Presentació Congrés Matrix

President Torra: "Tenim una veritable necessitat social perquè augmentin les vocacions científiques dels joves"

query_builder   29 octubre 2018 14:18

event_note Nota de premsa

President Torra: "Tenim una veritable necessitat social perquè augmentin les vocacions científiques dels joves"

 
·        El cap de l’Executiu ha inaugurat el III Congrés Internacional Matrix 2018, la Conferència Mundial de Museus de Matemàtiques
 
·        Quim Torra ha alertat que “la revolució digital que vivim afectarà molt el mercat laboral”, premiant els estudis científics i tecnològics
 
·        El president ha explicat als participants “la situació política d’excepcionalitat” que viu Catalunya, amb presos polítics i exiliats, i ha afirmat que “no renunciarem a defensar el nostre dret d’autodeterminació”.
Presentació III Congrés Matrix
El president Torra durant l'acte de presentació del Congrés Matrix, al Museu Agbar, a Cornellà de Llobregat. Autor: Rubén Moreno.

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha alertat  aquest matí que “tenim una veritable necessitat social que més joves escullin estudis en àmbits com la ciència i la tecnologia”, davant els reptes de futur que tenim com a societat. El cap de Govern ha fet una crida a treballar per “augmentar les vocacions” en aquests àmbits, perquè, ha advertit,  la revolució digital que vivim afecta i afectarà de manera molt significativa el mercat laboral premiant aquests estudis”.
 
El president de la Generalitat s’ha adreçat amb aquestes paraules als més de 150 participants en l’acte de presentació del III Congrés Internacional Matrix 2018, la Conferència Mundial de Museus de Matemàtiques, que s’ha celebrat aquest matí a l’Auditori  Àgora del Museu Agbar de les Aigües, a Cornellà de Llobregat. El Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA) és coorganitzador d’aquesta trobada d’experts mundials, juntament amb The National Museum of Mathematics de Nova York (MoMath), la qual cosa suposa un reconeixement internacional a la tasca que l’organisme català està duent a terme des de fa més de dotze anys.
 
El president ha explicat, durant la seva intervenció, que el Govern, a l’igual d’altres executius del món, impulsa el programa STEAMcat (Science, Tecnology, Engineering, Art and Mathematics).  I ha insistit que cal també “la participació de les empreses i entitats del sector a l’escola” per “promoure la difusió de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques a la societat”.
 
 
“No renunciarem a defensar el nostre dret d’autodeterminació

En el decurs de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha volgut explicar també als assistents “la situació política d’excepcionalitat” que viu Catalunya. El president els ha detallat que al nostre país hi ha presos polítics i exiliats des de fa un any, “pel simple motiu d’haver convocat un referèndum perquè els catalans poguessin expressar-se a les urnes i decidir si Catalunya havia d’esdevenir un país independent” . Quim Torra ha qualificat aquesta situació de “dolorosa”, però ha assegurat que “no renunciarem a defensar el nostre dret d’autodeterminació”.
 
Tres dies de sessions
 
Les sessions d’aquest Congrés Matrix se celebraran durant els dies 29, 30 i 31 d’octubre en tres seus diferents, al MMACA, a Cornellà; al Museu de les Aigües, i al CosmoCaixa, a Barcelona. La trobada està adreçada a Museus de Matemàtiques de tot el món, a entitats i persones dedicades al disseny, creació i exposició de mòduls, amb el propòsit d’intercanviar idees entorn als treballs dels museus de matemàtiques i a les activitats de divulgació matemàtica en tots els àmbits.
 
En el decurs de l’acte de presentació del Matrix (Mathematics Awareness, Training, Resource, and Information Exchange), a més del president Torra, hi han intervingut la directora general del Museu de les Aigües, Sònia Hernàndez; el director de l'Àrea de Divulgació Científica de la Fundació La Caixa, Jordi Portabella; la directora executiva del MoMath, Cindy Lawrence; el vicepresident del MMACA, Guido Ramellini, i l’alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón .
 
També hi han assistit  el president del Museu de Matemàtiques de Catalunya, Josep Rey, i el secretari de Matrix, Sergio Balmonte, entre altres autoritats.
El Museu de Matemàtiques de Catalunya va néixer fa 12 anys per iniciativa d’un grup de professors pertanyents a diverses associacions d’ensenyament de les matemàtiques . Amb aquesta iniciativa volien apropar les matemàtiques al públic en general, i als escolars en particular, des d’un punt de vista lúdic, proposant reptes que estimulin la intuïció i la col·laboració, i provoquin la construcció dels conceptes matemàtics. En aquest temps han produït més de 40 exposicions itinerants que segueixen programant i el febrer del 2014 van inaugurar l’exposició permanent al Palau Mercader de Cornellà de Llobregat. Actualment estan implicats en més de 20 projectes, molts d’ells internacionals.
 
Visita institucional a l’Ajuntament
 
Després de l’acte de presentació de Matrix, el president de la Generalitat ha fet una visita institucional a l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, on ha estat rebut per l’alcalde, Antonio Balmón, amb qui s’ha reunit per espai d’una mitja hora. El cap de l’Executiu ha signat també el Llibre d’Honor del consistori.

1  

Imatges

Foto acte presentació

Foto acte presentació 785