012, tant pel cantó dels ingressos com de les despeses


  • Recull dades històriques sobre el compliment dels objectius fiscals de deute, dèficit i regla de despesa
  • Facilita la comprensió de les dades gràcies a un glossari i un apartat d’explicació de les diferents partides
Fotografia
El departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda ha activat avui els “Pressupostos Oberts” de la Generalitat de Catalunya, un espai de visualització de dades que posa a l’abast del ciutadà tota la informació disponible sobre els pressupostos de la Generalitat en els darrers sis exercicis tancats (període 2012-2017). El perímetre analitzat abasta l’anomenat Sector Públic Administratiu (Generalitat, CatSalut i entitats autònomes administratives) i l’Institut Català de la Salut (ICS).
 
Una de les grans novetats dels “Pressupostos Oberts” és que no només inclouen les dades pressupostades exercici a exercici, sinó que presenten també les dades liquidades, és a dir, els ingressos i despeses reals efectuats a 31 de desembre de l’any visualitzat.
 
 
Màxim detall en la descripció de les despeses
 
Els “Pressupostos Oberts” mostren el nivell més concret de despesa que es pot trobar als comptes públics, fet que permet respondre a preguntes tals com: “Quants diners es destinen cada any al vestuari dels cossos de seguretat?”, “Quina despesa fa l’Institut Català de la Salut en atenció primària? o “Quina és la transferència anual del departament d’Ensenyament als conservatoris i escoles de música locals?”
 
Pel que fa als ingressos, aquesta eina permet conèixer, per exemple, com han evolucionat els recursos tributaris de la Generalitat o els recursos procedents del model de finançament autonòmic (i les seves posteriors liquidacions, dos anys després). El ciutadà també podrà comprovar si la recaptació real d’un impost s’ha situat per sobre o per sota de les previsions inicials del Govern.
 
A més de les dades pròpies del pressupost, aquesta nova eina també recull sèries històriques sobre el compliment de la normativa d’estabilitat pressupostària (objectius de deute, dèficit i regla de despesa).
 
La visualització de les dades s’actualitzarà periòdicament a mesura que s’aprovin i liquidin els pressupostos, o que es disposi de dades definitives sobre el compliment dels objectius fiscals. Tanmateix, es tracta d’una eina viva i, de forma contínua, s’aniran incorporant millores i nous elements.
 
Els “Pressupostos Oberts” també inclouen un glossari de termes per tal de facilitar la comprensió dels principals conceptes, així com una explicació de les diferents estructures dels pressupostos. La visualització de dades està disponible en tres idiomes: català, castellà i anglès.
 
 
Vuit categories d’informació
 
La visualització dels “Pressupostos Oberts” s’estructura en 8 apartats que faciliten la navegació:
 
  1. Composició dels pressupostos: vista general dels pressupostos
 
  1. Evolució dels pressupostos: visió històrica 2012-2017 dels pressupostos inicials i executats.
 
  1. Execució dels pressupostos: visió any a any dels pressupostos inicials i executats
 
  1. Anàlisi per entitat: pressupost específic del CatSalut, l’ICS i les entitats autònomes administratives de la Generalitat
 
  1. Anàlisi per política: detall de les 35 polítiques de despesa dels pressupostos
 
  1. Resultats fiscals: dades de compliment dels objectius de dèficit, deute i regla de despesa  d’acord amb la normativa del Sistema Europeu de Comptes (SEC)
 
  1. Estructures del pressupost: explicació dels codis de classificació dels comptes
 
  1. Glossari de termes pressupostaris: recull definicions per a prop d’un centenar de conceptes
 
 
Es pot accedir als “Pressupostos Oberts” des d’aquest enllaç:
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 30